Misstron för stor i Norge

Den norska regeringen har beslutat att stoppa ansökan om vinter-OS 2022. Redan tidigare hade Fremskrittspartiet sagt nej. Igår var det Höyres tur att sätta ner foten. Det innebär att regeringen är enig om att Oslo ska avbryta sitt arbete med en ansökan.
Stor misstro mot IOK
Det är inte de dryga 6 miljarderna i bidrag från IOK eller IOK:s nya krav på OS-arrangörerna när det gäller icke-diskriminering, arbetsrätt och miljö som varit i fokus. Diskussionen har fortsatt att handla om kostnader och framförallt präglats av en stor misstro mot IOK.
De snabba förändringar som IOK påbörjat det senaste halvåret har inte alls fått genomslag.
IOK startade i våras ”Agenda 2020” för att se över hur OS-städer ska utses och OS arrangeras i framtiden. Bakgrunden är förstås den hårda kritiken i samband med OS i Sotji, och att flera länder dragit tillbaka planerade ansökningar däribland Schweiz, Tyskland, Sverige, Polen och Ukraina. Nu också följt av Norge.
Agenda 2020 ska leda till beslut vid en kongress i december. Men redan nu har viktiga förändringar genomförts. Insikten finns att rejäla grepp måste till för att stärka OS långsiktigt.
Offentligt för första gången
IOK har visat en helt ny öppenhet. För första gången har förslaget på kontrakt mellan IOK och värdstaden gjorts offentligt, liksom alla tekniska manualer.
I ”OS-kontraktet” utlovar IOK över 6 miljarder kronor i direkt bidrag till OS-arrangören!
Det är pengar som kommer från TV-rättigheter och IOK:s sponsorer. IOK tar alltså själva mer än halva kostnaden för att genomföra OS. Det är en betydande ”exportinkomst” som också ger skatteintäkter och jobb i värdlandet.
I kontraktet har också kraven på hur OS förbereds och genomförs blivit tydligare. Det gäller stopp för varje form av diskriminering och full respekt för varje individ. Också kraven på hållbarhet skärps med hänvisningar till internationella konventioner och standards när det gäller miljö, hälsa, säkerhet och arbetsrätt.
Det är viktiga steg i rätt riktning. Vi i SOK tillhör förstås dem som velat se sådana förändringar, men det har varit en styrka att vi också agerat tillsammans med andra stora vinterländer som Tyskland, Schweiz och Österrike, som alla klivit av tänkta OS-ansökningar.
Det omvända i fokus
Märkligt nog har detta knappast synts i norska medier. Där har misstron mot IOK varit i fokus.
I de 7 000 sidor av tekniska manualer som nu för första gången är allmänt tillgängliga finns förstås ett och annat som borde ses över. Men det viktiga är att denna uppsjö av tekniska råd, som inte är bindande regler, samlar upp erfarenheter från tidigare OS för att inte misstag ska upprepas.
Ett exempel är att bussar med aktiva fastnade i trafiken och inte kom fram i tid till arenorna vid OS i Atlanta 1996. Hur fixar man det utan att bygga ut vägar som inte behövs efter OS? Svaret blev ”olympiska filer”, reserverade för OS-trupper och funktionärer. Man har också vädjat till de boende att ställa sina bilar för att minska trycket.
Bara två kvar
Transporterna är alltid en kritisk fråga. Krav på smidighet, hög flexibilitet och säkerhet ska mötas. Organisatörerna ska därför leverera både busslösningar och bilar med volontärer som förare till OS-trupperna och funktionärer som behöver förflytta sig mellan olika arenor.
I norska media har det blivit till att IOK-pamparna kräver egna filer för sina limousiner med privata chaufförer!?
Det finns mycket kvar att göra, men vi måste ändå våga se de positiva förändringarna. Det är klart att IOK vill ha olympiska spel som inspirerar, skickar rätt signaler och som förtjänar respekt. Också i Sverige kommer vi att behöva tid för att många ska hinna sätta sig in i vad ett OS handlar om.
Det norska beslutet betyder att bara Peking i Kina och Almaty i Kazakstan finns kvar i konkurrensen om vinter-OS 2022. Det är inget önskeläge för IOK. Nu blir det ännu viktigare att OS 2026 hamnar i Europa och blir ett OS som sätter ett nytt exempel och en ny riktning… som OS i Stockholm gjorde 1912.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Thord Eric Nilsson (inte verifierad)
fre, 2014-10-03 10:43
1. OS 2026
Dags att ordna ett OS utan onödiga nybyggnader. En svensk modell med Stockholm (issporter) Falun )nord skidor), Östersund skidskytte (och ev curling) samt Åre (alpine grenar inklusive de "moderna") Alla orterna har redan VM (= OS) kapacitet på arenorna, bortsett från att Stockholm behöver skridskoarena (sedan bra för både skridsko och bandy) Annars finns ju nästan ett arenaöverskott i Stockholm. Stockholm blir även bra för kulturen. Modern teknik och bra kommunikationer (bra även för framtidens samhälle) binder ihop allt. Kalla det gärna svenska modellen (ekonomisk försvarbar). 2026 blir bra Då är jag bara 85... Jag har en krönika om modellen i Sveriges Olympiahistoriska Förenings skrift (SOF-bulletinen) Ute i dag, men skriven innan Norge sa nej. EM i fotboll har lösts på ett liknande ekonomiskt försvarbart sätt.