Varför lämnar Sverige walk over?
Norge är världens bästa vinteridrottsland. Hur man än vrider och vänder på statistiken så hjälper det inte. Det är bara att gratulera. Men samtidigt som Sverige gör sitt bästa vinter-OS nånsin lämnar vi walk over i de flesta grenarna på programmet.
Utfallet på OS-truppens medaljchanser i PyeongChang blev rekordartat. Den historiska statisktiken, att var tredje medaljchans går in, har blivit just historia. I Vancouver var det 41 %, i London 44 %, i Sotji 52 %, i Rio 55 % och nu i PyeongChang 61 %, som blev medaljer av truppens dokumenterade kapacitet.
Det är en stor framgång för samarbetet mellan SOK och idrotterna, trots att statens bidrag släpar efter. Det är förstås rätt. De som satsar långsiktigt måste få förutsättningarna för att lyckas i OS.
Topp och Talangstödet levererar
Sedan SOK startade sitt Topp och Talangstöd för 20 år sedan har konkurrenskraften ökat. Fler och fler når medaljkapacitet, särskilt på vintersidan. I sommaridrotterna har utvecklingen gått mer upp och ner. Pengarna har inte räckt till för att ta in nya talanger i stödet i den takt som varit önskvärd.
Med ökad konkurrenskraft och rekordutfall på chanserna vid OS har medaljskörden ökat. Men hur skulle den kunna bli ännu större på vinter-OS?
Vi måste vara bra i fler grenar! Nu tar vi 14 medaljer, men det blir medalj bara i fyra av 15 grenar.
Totalt över 300 medaljer i 15 grenar ska fördelas vid ett vinter-OS. De som är före i nationsligan är bra i fler grenar. Norge tar medalj i 8 grenar, Tyskland i 9, Canada i 9 och USA i 11 grenar. Om vi var lika bra i dubbelt så många grenar, som de fyra vi tar medalj i nu, skulle vi kunna komma hem med 25-30 medaljer. Det är förstås bara en tankelek. Men låt oss leka med tanken ett tag till.
Väck traditionen!
Det finns ett undantag, ett land som är före oss i statistiken, som är ännu mer extremt än Sverige. Det är Nederländerna som bara tar medalj i skridsko - 16 medaljer i Hastighet och 4 i Short Track.
Skridsko är den gren i OS som har flest medaljer, 42, och lägg till det 24 i Short Track. Sverige har bara en (1) aktiv till start i PyeongChang, trots vår tradition och skridskokultur. Här får alla från barnsben lära sig åka skridskor, många utvecklar det vidare i hockeyskolor tills det blir för dyrt eller man inte längre platsar i lagen. Och med alla som älskar att åka långfärdsskridskor här är det inte många länder som har den bas som vi har att stå på.
Men - det finns ingen skridskohall i Sverige, inte en enda. Holland har 17!
Vi borde haft en för länge sedan, helst i Stockholm. Lägg den i en kommunikationsknut lätt att nå från hela regionen. Använd innerplan till rinkar för Short Track och Konståkning. Ett is-palats där killar och tjejer kan pröva olika grenar, där före detta hockeyungdomar kan hitta en annan fortsättning på is och där vuxna kan betala för att nöta sina långfärdsskridskor när uteisarna är opålitliga. Bygg nu!
Öppna nya möjligheter!
Tyskland tar 9 av sina 31 medaljer i backhoppning och nordisk kombination. Grenar som inte finns längre i Sverige och där de stora hoppbackarna i Falun står som monument åren mellan stortävlingar, utan mindre skolbackar som kan lotsa in nya generationer i de stora sprången.
Jag utgår från att det bara är en tidsfråga innan det finns ett spårområde för skidor och skidskytte i Stockholmsregionen med modern teknik för snögörning som kan öka tillgängligheten och förlänga säsongen. Det är klart att det ska finnas en hoppbacke där. De stora hoppen behövs inte men med en liten backe och skolbackar kan nya hoppare hitta sin utmaning och nordisk kombination komma igen.
Satsa innovativt!
Tillbaka till Tyskland. De tar 11 medaljer i rodel, skeleton och bob - av totalt 27 i de tre grenarna! Nu tycker det internationella förbundet att "vi har de anläggningar vi behöver" och IOK tycker man ska använde de befintliga oavsett var de ligger!? Ska sådana grenarna verkligen vara kvar på i OS? Vill inte ens deras eget förbund nå nya unga? Nöjer de sig med att Tyskland kan få sina medaljer?
Bakom ligger förstås att banan är dyr, i storleksordningen en miljard, och en miljömässig huvudvärk. Men det finns alternativ!
Tekniska högskolan i Lausanne, tillsammans med de internationella förbunden och IOK, har tagit fram en lösning med en bana i plast, som kan ge samma åkegenskaper, byggd av prefabricerade sektioner som sätts samman, kan flyttas eller delas upp i mindre backar. Logistiken är löst, miljöproblemen borta och kostnaden 40-50 miljoner - en tjugondel av en konventionell bana - för året runt bruk! Och till och med för banan i skogen utanför Lillehammer går driften runt på turistaktiviteter och företagsevent.
Skanska har visat att överskottsmassor från alla byggnationer borde användas för att öka fallhöjden på alpina backar i Stockholmsområdet. Det skulle spara kostnader, minska miljöbelastningen och vara en god affär. Steg för steg skulle då Stockholmsområdet kunna få bättre anläggningar för alpint, snowboard, skicross och slopestyle.
Mer vinteridrotter utanför fleras dörrar
Jag fortsätter att tjata om Stockholm. Varför? Jo därför att en allt större del av befolkningen finns här och därmed underlaget och behovet av nya möjligheter till idrott.
Och vi behöver bredda de utmaningar idrotten erbjuder. Det handlar förstås egentligen inte om att det är viktigt att ta fler medaljer eller om att vi ska ha ett OS i Stockholm. Nej, det handlar helt enkelt om att kunna locka nya unga till idrotten, erbjuda nya utmaningar och ge idrotten plats i vardagen.
Oavsett ett eventuellt OS-projekt - börja bygga nu! Nya anläggningar och nya utmaningar behövs för att locka fler till idrotten. Nya grupper från olika delar av regionen, som kan mötas vid välplacerade nya anläggningar också för nya spännande grenar - det är ett självändamål.
Men då kan också ett möjligt svenskt OS-projekt bli hävstången som motiverar fler att utvecklas med idrotten - och de som vill ha fler medaljer få sitt lystmäte. Det blir det inte om anläggningar ska byggas först om/när vi ska ha ett OS. Börja i rätt ordning. Bygg nu!
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.
Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med 300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar