Här är idrottens samhällsekonomiska nytta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I vardagen har idrotten normalt ett enormnt stort ekonomiskt värde av allt utövande, konsumtion, produktion och export. Det anses motsvara mer än 2 procent, dvs 100 miljarder kr  av BNP  4700 miljarder kr (2019) i Sverige ( EU, SCB m fl). Därigenom skapas ca 110 000 årsarbeten (2019).

Idrottens största samhällsekonomiska nytta finns dock i dess skapande av samspel, sociala strukturer, normer och arbetsetik. Allt ännu mera aktualiserat i denna pandemi. Betydelsen av idrott förstärks ytterligare – utan att någon har bett om att det skulle ske under de här villkoren…

Tävlan i all dess olika former tar sig uttryck på de flesa områdena i samhället och skapar totalt en gigantisk bild av idrottens bredd och omfång - inte minst ekonomiskt

 

Jag har i ett antal rapporter visat att de olika idrotter har olika typer av nyttovärden i samhället. Stora publiksporter skapar stora skatteinkomster. Men det finns större samhällsekonomiska effekter. Notera, det här gäller ett normalt år och visar idrottens värde i samhällsekonomiska termer, men det är också grunden till regeringens beräkning av statligt coronastöd.

Folkhälsoeffekterna av  de ca 19 000 idrottsföreningarnas ansträngningar finns hos respektive individ. Men alla unga som dominerar RF-verksamheten har redan låga sjukvårdskostnader och får inga sjukersättningar. Värdet mätt som kostnadsminskningar av färre besök och behandlingar i sjukvården (vårdcentraler, somatik och psykiatri) utgår i våra utvärderingar och mätningar från medeltalet för hela befolkningen, 50 000 kr per invånare och år men utgör hos unga egentligen låga värden kring 4-6 000 kr per år. 

En grov kalkyl kan säga att 10 procent mer fysisk aktivitet (hos tre miljoner unga friska individer dvs 30 procent av total befolkning) jämfört med idag kan ge 2 procent mindre sjukvårdskostnader. Det kan beräknas som 2 procent på 4-6 000 kr per år gånger 3 miljoner aktiva= 3 miljarder per år.

Bedömningen att idrotten har dämpande effekter på brottslighet och störningar i allmänhet som är 180 miljarder, dvs 18 000 kr per invånare.  Om den har 10 procent effekt via alla idrottsaktiva skulle det betyda en samhällsnytta på 0,1 ggr 3 miljoner gånger18 000 kr = 5,4 miljarder kr per år i Sverige.

Däremot har idrottens effekter på de ungas ordnade vardag, tidsdisciplin, läxläsning, flit i skolan, socialt samspel mm ett mycket större värde. Större än vad vi kunde se tidigare. Bättre skolresultat, bättre självförtroende och mer utbildning leder till bättre yrken med högre lön. Antag t ex att tre miljoner unga aktiva skapar bättre studier, fler färdiga gymnasieutbildningar, fler postgymnasiala utbildningar med högre produktivitet och högre BNP. 

Hög BNP skapas av att alla arbetar och driver företag på effektiva sätt. BNP per individ i snitt kan då höjas och vi beräknar grovt att det extra BNP-tillskottet som detta ger kan vara tre miljoner gånger (lågt räknat)10 000 kr i individuell BNP-ökning = 30 miljarder kr per år. 

Social och ekonomiskt forskning pekar på betydande effekter i BNP ( Putnam, Asplund, Granovettter med flera)  skapad av social samverkan och socialitet i kultur, idrott och andra gemenskaper till kanske 10-30 procent av BNP. IEC bedömer att just idrottsdeltagandes sociala och fostrande effekt just i Sverige (och Norden) är en ovanligt stark faktor jämfört med många andra nationer. 

Vi börjar förstå de krafter som skapar ett effektivt näringsliv och samhälle i övrigt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.