Sju och en halv miljard, faktiskt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det tål att upprepas och upprepas igen. Den internationella Olympiska Kommittén ger de som ska vara värdar för vinter-OS 2022 ett bidrag på 7,5 miljarder svenska kronor.
När betraktare ska bedöma kostnaderna för ett OS är det ett återkommande problem att driftskostnader och investeringar räknas samman, påpekar Stefan Lindeberg. Foto: TT

 

Och inte lär det bli mindre för de som ska organisera vinter-OS 2026. Sju och en halv miljard. Det vänder upp och ner på kalkylen för ett vinter-OS fullständigt.

För några dagar sedan fick jag - på tal om ett möjligt OS-projekt i Stockholm - en fråga av en radioreporter - hur många miljarder kommer OS att kosta? Jag svarade - "så där en 11 miljarder, men då har vi också intäkter på drygt 14, så om vi hanterar det bra ska vi kunna få ett överskott på 3 miljarder att använda för idrotten efter OS".

Jag hörde hur han tappade bort mig. Han visste inte vad han skulle fortsätta med. Det var bara för osannolikt eller skämtade jag? Så fast sitter det. Bilden av att OS är så dyrt. En myt som satt sig så hårt att den nästan inte tål att ifrågasättas. 

Men det var innan IOK bestämde sig för att det ska vara möjligt för mindre och demokratiska länder att stå som OS-värdar! Det var innan bidraget på 7,5 miljarder!

I nästa intervju var jag försiktigare och sa - "med IOK:s nya bidrag på 7,5 miljarder till OS-staden får vi en rejäl buffert för att kunna hantera eventuella kostnadsökningar". Det låter rimligare och är förstås också sant. Bara om vi kan hantera ett OS skickligt och hålla nere kostnadsökningarna så får vi en rejäl efterbruksfond.

Ett problem blir motsatsen

IOK:s nya bidrag på sju och en halv miljard vänder ett problematiskt underskott till sin motsats. 

Siffrorna för vad ett OS kostar är lätta att gå vilse i. Det vanligaste problemet är att man slår ihop driftskostnader med investeringar till ett belopp. Då blir det "dyrt". Men de som ska bo i de hus som var OS-by ska väl inte bo gratis i 60 år? Investeringarna ska ju inte skrivas av mot 14 dagars OS. Det är i den sammanblandningen som skräcksiffrorna för vad OS "kostar" ska ses. 

Måste det byggas mycket nytt för att OS ska bli av då blir förstås den bilden ännu värre. Men Stockholm har det mesta på plats, så investeringarna blir begränsade och riskerna kan hållas nere. 

Det är ju faktiskt en bonus

Förr när vi skulle få ihop ett OS-projekt fick vi ta hjälp av att OS gav nya jobb, ökade intäkterna för besöksnäringen och ledde till dynamiska effekter och ökade skatteintäkter. 

Det behöver vi inte nu. Vi räknar krona för krona. De nya jobben och de samhällsekonomiska effekterna finns förstås nu också men vi behöver inte ta med dem i kalkylen. De får blir en bonus till samhället av ett OS. 

Då fanns inte IOK:s bidrag på 7,5 miljarder. Det gör det nu och med det klarar vi kalkylen!

Så vi får fortsätta att tjata - om de 7,5 miljarderna från IOK.  Men hur kan då IOK vara så generös?

Svaret är - tack vare pengarna för TV-rättigheterna för OS. Också det ett aktuellt ämne!

Stefan Lindeberg

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.