Därför uppstår ett annat OS
Det fanns tveksamheter inför etableringen av Europeiska Spelen.
Men andra saknar det Europa har sedan länge med ett eget EM för varje idrott. EM som i en del fall är riktigt tunga både idrottsligt och ekonomiskt. Skulle alla idrotter vilja vara med i ett ES? Eller skulle några se risken att "försvaga" sina egna mästerskap? För andra skulle det förstås vara ett nytt viktigt skyltfönster, men skulle en redan trång tävlingskalendern göra att inte de bästa aktiva skulle komma?
Oro för kostnaderna
Ett annat orosmoment var kostnaderna. Vi har idag ett "stort" OS varje jämnt år, men samma år också ett Världsungdoms-OS i IOK:s regi. Dessutom Europeiska Ungdoms-OS, både sommar- och vinter alla udda år två. Och nu också ett Europeiskt Spel, som ska vara som ett "riktigt" OS med OS-by och allt.
Samtidigt som vi inte får ett statsbidrag som ens räcker till Sveriges deltagande i OS.
Vi var ett av flera länder som ville bromsa, få tid att smida en skarpare idé, säkra att alla idrotter är med och hitta ett finansiellt grepp som kunde fungera över tid. Men de flesta ville annorlunda och Azerbaijan och Baku var beredda att ta värdskapet.
Betalar rättighetskostnad
Förutsättningarna som gäller nu är som för de flesta stora mästerskap. De betalar en rättighetskostnad till EOC (European Olympic Committees) som "äger" spelen och tar kostnaden för genomförandet, men får i gengäld rätten att sälja sändningsrättigheter och sponsorskap.
Det är stor skillnad mot hur IOK gör. Idag får den som ska arrangera vinter-OS ett bidrag från IOK på över 6 miljarder kronor. Helt enkelt för att fler länder ska ha råd att söka OS.
Europeiska Spelen måste hitta en annan form. Och nu har Nederländerna fått värdskapet för 2019, med ett koncept utan gemensam "OS-by" och med många städer som delar på arrangemanget med befintliga arenor. Det blir ett viktigt test om det går att utveckla en stark och för många länder ekonomiskt rimlig framtid för Europeiska Spelen.
Vill arrangera OS
Men Azerbaijan tog uppdraget som det såg ut. Precis som med Eurovisionsfestivalen för något år sedan är det ett led i att göra landet känt och identifieras i ett europeiskt sammanhang. Att det kan ligga en OS-ansökan om hörnet är nog ingen vild gissning.
Samtidigt är vi medvetna om att Azerbaijan är ett land som är kritiserat för korruption och brott mot mänskliga rättigheter, inte minst yttrandefriheten. Det strider mot våra värderingar, men hindrar inte att Spelen kan genomföras där. Men EOC måste säkra att Spelen kan genomföras helt i enlighet med idrottens regler och värderingar. Och de bekräftar att de fått sådana försäkringar.
Respekten för varje individs lika värde och rättigheter är fundamental i idrotten och vi tror på idrotten förmåga att bygga broar och öppna dörrar mellan olika samhällen och kulturer.
Vi är här fär att tävla
SOK har, som inför ett OS, informerat truppen om förhållandena i det land de ska tävla i. Senast medverkade såväl Sveriges ambassadör för Azerbaijan som Civil Right Defenders vid en ledarträff.
Men vi är en idrottsorganisation. Vi är i Baku med en trupp för att tävla, inte för att agera politiskt. Idrottens arena är en symbol för respekten för allas lika värde och ska precis som i OS hållas fri från manifestationer och åsiktsyttringar.
Samtidigt är yttrandefriheten okränkbar och alla har rätt att uttrycka sin uppfattning, eller avstå från att yttra sig, i till exempel intervjuer.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Henrik (inte verifierad)
tors, 2015-06-11 09:54
1. 2019
Nu har ju dock Holland hoppat av arrangemanget 2019 för att det blev för dyrt...