IOC har klarat sitt stålbad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De slutliga ansökningarna är inne hos IOC för vinter-OS 2022. En dryg månad med en sista skärskådning återstår innan två städer slutligen ställs mot varandra vid IOC-sessionen i Kuala Lumpur.
Fyrverkerier över Bakus enorma arena under Europa Spelen i Baku, där en stor del av idrottsstjärnorna varit samlade. Många av IOC:s ledare har också varit på plats. Foto: Dmitry Lovetsky, AP Photo/TT

 

Utvärderingskommissionen har gjort sina studiebesök hos de två kvarvarande kandidaterna, Peking i Kina och Almaty i Kazakstan. Och den gångna veckan ska IOC:s medlemmar hårdgranska förslagen. 

IOC gjort det som FIFA nu tvingas till

Medan FIFA slits sönder av sin egen korruptionskultur står IOC och de Olympiska Spelen redo att möta framtiden. Men det är efter en lång, tidvis uppslitande, resa. Så sent som vid OS i Sotji var den kantad av hård och berättigad kritik. Och resan är långt ifrån i mål.

Det började med stålbadet efter korruptionsskandalen i samband med att Salt Lake City fick vinter-OS 2002. Uteslutning av många medlemmar, radikal förändring av regelverk och organisation, ökad transparens och etisk kontrollmekanismer. Nu när FIFA-krisen rasar som värst är IOC på väg igenom ett andra reningsbad.

Efter ett års öppen omprövning, där Stockholms och fyra andra europeiska städers avhopp från att söka OS ruskade om organisationen rejält, börjar nu IOC:s beslut om en ny färdväg under rubriken Agenda 2020  att verkställas. 

Brist på tålamod

Tröskeln ska bli lägre för mindre länder med demokratiskt öppna beslutsprocesser att kunna bli OS-värdar. Kostnaderna för att söka och genomföra OS ska sänkas och transparenta processer komma på plats både för valet av OS-städer och hur ekonomin hanteras. OS ska återta sin inspirationskraft som bärare av tydliga värderingar och hållbara lösningar.

IOC ska ställas under samma granskning och krav på att följa internationella standards som de största företagen. Det är PWC som genomför den oberoende revisionen av IOC:s räkenskaper där 90 procent går direkt ut för att finansiera OS och för utveckling av idrotten globalt. 

Men det är bara början på en tuff resa vi ser nu. Först med OS 2024 kan Agenda 2020 vara fullt genomförd. De närmaste tre Spelen är redan beslutade och processen för 2022 är nästan i mål. IOC inser problemet och den brist på tålamod som omvärlden kommer att visa. De vill fram snabbare. Pressen är hård på PeyongChang 2018 och Tokyo 2020 att ta in så mycket de går av de nya kraven. 

Egentligen Europas tur

Det gäller förstås också de återstående kandidaterna för vinter-OS 2022. Det var Europas "tur", men efter alla avhopp av europeiska städer blir det nu Kina eller Kazakstan, och OS i Asien för tredje gången i rad. Det är inget önskeläge för IOC och därför ökar pressen på framsteg när det gäller sänkta kostnader, hållbarhet och de värderingar som bygger Spelen. 

Utvärderingsgruppen som granskat de båda städerna hyllar ansträngningarna för att möta kraven i Agenda 2020 och att begränsa kostnaderna. Men i själva verket måste Almaty få fram 20 000 hotellrum till. Kina investerar mycket mer bl a i nya snabbtåg, men det är sånt som skulle ske oavsett OS. Gruppen är också tydlig i sin kritik av miljösituationen med besvärande dålig luftmiljö också i Almaty. Peking hade planerat att använda ett OS-projekt mot 2026 som hävstång för ett gigantiskt miljöprojekt. Nu kan OS komma fyra år tidigare och tills dess hinner man inte. 

OS i Sotji, och kommande fotbolls-VM, har riktat strålkastarljuset på att idrotten lever upp till sina värderingar. Och med Agenda 2020 har IOC förtydligat sitt regelverk för respekten för varje individ, allas lika rätt och mot varje form av diskriminering. 

Klara krav

Utvärderarna har konsekvent följt upp det här och är bekymrade när det gäller mänskliga rättigheter i båda länderna. De vill också säkra att internationella konventioner för arbetsvillkor kommer att tillämpas vid byggande och andra förberedelser. IOC:s tydliga signaler får effekt. I Kazakstan hade en anti-gay-lag av ryskt snitt processats fram i den lagstiftande församlingen när det plötsligt drogs tillbaka. IOC:s utvärderingsgrupp var på väg in för att granska deras OS-projekt.

Färdvägen ligger rätt, men det gäller för IOC att ta sig fram tillräckligt snabbt och konsekvent. Man kommer att ha - och ska ha - ögonen på sig. Man har visat att man har kraften att moderniseras. Nu krävs ett uthålligt hårt arbete för att fördjupa det förtroende som börjat byggas. IOC har sagt att man ska ta ledningen för att megaevent ska stå i samklang med grundläggande värderingar och krav på långsiktig hållbarhet. Konkurrensen är inte bedövande. 

Men det är det vi vill att OS ska stå för. Det är så OS kan behålla sin inspirationskraft. Det finns helt enkelt ingen annan väg att gå. Då får vi också hjälpa till, hålla pressen uppe och kanske själva samla kraft för att sätta ett nytt exempel!?

IOC har varit på väg i 15 år. FIFA har en lång väg att gå.

Stefan Lindeberg

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Bång, Håkan (inte verifierad)

tis, 2015-06-16 05:56

1. OS tre gånger i rad i Asien?

OS tre gånger i rad i Asien? PeyongChang och Beijing/Almaty, men den tredje vilken är det?

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.