Det krävs mer syre i idrotten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ibland kan man få för sig att det bara är dysterhet och problem i idrotten. När den i själva verket fortsätter att vara något av det mest lustfyllda och utvecklande vi har.
Utmaningarna är idrottens kärna. Drömmen om att ta sin idrott till en ny nivå dess livsluft, skriver Stefan Lindeberg och menar att alla måste få chansen, om de själva vill. Foto: TT

 

Alla som varit ungdomsledare vet vilken inspiration det är när någon för första gången lyckas övervinna en utmaning. Och alla som varit tränare vet att drivkraften ligger i att se individerna passera nya trösklar. På högre nivå dessutom oftast efter en gemensam resa av allt mer investering i tid, tvivel och möda.

Det är helt OK att några vill ha en idrott som är lekfull där barn själva hittar på vad de ska göra.

Men det är inte OK om alla ska göra samma sak för då kommer några i alla fall inte att vara nära att lösa uppgiften medan andra inte blir stimulerade alls. Fast då finns ju förstås dataspelen att gå till med sin omedelbara och skoningslösa feedback.

Däremot...

Det är inte OK är om inte alla blir sedda och får möta nästa utmaning, anpassad till där de själva är. Det är lika stort när den som började sent eller kanske inte är tidig motoriskt klarar en enklare prövning som när en tidigt fysiskt utvecklad klarar en mer kvalificerad svårighet. 

Det är inte heller OK att låsa in individer så de inte kommer vidare mot nya utmaningar, som när den sent utvecklade plötsligt sätter fart. 

Redan från början behövs det kunniga ledare som kan se vad olika individer behöver och kan anpassa utmaningar och då finns oftast också passionen som pyser ut och smittar. Det här har eldsjälarna levererat gratis i alla år, men redan på den här nivån kommer ekonomin att sätta gränser framöver.

Utmaningarna blir dyrare

Sen ökar kostnaderna snabbt med nya utmaningar. Fler läger, bättre sparring, mer i internationell miljö, tävlingar på högre nivå, topputrustning, bättre tränarstöd, resurspersoner för kvalitetsspetsning, kostanpassning och mental rustning. Att hänga med på den resan kostar mer för varje steg och färre och färre får chansen att gå hela vägen.

Det är inte OK! 

Som sagt… det är inte OK att man inte får möta nästa utmaning… det är inte OK att bli inlåst i sin utveckling. Men precis så fungerar idrotten. Om jag vet att möjligheterna är små att få gå hela vägen varför ska jag då ens börja resan?  Är inte risken för stor hur kul det än vore att gå en bit till?

Resurserna ska inte stoppa

Utmaningarna är idrottens kärna. Drömmen om att ta sin idrott till en ny nivå dess livsluft. Idrotten ska vara det möjligas arena. Fixar vi inte det så fastnar vi med rätta i frågan om hur idrotten bäst fungerar som barnvakt under några tidiga år.

Jag har slutat jämföra oss med andra länder. 

Hur kul är det att se att våra grannländer i decennier har haft i storleksordningen 100 miljoner per år i statliga bidrag för att ge talanger möjlighet att ta slutsteget till världstopp. Något som vi under några svindlande korta år hade nästan 25 miljoner till innan alla bidrag försvann. Och då tillhör våra grannländer de som satsar minst just på detta! 

OK till bidrag men det är inte lösningen

För några år sedan insåg vi att vi måste söka nya vägar. Vi måste hitta partners som ser värdet och förstår vad idrotten bidrar till i samhället och som är beredda att vara med på hela resan. Från att vi sätter värderingarna tidigt och förebilderna inspirerar fler att hitta ”sin” idrott till att talangerna får de resurser de behöver för att pröva sina vingar fullt ut. 

Det har gått bra på sponsorsidan. Engagerade partners har hjälpt oss att börja bygga. 

Nu är det dags att bredda satsningen och skicka in mer syre i idrotten. Nu behöver vi engagemanget från alla som vet vad det betyder med framgångar inte bara för idrotten utan för stoltheten, framtidstron och bilden av Sverige hemma och i omvärlden. Alla ska kunna vara delaktiga att bygga den kulturen. På måndag presenterar vi ett nytt initiativ som ger den möjligheten.

Fler ska få veta att det är möjligt – ”om jag vill och är beredd att göra resan”.

Stefan Lindeberg

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

r b (inte verifierad)

sön, 2015-01-18 18:28

1. så väl tänkt och skrivet, ja

så väl tänkt och skrivet, ja

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.