Vi kan tappa en generation talanger

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Nu pratar dom på SVT igen om "idrotten" när det egentligen handlar om "fotbollen". Obehagliga bilder och starka ord om hot och våld inom idrotten, men i själva verket gäller det fotboll.
Pengarna inom fotboll översätts till vad idrottare har att röra sig med. I själva verket är sanningen den att 75 procent av den verkliga eliten tjänar mindre än 10 000 kronor per månaden.

 

Fotbollen har alltför länge fått definiera idrotten. Det är dags att kalla fotboll för fotboll.

Det är ovanligt med våld när bågskyttarna tränar och det är sällan det blir slagsmål i curling. Varför ska hela idrotten drabbas när fotbollen har problem? Och det är inte bara när det handlar om hot och våld som fotbollen tillåts bli bilden av idrotten.

De flesta tjänar så mycket mindre

Det gäller också pengarna och hur många miljoner "elitidrottarna" tjänar. Visst finns det stora pengar i golf, tennis och för några få i friidrott, simning och skidor - men de stora talen kommer från lagidrotterna och särskilt fotbollen.

Elitidrottare beskrivs som om alla vore miljonärer. När sanningen är att 75 procent av den verkliga eliten - de som håller absolut världsklass i våra svenska OS-trupper - tjänar mindre än 10 000 kronor per månad.

I nästan alla idrotter skulle våra bästa aktiva inte ha en chans att nå världstoppen utan stipendier och annat ekonomiskt stöd. Men hur får vi folk att tycka att det är rimligt med stöd till "elitidrotten" när bilden är att de alla är miljonärer oavsett idrott? Och vi behöver förebilderna i många idrotter.

Riksidrotten tar nu krafttag mot att så kallade talanger väljs ut för tidigt. Alla är överens om att så många som möjligt ska fortsätta så länge som möjligt. Forskningen har visat att de som väljs ut till olika satsningar är födda tidigt på året. Många av de verkliga talangerna riskeras väljas bort.

En annan verklighet

Så nu ska barn- och ungdomsidrotten läggas om, bli mer lekfull och mindre utmanande. Ingen ska få väljas ut för en större utmaning än någon annan.

Men underlaget - forskningen - handlar inte om idrotten. Det handlar om fotbollen.

Verkligheten är annorlunda i de individuella idrotterna. I SOK:s talanggrupp är fler födda i november och december än i januari och februari. Flest är födda i juni och juli, som för födelsetalen i stort.

Kanske beror det på att ledarna i de individuella idrotterna är tränade att se varje individ och matcha utmaningarna med den nivå varje individ ligger på. Eller kanske är det så enkelt som att det har färre som hittar dit och därför måste vara mer omsorgsfulla för att behålla så många som möjligt.

Gäller inte alla, det berör fotboll

Hur som helst så blir omläggningen av barn- och ungdomsidrotten en medicin för en sjukdom som inte finns - annat än kanske i fotbollen och någon mer lagidrott.

Hade alla idrotter mötts med samma respekt så hade kanske slutsatsen blivit en annan. Kanske hade det då handlat om att organisera idrotten så att alla bemöts som de individer de är. Kanske hade fokus legat på metoder som ger de sent och de tidigt utvecklade utmaningar som passar deras nivå. Utmaningar där svårighetsgraden tillåts växa i takt med ökande färdigheter.

Nu riskerar vi att förlora en hel generation talanger som inte får de utmaningar de hade behövt för att sugas in i idrottens spännande värld, för att upptäcka att idrotten har samma inbyggda lockelser som dataspelen.

Detta för att det ska vara så svårt att skilja på fotboll och idrott.

Stefan Lindeberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.