En jättechans för Stockholm-OS

Hållbarhet socialt, ekonomiskt och miljömässigt blir ryggraden i förberedelser för och genomförande av OS. IOK vill ta ledningen för hur stora evenemang och verksamheten i övrigt kan styras av värderingar och krav på hållbarhet i vid mening.
Thomas Bach startade processen Agenda 2020 direkt efter att han blivit vald för ett år sedan till ny ordförande för IOK. Under ett år har diskussionen pågått om behovet av förnyelse av OS. Hur värdstäder för OS utses och av IOK.
Över 40 000 förslag har kommit från olika delar av den olympiska rörelsen, men också från media, allmänhet och organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter och miljö.
Ursprungligen ett svenskt förslag
Förslagen när det gäller hur OS-städer ska utses känns igen från det ”Joint Paper” som lämnades in av de nationella olympiska kommittéerna i Sverige, Tyskland, Schweiz och Österrike. De gemensamma förslagen från fyra tunga vinternationer fick stort internationellt genomslag redan när det kom i somras.
- IOK vill ta en ny roll som aktiv och konstruktiv partner till de städer som är intresserade av att söka OS. IOK vill se koncept som tar vara på de lokala förutsättningarna, utnyttjar befintliga anläggningar och säkrar ett bra efterbruk.
- Redan i starten av planeringen ska IOK:s bidrag till finansiering och riskhantering vara tydligt.
- Kontraktet med värdstaden ska vara öppet och färdigt redan innan det är dags för beslut om eventuella garantier och att lämna in ansökan. Det ger en ny öppenhet, större lokalt inflytande och mindre risk.
- IOK öppnar också för att kunna lägga ut gruppspel till andra orter, med finalspel i OS-staden, eller till och med för att lägga ut vissa grenar på andra orter eller andra länder om det är smart för att slippa bygga arenor som inte behövs efter OS.
Med Stockholm som bas
För Sverige skulle det kunna betyda gruppspel i ishockey i flera städer, delar av det alpina som tänkt i Åre, men fortfarande med Stockholm som bas. Vinter-OS är så stort att det behöver en stad med Stockholms kapacitet.
Med 95 procent av tävlingarna på en och samma ort kan Stockholm också bjuda unikt korta transportavstånd, låga kostnader, begränsad miljöpåverkan och nya möjligheter till idrott som en del i storstadens vardagsliv efter OS. Stockholm skulle passa perfekt in i det IOK nu vill se ska hända med vinter-OS.
Hållbarhet, socialt, ekonomiskt och miljömässigt är utgångspunkten för IOK och i kontraktet med OS-staden skrivs också in krav på icke-diskriminering och på säkerhet, hälsa, arbetsrätt och miljö.
IOK ska ta hjälp av oberoende organisationer för att utvärdera OS-projekt socialt, ekonomiskt och politiskt med särskild uppmärksamhet på hållbarhet och långsiktig nytta. Man öppnar generellt för ett nära samspel med andra ideella organisationer för att ta vara på deras kompetens och engagemang.
Skära hårt i utgifterna
Redovisningen av intäkter, kostnader och investeringar för ett OS ska bli tydligare. Idag blandas budgeten för att genomföra OS ihop med långsiktiga investeringar. De investeringar som bara skulle göras för ett OS ska förstås belasta OS-projektet. Men infrastruktur, bostäder och anläggningar som skulle byggas ändå ska lika självklart bara vara en OS-kostnad i den utsträckning de används vid OS.
IOK tänker minska rejält på antalet tillfällen som en kandidatstad får åka runt till olika möten för att presentera sig. Det sänker kostnaderna, men inte nog med det. IOK tänker ta de kostnaderna själv för att också få kontroll på hur besöken går till. IOK tar också kostnaderna för de utvärderingsbesök man gör och kräver förenklad redovisning av städernas förslag. Tillsammans ger det kraftigt minskade kostnader för att ansöka om OS.
Starkare ställning för den etiska kommissionen, transparens i ledning och beslutsfattande, ökat tryck i jämställdhetsfrågan och konkretisering att också sexuell läggning ingår i reglerna om icke-diskriminering är exempel på hur IOK bättre vill leva upp till sina grundläggande värderingar.
Det är en snabb förflyttning av en stor organisation. Och en del förändringar genomförs redan i språnget.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.