Sju och en halv miljard, faktiskt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det tål att upprepas och upprepas igen. Den internationella Olympiska Kommittén ger de som ska vara värdar för vinter-OS 2022 ett bidrag på 7,5 miljarder svenska kronor.
När betraktare ska bedöma kostnaderna för ett OS är det ett återkommande problem att driftskostnader och investeringar räknas samman, påpekar Stefan Lindeberg. Foto: TT

 

Och inte lär det bli mindre för de som ska organisera vinter-OS 2026. Sju och en halv miljard. Det vänder upp och ner på kalkylen för ett vinter-OS fullständigt.

För några dagar sedan fick jag - på tal om ett möjligt OS-projekt i Stockholm - en fråga av en radioreporter - hur många miljarder kommer OS att kosta? Jag svarade - "så där en 11 miljarder, men då har vi också intäkter på drygt 14, så om vi hanterar det bra ska vi kunna få ett överskott på 3 miljarder att använda för idrotten efter OS".

Jag hörde hur han tappade bort mig. Han visste inte vad han skulle fortsätta med. Det var bara för osannolikt eller skämtade jag? Så fast sitter det. Bilden av att OS är så dyrt. En myt som satt sig så hårt att den nästan inte tål att ifrågasättas. 

Men det var innan IOK bestämde sig för att det ska vara möjligt för mindre och demokratiska länder att stå som OS-värdar! Det var innan bidraget på 7,5 miljarder!

I nästa intervju var jag försiktigare och sa - "med IOK:s nya bidrag på 7,5 miljarder till OS-staden får vi en rejäl buffert för att kunna hantera eventuella kostnadsökningar". Det låter rimligare och är förstås också sant. Bara om vi kan hantera ett OS skickligt och hålla nere kostnadsökningarna så får vi en rejäl efterbruksfond.

Ett problem blir motsatsen

IOK:s nya bidrag på sju och en halv miljard vänder ett problematiskt underskott till sin motsats. 

Siffrorna för vad ett OS kostar är lätta att gå vilse i. Det vanligaste problemet är att man slår ihop driftskostnader med investeringar till ett belopp. Då blir det "dyrt". Men de som ska bo i de hus som var OS-by ska väl inte bo gratis i 60 år? Investeringarna ska ju inte skrivas av mot 14 dagars OS. Det är i den sammanblandningen som skräcksiffrorna för vad OS "kostar" ska ses. 

Måste det byggas mycket nytt för att OS ska bli av då blir förstås den bilden ännu värre. Men Stockholm har det mesta på plats, så investeringarna blir begränsade och riskerna kan hållas nere. 

Det är ju faktiskt en bonus

Förr när vi skulle få ihop ett OS-projekt fick vi ta hjälp av att OS gav nya jobb, ökade intäkterna för besöksnäringen och ledde till dynamiska effekter och ökade skatteintäkter. 

Det behöver vi inte nu. Vi räknar krona för krona. De nya jobben och de samhällsekonomiska effekterna finns förstås nu också men vi behöver inte ta med dem i kalkylen. De får blir en bonus till samhället av ett OS. 

Då fanns inte IOK:s bidrag på 7,5 miljarder. Det gör det nu och med det klarar vi kalkylen!

Så vi får fortsätta att tjata - om de 7,5 miljarderna från IOK.  Men hur kan då IOK vara så generös?

Svaret är - tack vare pengarna för TV-rättigheterna för OS. Också det ett aktuellt ämne!

Stefan Lindeberg

SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.

Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor  för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.