Våra medaljer är Nordens "billigaste"

Grattis Danmark! Danmarks framgångar är välförtjänta men inte så överraskande som många verkar tycka. Danmark har haft en positiv trend länge.
Redan på 90-talet tog staten (!) initiativet för att få fart på elitutvecklingen. "Team Danmark" bildades med 100 miljoner kronor i årligt statsbidrag. För ett tiotal år sedan reviderade man sin strategi och med ett statsbidrag som idag har ökat till 150 miljoner per år har resultaten kommit.
"Katastrofresultat" överraskade inte
Norges "katastrofresultat" är inte heller överraskande.
Visserligen har staten fortsatt satsa rejält på internationell konkurrenskraft, med idag runt 100 miljoner per år. Men Olympiatoppen är inte längre den självständiga och drivande kraft som länge bidrog till framgångar också för sommaridrotterna. Idag går resurserna till de redan framgångsrika och stora idrotterna som fortsätter att vara starka, medan de hundraprocentiga satsningarna på talanger i andra idrotter får stå tillbaka.
Finland, som går ännu sämre, hade en spännande nysatsning på gång för ett tiotal år sedan, men de senaste fyra-fem åren har helt dominerats av interna organisationsfrågor. Med omstart på omstart förloras den långsiktiga uppbyggnaden och oklara uppdrag ger inte tryck i några satsningar.
Sverige gör ett mycket bra OS i Rio med 11 medaljer och två guld och de svenska medaljerna är fortsatt Nordens "billigaste".
Det svenska Topp och Talangstödet bygger på hög träffsäkerhet och SOK fortsätter styra pengarna till dem som har störst potential att gå hela vägen. Därför är det inte en slump att nära 60 procent av sommarsatsningen idag går till tjejerna och att tre av fyra lag är damlag. Och det är inte en överraskning att det är tjejerna som tar de flesta medaljerna i Rio.
Facit är rekordbra
Räknat på truppens resultat åren före OS är utfallet på plats rekordbra. Statistiskt brukar var tredje seriös medaljchans ge en medalj. I Rio är det varannan!
Ändå finns det de som klagar över att det är färre guld än silver... "är vi en nation av förlorare som är nöjda bara det blir medaljer". Kom igen! "Normalt" skulle truppen ha tagit sex-sju medaljer, sådär två av varje valör. Nu blev det 11 medaljer och fyra silver "mer" än nån kunde förvänta sig... och det beror förstås på vinnarskallarna i den svenska truppen!
Det är inte en slump att det är möjligt. Truppchefen Peter Reinebo och hans team har gjort ett kanonjobb för att truppen ska få testa på OS-miljön tidigt inför OS, få bra slutförberedelser och ha bra medicinsk och annan service på plats både på slutläger och i OS. Inget har lämnats åt slumpen. Ta bara de luftrenare man installerat i alla rum som tog hand om byggdamm och andra partiklar för att olympierna skulle få bästa möjliga vila och återhämtning.
Det är klart att det här kostar mycket pengar och samtidigt är truppen rekordstor. Även om staten inte längre stöttar topp- och talangutvecklingen så är staten av tradition med här och bekostar det svenska deltagandet i OS. Nu räcker inte de pengarna längre men SOK kan förstås inte pruta.
Det vore otänkbart att stödja år av satsningar för att sedan kompromissa med vad de aktiva behöver på plats för att topprestera. Lika orimligt vore det att lämna aktiva hemma som ligger rätt i sin utvecklingskurva för att vara med i Rio-OS.
Pengar måste fram
Pengarna måste fram och det blir talangstödet som får ta smällen. Färre talanger kommer få möjlighet att satsa på nästa OS.
Det är inte OK. Tvärtom borde fler talanger få chansen att satsa. Sverige ska kunna vara med i toppen i många idrotter. Nu tas medaljerna i sju idrotter. Det är så fler unga kan inspireras att söka sig till idrotten, ännu fler att hitta sin idrott, fler att hitta sin passion och fler få grunden till en bra livsstil.
Det är grunden, men det behövs mer än så. När konkurrensen blir allt tuffare, när allt fler länder satsar allt mer, när idrotten får fäste i de riktigt stora länderna, måste vi helt enkelt bli bäst på att ta vara på varje individs inneboende potential. Och vi har förutsättningarna för att klara det.
Nya verktyg gör det lättare att individanpassa teknik, träning och återhämtning! För 40 år sedan var Sverige världsledande på att samspela med idrottsforskningen. Den grundläggande kunskapen och de traditionella testerna behövs fortfarande. Idag handlar det om att bli bäst på snabb anpassning till de konkreta frågor aktiva och tränare ställer och Sverige måste återta en ledande position.
Ny vetenskap ger nya framgångar
Då behövs en öppen verkstad för att snabbt kombinera och programmera biomarkörer, sensorer, mobila nätverk och instrument för realtidsåterkoppling. Bakom det krävs en utveckling av bättre och lättare markörer och feedbacksystem med nya integrerade lösningar där system för registrering och återkoppling blir "tatueringar" eller en del av kläderna.
Det här är verktyg som också kan bidra till att fler motionärer hittar en träning som de svarar bra på, som kan höja publikens upplevelse av dramatiken vid tävlingar, som kan ge verktyg för en bättre hälsouppföljning och som kan resultera i nya produkter till en växande marknad för träningsverktyg.
SOK fortsätter nu att bygga upp den satsningen i ett samarbete med KTH, KI och Handelshögskolan. Ett samarbete som kommer att öppnas upp för fler institutioner och för företag. Det behövs för att skapa den dynamik och det tempo som kommer att vara nyckeln till framgång.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.