"Ingen hjälp av lagom-fascism"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var idrottsläkaren Klas Östberg, påhejad av bl a Börje Salming, Thomas Fogdö och Anders Gärderud, som skrev att ”priset att låta barn slås ut från idrotten på grund av s k elitsatsningar är alltför högt”. Ja, det kan de ha rätt i. Men de kan också ha fel; elitsatsning behöver inte betyda utslagning.

"Det första barn gör när de släpps ut på grönbete för spontanfotboll är att placera ut ett mål i vardera ändan av planen. Barn vill vinna. De vill vara bäst", betonar Åke Stolt. Foto: Björn Larsson Ask, Scanpix

Att vara så dogmatisk, att man skriker ut ”Stoppa elitsatsning för barn” påminner lite om den enögda fundamentalism man hittar hos religioner och hos s k kostexperter. Bara en tro gäller, bara en kostsektor är den rätta.

Finns inget antingen eller

Självklart skall inte barn tvingas, inte piskas av sina föräldrar, inte agas, nonchaleras, militärdrillas av ledare.

Barn skall inte slås ut. De skall bara flyttas till rätt nivå. Och idrotten skall alltid tillhandahålla alternativ för alla.

Livet handlar inte om antingen elit eller medelmåttor. Det finns plats för båda.

Det må gälla skolan i allmänhet, musikundervisning eller idrott; det är vår skyldighet att låta talangerna växa efter sin förmåga samtidigt som de mindre begåvade ges möjlighet att växa så högt de kan.

Skillnad på barn och barn

Att hota föreningar med att ta ifrån dem ekonomiskt stöd för s k elitsatsning för barn är idiotisk, därför att då gör man samma fel som när man klumpar ihop invandrare i grupp. Barn har också rätten att bli behandlade som individer.

Vad är elitsatsning?

Vad hade t ex Jane Cederqvist (1960) och vår nuvarande stjärna Sara Sjöström bakom sig när de tog internationella medaljer innan de ens börjat gymnasiet? Vad är det simningen hållit på med i alla tider? Jo, träning av barn, t o m mästerskapssimmande för barn. Går det att säga till en 10-årig simmarflicka att hon inte får simma så fort hon vill? Det är skillnad på barn och barn.

Tyst på mobbarna tack vare idrotten

Jag minns, från palestinasjalarnas, näbbskornas och velourtröjornas tidiga 70-tal, hur en vänsterflummare förfäktade att pojklagens (ja, det var i huvudsak pojkar som spelade fotboll då) målgörare aldrig skulle offentliggöras. Ja, han ville dra det ännu längre. Spela matcher utan mål.

Han begrep inte, att det första barn gör när de släpps ut på grönbete för spontanfotboll är att placera ut ett mål i vardera ändan av planen. Barn vill vinna. De vill vara bäst.

Carolina Klüft berättade i en utmärkt TV-dokumentär nyligen, att det var med sina idrottsprestationer som barn hon fick tyst på mobbarna.

Karriärgalna föräldrar ska stoppas

Fråga barn i 12-årsåldern om deras framtidsplaner, många svarar raskt; proffs i Barcelona eller i New York Rangers. De är beredda att göra jobbet. Och de bör få bestämma själva.

Hur många barn sliter inte med piano- och fiolträningen? Inte roligt alltid – det är ju inte matematiken heller – men kan vi ge betyg i årskurs sex (somliga vill ha det redan i årskurs fyra) så kan vi också låta dem som vill satsa på en elitkarriär i idrott få möjligheter och allt stöd att förverkliga sina drömmar. Flumskolan har vi sett nog av, flumidrott behöver vi inte heller.

Det är inte barnen man skall hindra, det är karriärgalna föräldrar som skall hållas borta, ledare som måste utbildas – inte minst i psykologi och pedagogik. I varje fall de som skall ta hand om de superbegåvningar som finns. I idrott precis som i musik, språk och matematik.

Högbegåvade måste få fritt fram

Att hålla tillbaka dem som är högbegåvade är lika tokigt som att lämna de mindre talangfulla utanför. Det är ett uselt, bakåtsträvande, mellanmjölkens land som inte kan se behovet av utbildning anpassad till alla på den mångfacetterade begåvningsskalan.

Det är inte organiserad träning i sig som skadar barn. Det är oförmögna, otillräckliga instruktörer.

Fråga den matematikbegåvade 10-åring som får sitta med ett teckningsblock och vänta på att alla kommer ifatt hur roligt han/hon tycker att det är.

Lyssna på de många musikaliska begåvningar vi har när de berättar om hur de idag känner tacksamhet mot sina föräldrar och lärare för att de, också när det var som jobbigast, såg till att de fortsatte.

Alla skall få växa efter sina behov. Ingen blir hjälpt av lagom-fascism.

                                                                                                    xxx  

Lionel Messi, världens bäste fotbollspelare, var underbarn redan före tio års ålder. Ingen kom på tanken att hindra hans utveckling.

26 år gammal spelade han nyligen i Stockholm. Om galningen, som tilläts springa in under matchen för att kyssa och krama honom, istället burit med sig en kniv kunde Messis karriär slutat där och Stockholm hade aldrig någonsin fått de internationella cupmatcher man drömmer om. Friends Arena hade blivit Afraid Arena och tragedin och skammen hade varit omätlig.

Om detta skrev Johan Croneman (som vanligt) i DN den bästa krönika jag läst på länge.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Tomas (inte verifierad)

ons, 2013-02-13 11:47

1. Mycket bra skrivet. Alla

Mycket bra skrivet. Alla måste få utvecklas som de själva vill. Men man ska ha klart för sig att många barn gör som de blir tillsagda att gäöra pga karriärstokiga föräldrar och tränare. Ingen 10-åring vågar säga emot när en förälder eller tränare väldigt bestämt hävdar att 10-åringen ska bli bäst i världen.

Magnus (inte verifierad)

ons, 2013-02-13 12:04

2. Elitsatsning vs nivåindelning

Denna typ av inlägg behövs. Viktigt också att knyta det till diskussionen om nivåindelning. Jag gör ett eget försök till nyansering här http://www.sportmanagement.se/2013/02/10/elitsatsning-eller-nivaindelning/

Pontus (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 11:00

3. Intressant inlägg av Thomas Dennerby

Intressant inlägg av Thomas Dennerby i debatten. Just att barn och ungdomsidrott bedrivs efter de vuxnas behov. Barn och ungdomsidrotten omvandlas som de vuxna vill att det ska vara, tycker Thomas Dennerby. Att vissa driver sina lag som små allsvenska lag där tävlandet är för viktigt för tidigt. - Då tycker jag att det är bedrövligt. Då bedriver vi inte verksamheten efter barnens behov utan efter de vuxnas behov. Barn och ungdomsidrotten omvandlas som de vuxna vill att det ska vara, tycker Thomas Dennerby. Att vissa driver sina lag som små allsvenska lag där tävlandet är för viktigt för tidigt. - Då tycker jag att det är bedrövligt. Då bedriver vi inte verksamheten efter barnens behov utan efter de vuxnas behov.

Mats E (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 11:04

4. Äntligen

Bra Åke! Äntligen någon som vågar stå för att det faktiskt kan vara positivt med mål. Positivt med strävan och positivt med att vilja bli bättre. Jag fostrades i en idrott där jag var sämst. Definitivt sist vald på idrottstimmarna. Inte kul, men efter några underbara ledares beskydd,och flera års träning var jag till slut en bra idrottsman. Vilket självförtroende det gav! Hade jag mått bättre om "talibanerna" förbjudit idrotten med motiveringen att jag initialt kände det som olustigt att vara sämst? Hade det "skyddet" gett mig ett bättre liv? Aldrig!!! Viljan att bli bättre utvecklar oss, ta inte bort den i missriktad "hjälp"!

Andreas L (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 11:26

5. Elitsatsning for barn

Bland det basta jag har last ! Med fina exempel aven fran andra delar av den dagliga tillvaron. Mycket roligt att ta med palestinas-sjals flummet :)

Magnus (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 12:51

6. Åke blandar ihop korten

Nivåindelning är bra, rätt använt. Men att jämföra lagidrott med individuell idrott eller ännu värre, musik eller matematik är tokigt. Lagidrott handlar INTE om att springa en fast sträcka så fort som möjligt, det handlar INTE om att spela i takt på samma volym, det handlar INTE om att analysera och beskriva abstrakta samband. Lagidrott är ofta praktiskt problemlösning där du måste utnyttja lagets styrkor och kompensera för lagets svagheter. För den enskilde spelaren är det ofta en fördel att spela i svagare lag eftersom hen måste kämpa lite extra med stort ansvar i centrallinjen. Två bra begrepp att lära sig: Föreningsfostran och Tävlingsfostran. De kan stå i kontrast till varandra men behöver inte göra det. Lästips: "Talangutveckling eller talangavveckling" av Tomas Peterson.

Micke (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 13:24

7. Åke blandar ihop korten

Jag gillar delar av Åke Stolts inlägg som just debattinlägg och perspektiv. Men vi SER ju inte direkt en minskning på vuxenfieringen inom barn och ungdomsidrotten, företagiseringen av den ideella verksamheten etc. Därför applåderar jag också lästipset Tomas Petersons "Talangutveckling eller talangavveckling" med ytterligare Tomas Peterson studier "Föreningsfostran och tävlingsfostran" som länk till en positiv utveckling av den svenska ideella idrottsrörelsen!

Tomas (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 13:48

8. Jag tycker man även ska kolla

Jag tycker man även ska kolla efter varifrån dessa föräldrar och tränare får sina ambitioner ifrån, att se barnen/ungdomarna som vuxna. Hur många är det som i själva verket har pressen på sig att utifrån vad resp förening och klubb har för ambitioner med sin verksamhet. Det är ju den som ska styra hur lag/aktiva ska ha sin policy. Folk i styrelser(motsv)som bestämmer att föreningen ska ha t.ex. minst 4 lag från vht högst upp i resp serie annars letar man efter andra tränare vill ta sig an den målsättningen. Sen tycker jag RF och SOK talar med kluvna tungor. Å ena sidan säger man att man verkligen ska värna om att utveckling i sin egen takt, men å andra sidan har man krav att Sverige ska hålla jämna steg med övriga världen i alla idrotter. Gör man inte det, så blir det ramaskri från media och det vill inte RF och SOK veta av. Man borde gjort en noggrannare analys om vari felet eller åtgärder har sin grund i t.ex. gymnastiken, istf att bara slå undan fötterna på verksamheten gm att dra in bidrag.

Thomas Nygren (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 14:15

9. Alla vill vinna, bli sedda och få beröm!

Man kanske inte behöver vara en ”enögda fundamentalists” för att förstå att drivkraften för nästan alla idrottsutövare är förutom själva ”målet”, är glädjen! Tillfredställelsen att t.ex. kämpa tillsammans med någon/-ra, att dela glädjen av framgång och lära sig ta motgångar, att känna en härlig trötthetskänsla när man lägger huvudet på kudden och att på köpet tidigt kunna förstå vikten av att röra på sig. Självklar och utan reservationer finns det naturligtvis individer som klarar en s.k. elitsatsning MEN det stora flertalet gör det inte. Finns det en risk att ”en enda” känner att man inte duger och pga detta väljer att inte fortsätta sin idrott blir hela iden med folkrörelsen helt fel! Det måste väl vara viktigare än allt annat att flertalet barn och ungdomar motionerar än att vi får en eller annan s.k. ”elitidrottare”. Man bör nog akta sig för att generalisera - OM nu någon kan påstå sig se ”en talang”/ en blivande elitidrottare, ur en skara barn bör man nog fundera å vilken förmåga denna person säger sig ha! (och framför be denna fundera på chansen att denne tycker det fortsatt är kul att (elit-)träna som 15-åring) Dela glädjen med att idrotta och se till att den förbli en folkrörelse - Har någon talang, kommer detta fram tids nog och vi andra får en förebild att se upp till!

Åke Andrén-Sandberg (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 15:23

10. Barnidrottsträning

Snälla Åke Stolt. Det finns naturligtvis enstaka exempel då det går bra med elitidrottssatsning, men enstaka exempel på att saker går bra kan inte ntas till intäkt för att man skall göra det till regel. Om det nu finns mycket, bra och entydig forskning som visar att tidig elitidrottssatsning inte ger några fördelar men många nackdelar (utom i simning och gymnastik för flickor) så kanske krönikerer som du borde läsa dem och inte bara helt ansvarslöst "tycka till". Alla de som studerat saken seriöst behöver väl inte ha fel bara för att du - som inte forskat på saken - försöker ta billiga poänger i en krönika? Åke Andrén-Sandberg

Andreas (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 16:16

11. Elitsatsning innebär inte

Elitsatsning innebär inte bara att man delar in barn efter hur duktiga de är, det betyder i de allra flesta fall mer och bättre träning för de barn som anses vara de största talangerna. Bättre träningstider, mer resurser etc.

Carl Caprice (inte verifierad)

fre, 2013-02-15 01:13

12. elitsatningen...

Det bästa jag läst på länge Åke. Tack !!! Vi måste låta dom som VILL VINNA och dom som VILL BLI BRA få göra det, annars kommer vi stanna av totalt utvecklingsmässigt. Vi kan inte tro att en jämn bred massa, där alla ska tvingas hålla samma utvecklingtakt bara för att ingen ska bli ledsen, kommer att aldrig oss duktiga medborgare vare sig det gäller skola, yrkesliv, musik, idrott o.s.v. Vissa ÄR bättre än andra på vissa saker, så är det bara. Om idrottens anslag skall dras ner p.g.a deta då har vi en väldans massa föreningsliv som måste se över. Nivåindelningen, som jag väljer att kalla den, förekommer öVERALLT och inte bara i idrotten. Salming, Fogdö, Gärderud och alla andra experter hade nog lite brådis när dom knopade ihop sitt manifest och bör tänka om. Det blev ju heller ingen direkt folkstorm efter alla dessa "exeperters" utlåtande.

Mats-Ola (inte verifierad)

fre, 2013-02-15 13:08

13. Talanger...

Alla slänger sig med uttrycket talang, att vissa är bättre än andra på vissa saker vid en viss tidpunkt och drar slutsatsen att så kommer det att vara i all evighet. När bedömer (observera att detta ord innehåller "dömer" som i att de får en dom) man denna talang? Vid 5 års ålder, vid 10 års ålder eller vid 15? Messi är ju ett jättebra exempel....eller är det det? Messi är undantaget, den exeptionella. Jag vågar utlova att vi alla skulle välja helt fel om vi skulle gå till ett 10-årslag och bestämma vilka 3-4 som är bäst om 15 år. Vi skulle ha lika stor chans att välja vilka som blir landslagsmän/kvinnor om vi bara hade deras namn på ett papper. Varför skall de som är fysiskt tidiga i sin utveckling få andra förutsättningar än de som behöver lite mer tid? Har vi inte skapat en förutspådd profetia då? Och det värsta är att denna förutspådda profetia i 99,9% av fallen slår fel! Det är alltså en myt, likt den om att man inte skall bada efter att man ätit för då drunknar man. Det finns miljoner exempel på motsatsen till Messi, grymma talanger vid 8 års ålder som INTE blev världsstjärnor, trots att de särbehandlades, trots att de värvades till den bästa föreningen och fick träna med de andra talangerna. Problemet är att de blir inte kända, de vet vi inte namnen på. Detta har inget att göra med att barn inte skall tävla, det är klart de skall tävla. Men alla vi vuxna skall passa sig väldigt mycket för att lägga in vår egen värdering i ett barns prestation. Stimulera och uppmuntra oavsett "talangfullhet", på det sättet kommer vi att få flest elitmässiga individer, flest välmående motionärer och minst antal utslagna på vägen.

Åke Stolt (inte verifierad)

fre, 2013-02-15 16:22

14. Barnidrottsträning

Nej, Åke A-S, jag skriver just det; de kan ha rätt, men de kan också ha fel. Hur kan det vara ansvarslöst att debattera, tycka till? Vetenskapen bör nog ifrågasättas oftare än vad som sker - och kritik tas emot lite ödmjukt. All klokskap i världens hämtas inte från vetenskapliga undersökningar. Idrottens styrs ofta av människor med erfarenhet, livsvisdom, fingertoppskänsla, specialkunskap, bondförnuft. Och om jag tar billiga poäng så berodde det kanske på brister i försvaret. Idrottens viktigaste uppgift är att se individen och ge den all tänkbart stöd vilken nivå det än handlar om. Det är inte utvecklingen som skall stoppas, det är utslagningen.

Petrus Wouda (inte verifierad)

lör, 2013-02-16 14:37

15. Knepigt

Ämnet är ju svårt att diskutera, liksom barnuppfostran som helhet, då vi alla har våra egna tolkningar och utgångspunkter. Det är ju oerhört viktigt att föreningarna har tydliga värdegrunder att presentera för ledare, föräldrar och omvärld. Naturligtvis går det utmärkt att kombinera en strävan efter att arbeta med talanger och breddidrottare samtidigt. På något sätt så måste de särskiljas nivåmässigt oavsett om det gäller individuell- eller lagidrott. Det absolut viktigaste är att varje barn får likvärdig uppmärksamhet och blir sedd. Det är samtidigt den svåraste uppgiften då fokus oftast ligger på talangerna och tränare, ledare ofta har mindre tålamod med de barn som inte är talangfulla. Föräldrar som placerar sina barn i en idrott kan ha helt andra mål än att fostra en världstjärna. Det kan tvärtom vara så att man vill hjälpa sitt barn att utveckla motorik, ge och barnet en vana att regelbundet utöva fysisk aktivitet som de sedan bär med sig till vuxen ålder. Så det är kanske än mer viktigt att ta sig an barn som har det extra svårt, än de som har lätt för sig. Det är föreningens uppgift att tillsätta instruktörer som finner glädje i att utveckla barn från barnens egna förutsättningar, och kunna motivera dessa att hålla i trots att det kanske inte går så fort eller att de inte hoppar så högt eller vad de nu håller på med. Då eliten i slutändan är en så liten del av de som börjar så borde det inte vara så svårt att hitta modeller som passar alla barn. Utslagning är ju ett väldigt värdeladdat ord, men är en helt naturlig utveckling inom idrotten. Det betyder inte att man är socialt utslagen utan den idrotten man har valt inte passar ambitionsnivån barnet eller kanske främst dess föräldrar har satt upp. De flesta idrotter går att utöva på olika nivåer så det handlar ju inte om ett utövandeförbud. Att inte tillhöra den lilla skara av toppidrottsmän är ingen skam, då det är så många komponenter som skall till för att man skall gå hela vägen. Alltså måste utövandet avdramatiseras och det ansvaret ligger främst hos föräldrarna som en del av uppfostran. Det är när utövaren slutar idrotta helt på grund av besvikelse som utslagningen får sin negativa betydelse och det är ju i grunden kopplat till en för dålig dialog mellan utövare, ledare och föräldrar.

Mikael Åsberg (inte verifierad)

lör, 2013-02-16 17:20

16. Det känns konstigt att den

Det känns konstigt att den här debatten aldrig tar slut, elitsatsning är inte och kommer aldrig att vara det recept vi ska ta oss fram i livet. Den satsning som ska göras hela tiden med alla människor är att se varje individs potential och det innebär inte att toksatsa i en sport. Hur många ggr läser vi inte om de sportutövare som kommit långt i sin karriär att det bästa de gjorde var att få testa så många sporter som möjligt och sedan ta ett eget beslut vad man vill satsa på. Att kunna ta det beslutet som 10 åring utan att få testa andra sporter är bara dumt att misslyckas. Tror mig har fått klart för mig att i grupper av tex fotbollsspelare som ingår i elitsatsningar kommer bara ett fåtal av gruppens medlemmar att nå elitnivå. Hade de andra medlemmarna i gruppen haft ett annat upplägg än en ensidig elitsatsning har de haft kanske större chans att lyckats längre fram. Liknelsen med skolan ter sig något snedvriden också tycker jag. Jag sälv har varit lärare i 15 år och vet vad som behövs för att eleverna ska lyckas, att bli sedda och att omgivningen tror att man ska lyckas. Det är exakt samma sak inom alla personutvecklingsområden, du måste arbeta upp ett självförtroende och självkänslan för att utvecklas. Men sen är det ju helt klart att barn har lättare för saker och ting, om det nu gäller matte, språk eller idrott och det ska man definitivt uppmuntra till fullo och se till att man utvecklas i sin egen takt men det är långt ifrån vad jag skulle vilja kalla en elitsatsning. En liten replik på "flumskolan": den sk "flumskolan" har fått fram världens mest kreativa 30 åringar. Sverige har flera år i rad blivit rankad etta som det land som har världens mest kreativa 30 åringar. När gick de i skolan ? Jo under "flumskolan". Björlunds betygskola kommer att raskt skicka ned oss tror jag.

Poppen (inte verifierad)

lör, 2013-02-16 19:10

17. Barnidrott

Vi får nyansera det hela. Barn skall vara väldigt försiktiga att spetsa idroten för tidigt. Alla föreningar har inte bredd att erbjuda flera nivåer. Vad händer om man börjar toppa för tidigt, barn lägg av eller om de inte får lira med bästa kompisen så lägger man av i 10 års ålder. Det kanske är det barn som hade haft bästa förutsättningar att bli elitidrottare. Okej Ni som vill hålla på att lalla med toppningar för barn SKALL icke ha en krona av de skattemedel som vi surt levererat till stats kassan, inte en krona. De får hitta egna medel för detta.

Ungdomsledare (inte verifierad)

mån, 2013-02-18 09:08

18. Elitsatsning = "döden" för glesbygdens idrottsföreningar

Jag håller helt med Magnus i kommentar nr 6. Det Åke menar med väl utbildade ledare (inom psykologi och pedagogik) är inte den verklighet som jag ser. Jag är själv ungdomsledare och det jag ser är att många föreningar har svårt att rekrytera ledare och tränare. Om en elitinriktad ledare kommer in i en mindre förening kan detta helt omkullkasta föreningens ungdomsverksamhet, med för litet spelarunderlag som resultat. Elit = Minoritet! Det bildspel som Åke försöker skapa med hjälp av uttalanden som "Lionel Messi, världens bäste fotbollspelare, var underbarn redan före tio års ålder, ingen kom på tanken att hindra hans utveckling" FUNGERAR INTE på mig. Om vi behåller vår bredd på ungdomsidrotten får vi även med de som utvecklas senare och därmed kanske fler "Messi", och fler som får med sig idrottens glädjestunder.

Åke Stolt (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 10:28

19. Barnidrottsträning

Vilken härlig debatt. Det visar väl att frågan behöver ventileras. Elitsatsning är ett begrepp med citationstecken. Det dröjer tio år innan man vet svaret och å andra sidan dyker nya, senare utvecklade fynd om upp under resans gång. Men viktigast; att alla får chansen. En s k elitsatsning behöver absolut inte vara liktydig med ensidighet, vuxenvillkor, resultathets, stress, barnmisshandel, prygel och tårar. Ingen vill ha det. Men det är som alltid på ledarkvaliteten allting beror. Det är den som måste vässas. Men jag vill inte heller se tårar hos barn som känner sig tillbakahållna och inte får chansen. Bort med fundamentalismen. Vetenskapliga studier är bra men ger generella slutsatser, tabeller som inte tar individuella hänsyn. Flexibilitet, fingertoppskänsla och individuell anpassning behövs. Dock knappast någon som skriker på förbud och "konfiskerade" bidrag.

Mikael Ekdahl (inte verifierad)

tors, 2013-02-28 10:49

20. Barnidrottsträning

Hej Åke! Bra svarat. Jobbar själv idag med att utbilda tränare i alla idroter i Åldersanpassad fysisk träning efter biologisk ålder. Barn är inte små vuxna. Tittar vi på alla stora idrottsmän i lagidrott i Sverige så valde dom att elitsatsa vid ca 16 års ålder. Så tidig specialisering verkar funka för en journalist men inte för dom som följer forskning när det gäller träning av barn. Allsidig träning efter barnets förutsättningar är den bästa träningen enligt mig. Träna det som är träningsbart.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.