Hans lugn visar bara en sak

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Han bekräftade det. Zlatan Ibrahimovic har gjort sitt val. Det klara beskedet var inte särskilt oväntat. Hans kroppsspråk, hans beteende och hans ideliga leende den senaste tiden har inte tytt på något annat.
Erkan Zengin och Zlatan Ibrahimovic kommer i en Porsche Spider 918 E-power till pressträffen på Park Hotel i samband med fotbollslandslagets EM-läger i Stockholm. Foto: Maja Suslin / TT

 

Han har det körigt. Hämta ut nya 8-miljonersbilen, titta till alla lägenheter och hus, skriva nya reklamkontrakt, sköta gamla kontrakt, fundera på var han och familjen ska flytta, och mitt upp i alltihopa träna fotboll.

Han bara ler

Det är lite lustigt att betrakta rapporteringen runt honom. ”Nu är det klart, nu kan vi rapportera, nu är vi först”, rapporterar TV- och radiostationer jämte alla tidningar runt om i Europa. Den ene citerar den andre och nästa timme gäller en annan version.

Zlatan tar allt med ro. Hans förhållningsätt till media är lite underhållande. Ja, förutom utbrotten förstås. Där tappar han kontrollen. Men i övrigt skrattar han åt alla spekulationer.

Hela hans beteende och kroppsspråk den senaste tiden, från avslutningen i Paris SG till uppladdningen med landslaget i Stockholm, pekar åt och samma håll – han har bestämt sig och gjort klart med hur framtiden ska se ut.

Skulle det återstå frågetecken och egen tveksamhet vore Zlatan en annan. Så många gånger som han har tänt till och tappat behärskningen när frågorna har blivit för närgångna eller provocerande.

Nu utstrålar han harmoni och glädje. Han gillar livet och situationen. Det  tyder på att allt är klart, vad nu svaret än är. 

Alltid sekretessavtal

Beslutet är hans eget, det markerar han säkerligen mot all tydlighet mot alla sina rådgivare, och förresten, nåde den som skulle läcka i det här läget. 

Tidigare affärer och överenskommelser har det gemensamma att allt vad han gör i affärsväg är lika med sekretessavtal med alla inblandade. När, var, hur, det bestämmer Zlatan.

Till och med när landslaget ska ha en kamplåt till EM så säger han ifrån och agerar. Han avfärdar, han godkänner och han ger klartecken. 

Men ibland blir det lite för mycket av Zlatan.

Har vi blivit beroende av denne man? Kanske i lika hög grad som han är beroende av sin fotboll, dvs han vill så gärna fortsätta. 

Det han gör på planen är fundamentet till och förutsättningen för allt annat. 

Skillnad det

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic öppnar alla dörrar.

Affärsmannen Zlatan Ibrahimovic möts inte av lika välsmorda dörrar.

Hans förmögenhet och kändisstatus räcker givetvis långt, men likväl, han är då en föredetting.

Skulle någon säga det uttryckligen till honom i dag, ja, ni kan ju föreställa er reaktionen.

Men att spela ett eller två år för länge har många gjort. Glansen flagnar, statusen minskar och de sista intrycken blir helt annorlunda. 

Å ena sidan och å andra sidan...

Diskuterat med sig själv

Sådana här diskussioner torde han ha haft med både sig själv och rådgivarna.

Att sluta som en oförglömlig världsstjärna och att våga göra det när han är som störst, är det ens tänkbart?

Mot det talar pengarna och uppmärksamheten.

Han gillar det så pass att frågan är om han kan vara utan stjärnstatusen.

Ständigt ifrågasatt

Manchester United, då? Ja, det ryktet har upprepats så många gånger att det har blivit en inofficiell sanning utan att det finns någon som helst bekräftelse.

Sak samma med José Mourinho, han är ju inte presenterad ännu, men hela versionen har en logik. Mourinho ska minsann visa alla, Zlatan känner precis det samma, de ska gilla varandra, att bygga nytt är en del och vore en relansering av United. Det har enorma sportsliga värden och affärsmöjligheterna är lika stora.

Så därför blir United-spåret fix färdigt och det är bara en fråga om när allt presenteras. Det vi redan vet...

Att ta sig an tuffa mittbackar i varje omgång i intensiva Premier League, till skillnad mot lankiga franska ligan, triggar Zlatan, men han inser också att det innebär ett ständigt ifrågasättande. Räcker drivet till även nu när han snart blir 35? 

 Bli den oförglömlige

Sluta, United eller finns det fler alternativ? 

USA? Kina? Det låter som plan B. Nästan för mycket kommersiellt. Zlatan som alltid söker utmaningar, kan han verkligen vara sugen på det?

Mot den här bakgrunden går eller åker en småvisslande Zlatan omkring i Stockholm och tycker att sommarlovet med EM hemma i Frankrike ska bli skoj. Och det är inte heller uteslutet med ett OS därför att det spelas i Brasilien. Det vore Zlatans stil att ta chansen att visa upp sig i fotbollens hemland.

Och sedan knyta av sig skorna, ta hand om familjen, utveckla affärerna, se miljonerna växa ytterligare – och förbli den oförglömlige. Även när det gäller avskedet.

+ + +  

Sådana pengar. Det kommer ett mail som berättar att Cristiano Ronaldo har blivit ambassadör för mobilmärket Nubia. Ett ett-årigt kontrakt ger honom 4,5 miljoner US-dollar.

Nyligen blev Lionel Messi ansiktet på telekomföretaget Huaweis satsning. Ett år ger Messi 13,4 miljoner US-dollar.

Till de nivåerna längtar Zlatan.

+++

Apropå fotboll och dubbla mästerskap, Håkan Ericson, prenumerar på Idrottens Affärers nyhetsbrev. Det här är hans automatsvar i tisdags vid senaste utskicket:

”Till Idrottens Affärer - www.idrottensaffarer.se <info@idrottensaffarer.se>;

Åter kontoret 23 augusti??

EM-kval Gerogien U21 i Uddevalla

EM i Frankrike

OS i Brasilien

MVH Håkan”

Det var Håkan som sa beträffande Zlatan:

- Han är en av få i världen som kan diktera villkoren för sin klubb och säga att han vill spela OS.

Även om det blir United?

+ + +

Ishockey-VM, och vemod. 

Att spela i Tre Kronor har alltid varit drömmen för hockeyspelare. Det är det inte längre och det måste smärta rejält hos ansvariga i framför allt hockeyförbundet.

Det mest illavarslande – inte någon av de övriga länderna hade samma bekymmer med att få klartecken från spelare som tjänstgör i NHL.

82 omgångar under nära nio månader, visst, men det sliter väl lika mycket på alla.

Zlatan Ibrahimovic deltar nu vid landslagets träningar, men behandlas här av sjukgymnasaten Rickard Dahlén. Foto: Marcus Ericsson, TT

Thomas Ejderhov

Bengt Skagerström (inte verifierad)

fre, 2016-05-27 19:28

1. Zlatans framtid

Tipsen och spekulationerna om Zlatans framtid är ju hur många som helst. Överallt! Alla har en åsikt. I Media börjar det kännas lite överdrivet att komma först. Min mening är att han nu borde sluta på topp och inte som en dalande stjärna. Äregirigheten till Premier League kan bli en fallgrop i utförsbacke. Det borde Zlatan undvika. Bengt Skagerström en

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.