SOK borde sikta högre
Det låter trovärdigt. Han grundar det på statistik och fakta. Men SOK:s truppchef Peter Reinebo mörkar när han räknar ut att den svenska OS-truppen ska ta åtta medaljer i PyeongChang.

I själva verket skulle allt under tolv medaljer vara ett trendbrott till det sämre. Åtta medaljer skulle vara ett misslyckande. Hur kan det vara "målet"? Varför lägger SOK ribban så lågt?
SOK:s uppdrag handlar om att ta medaljer i många idrotter vid OS. Det är det viktigaste skyltfönstret för att visa upp olika idrotter och få unga att vilja pröva och hitta "sin idrott".
För att lyckas med det har SOK två verktygslådor.
Långsiktigt Topp och Talangstöd
Fler ska få satsa 100 procent för att nå sin fulla potential. Det ska ge fler med kapacitet att ta medaljer och är lika viktigt för mellanliggande VM som för OS. Topp och Talangstödet är riktat till de mest lovande och sedan några är fördelningen 60 procent till tjejer och 40 procent till killar. Det är idag ett helt sponsorfinansierat stöd.
SOK har också ansvaret för att den långsiktiga satsningen ger framgång vid OS. Det är SOK som ska se till att truppen är förberedd på det som väntar vid OS, får bra slutförberedelser och ingång i OS-situationen och att förutsättningarna på plats är de bästa tänkbara. Det kostar pengar och att representera Sverige vid OS har alltid genomförts på statsbidrag.
Kvalitetskraven är höga och konkurrensen hårdnar. Länge sågs det som bra om var tredje medaljchans gav medalj. Det är de dryga 30 procenten SOK räknat på när man sätter "målet" till 8 medaljer i PyeongChang. Men det stämmer inte längre.
OS i Aten en nyttig läxa
De flesta minns OS i Aten 2004 som en enda stor framgång, men sanningen är att utfallet på truppens medaljkapacitet var rekordlåg - bara 15 procent - hälften av "normalt". Utvärderingen visade att alla inte fått det stöd de behövt i slutförberedelser och in i OS.
Det är förstås helt oacceptabelt att stötta fler att satsa fullt ut men sedan inte ge rätt förutsättningar för att prestera när det verkligen gäller. SOK begärde och fick ökat statsbidrag för att skärpa sig.
Efter det har OS-trupperna lyckats allt bättre. Med mer resurser, rätt använda, för slutförberedelser och OS-genomförande är det fler medaljchanser som blir medaljer - i Vancouver 41 procent, London 44 procent, Sotji 52 procent och Rio 55 procent. Det är långt över de 15 procent som nåddes i Aten och de dryga 30 procent som var den "historiska" nivån.
Att då sätta målet till åtta medaljer i PyeongChang är att upphöja misslyckande till framgång. Målet måste rimligen vara att kunna leverera slutförberedelser och OS-genomförande på minst samma nivå som man klarat tidigare. Därför borde tolv medaljer vara det logiska målet .
Men det finns en förklaring till SOK:s försiktighet. Man får inte längre det statsbidrag man behöver för att säkra kvaliteten på OS-genomförandet! Det är inte rimligt!
SOK tvingas pruta
Under perioden fram till OS i Sotji fick SOK för första gången inte de resurser man behövde för OS-uppdraget. Det "löstes" med omprioriteringar av resurser från Topp och Talang till OS-genomförandet.
Nu säger Peter Reinebo att det saknas många miljoner. En del täcker man, nu igen, med att flytta sponsorpengar från Topp och Talang till OS. Men SOK tvingas också pruta på det man egentligen behöver för att säkra kvaliteten på slutförberedelser och OS-genomförande!
Det är inte rimligt. Det kan bli ett bra OS i antal medaljer ändå, men det är inte OK att spela med de aktivas rätt till att få de förutsättningar de behöver. SOK ska förstås ha de resurser det kräver och det är välinvesterade pengar. De svenska OS-medaljerna är billiga jämfört med andra länders - ja långt billigare än i de flesta jämförbara länder.
Skadar också det långsiktiga
Och vad blir konsekvensen på sikt när sponsorpengar för Topp och Talangstöd måste föras över till OS-genomförandet för att täcka hålen i den statliga finansieringen? Jo förstås att färre unga får chansen att satsa långsiktigt.
I Norge har staten investerat 2 5 miljard på långsiktig utveckling av medaljkapaciteten över en 20 års period, den svenska inte ens en tjugondel (!) av det och på senare tid 0 kr per år. Nu förstärks den negativa bilden ytterligare när sponsorpengar till långsiktig utveckling måste flyttas till att täcka de mest akuta hålen i OS-finansieringen.
Så SOK:s försiktighet är befogad, men ett resultat av en orimlig nonchalans från statens sida.
Stefan Lindeberg
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.