JAS för 34 miljarder, OS för 7 miljarder...

IOK:s bidrag är unikt. Oftare får man betala för rätten att vara arrangör. Så idrotten lägger pannan i djupa veck och tar hjälp av forskningen för att bevisa "exportintäkten" och räkna hem nyttan för samhällsekonomin. Förhoppningsvis leder det till att vi i Sverige vågar att söka fler event, men hur många fler event får vi?
Sponsring flockas runt några få
För åtta år sedan ledsnade SOK och förberedde en offensiv för att dra hit stora event. Uthålliga investeringar i att få fler svenskar valda till internationella uppdrag och ett "riskkapitalbolag" som kunde investera i sälj och genomförande. Ta en del av en vinst med också ta en risk.
Inte tänkte vi på samhällsekonomin då. För oss handlade det om ekonomin i projektet och kvaliteten på produkten. Och om hur en stortävling på hemmaplan kan lyfta en idrott. Hur fler kan lockas att satsa mer, fler att vilja bli ledare och volontärer och rätt skött också om att rekryteringen kan skjuta fart.
Något behövde göras för att göra fler idrotter synliga. Redan då var det tydligt hur bidragsmedel, sponsorpengar och media flockas runt några få idrotter.
Allt fler andra idrotter sviktar. Det håller inte. Vi behöver vara bra i många idrotter så fler får en chans att upptäcka "sin idrott" och kan satsa på att bli bra eller i vart fall utvecklas under en längre tid med idrotten.
En OS-trupp som är med i kampen om medaljerna i många idrotter är en bra OS-trupp som inspiratör för svenska folket - och för en OS-ansökan, både på hemmaplan och för IOK.
Jag kastar sten i glashus, jo
Vi fick inte stöd för att gasa. Det var RF:s boll och de tog passningen. Den samverkan som byggts sedan dess mellan olika intressenter är bra. Och det är en framgång att regeringen nu visar intresse för att vara med.
Men väl mycket snurrar runt frågan om hur man ska beräkna samhällsnyttan - så man får med sig politikerna på hemmaplan på att söka.
De beräkningarna kan säkert bli fiffigare. Men dynamiska effekter och långtidsprognoser är "chansartade grenar" och vi har själva blivit bortdömda när vi tidigare har försökt oss på de konststyckena vid OS-ansökningar.
Jo, jag vet att jag kastar sten i glashus. Vi är ju inte precis världsmästare i att övertyga politikerna att våga vilja något.
Men det borde finnas tillräckligt med exempel på att det kan gå bra - eller åt skogen.
Att börja med att räkna fram en säker ekonomisk vinst på det ena eller andra sättet kanske inte är det viktigaste. Säker blir man ändå aldrig. Kanske är det bättre att samla på sig metoder för att identifiera och kontrollera risker?
- Det första som absolut måste göras är att lyfta upp vad vi i idrotten ska ha tävlingarna till så fler kan se vilka "bieffekter" - annat än ekonomiska - det kan ge på hemmaplan.
- Det andra är hur vi kan göra vårt värdskap så att det bygger långsiktigt värde för den som "äger" eventet. Det är det starkaste säljargumentet. Men för att nöta in det är det också dags att satsa uthålligt på att ta positioner internationellt. Det tar tid!
En rejäl kostnadskudde
Alltså - ett vinter-OS är en exportaffär som rakt av är värd drygt 7 miljarder!
Det gör ett vinter-OS i Stockholm till ett projekt med en rejäl riskkudde. Riskerna är dessutom mindre från start när investeringarna är små, som i Stockholm med det mesta på plats ändå.
Bidraget från IOK ger en urstark genomförandebudget som rätt skött ska ge en rejäl efterbruksfond i resultat. Detta utan att räkna in effekter på besöksnäring, de 3 000 jobben och utan skatteeffekter eller dynamiska snurror.
Men det är ändå inte därför idrotten ska ha ett OS. Vi ska ha det för att göra idrotten ännu mer till en del av vardagslivet också i storstaden.
Har inte råd att vänta
Med nya möjligheter till idrott på snö och is - i Sveriges största skiddistrikt! Med utvecklade anläggningar som samtidigt är miljösmarta och billiga. Ja, till och med bidrar till att sänka kostnader och miljöpåverkan av andra stora investeringsprojekt i regionen. Och med OS kommer också Paralympics och det självklara kravet på tillgänglighet för alla måste bli praktik.
Vi ska ha det för att vi behöver ett stort samlande projekt som har kraften att dra till sig nya grupper av unga och volontärer till idrotten. Också i de områden där talangreserven finns.
Och med nya unga i idrotten kommer nya idéer, som vi kan låta växa och som får tid att växa. För det handlar inte om två plus två veckor för OS och Paralympics. Efter beslutet om ett OS handlar det om sju år av energi för att vitalisera idrotten.
Men det är för viktigt för att vänta. Så vi kör igång och gör vad vi kan redan nu " ... som om 2026". I höst förövar vi "Heroes of Tomorrow" inför full utrullning i vår. Så nu börjar vi jakten på framtidens ledare och idrottshjältar. Och vi börjar jakten där vi tror potentialen är störst, där talangreserven finns. Där idrotten är svagast.
Vi vill prova nytt. Vi vill släppa fram nya idéer från de som ska bygga framtidens idrott. Vi vill ge dom chansen att sätta exempel, som kan inspirera fler. Ett OS skulle ge full kraft i den vitaliseringen. Och bieffekterna för samhället är garanterat "värda" en hel del.
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.