Svensk Idrott AB bara växer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svensk Idrott AB är en mångmiljardindustri. Men hur stor är den, egentligen?

Björn Anders Larsson har gjort ett försök att beräkna det totala beloppet och menar här att kommunerna i Sverige stöder idrotten med ca 9 miljarder kr per år. Och staten med 1-2 miljarder. Pengar som sedan kommer i omlopp på olika sätt.

 

 

”I marknadsekonomin väljer vi konsumenter vilka sporter vi vill följa som publik och utövare. Vi köper all vår sportutrustning och våra sportmedier med egna pengar. Därmed uppstår resurser och skillnader mellan sporterna. Några blir miljardindustrier och andra förblir små och tvingas arbeta med låga kostnader för infrastruktur och utveckling. 

För ett år sedan gjorde SCB en undersökning som visade att Svenskarnas ideella arbete är värt 131 miljarder kr/år. Det är siffror från SCB som räknade med allt  ideellt arbete, inte bara idrottsrörelsen 

Vad styr mellan sporterna?

Den ”osynliga handen” dvs marknaden styr det mesta i marknadsekonomin. Vad styr mellan de olika sporterna ? Ger marknadsstyrningen oss individer större nyttovärden än vad den politiska gör ? Vilken styrning har vi i den svenska sportsektorn egentligen ?

Statens,regionernas och kommunernas investeringar  och produktion av tjänster styrs av ett komplext samspel mellan politiska partier, idrottens föreningar och förbund och tjänstemän inom den offentliga sektorn. Hur kan vi analysera och förstå dessa samband ? Uppstår en effektiv användning av samhällets resurser. 

Totalt utgör sportsektorn i Sverige ca 2 % (kan definieras större än så) av BNP dvs alla resurser i sport, privata,offentliga och frivilliga men betalda timmar är ca 100 miljarder kr. Räknar vi in skuggvärdet av alla frivilliga obetalda timmarna dvs vad det skulle kosta att köpa in de tusentals timmarna säg 500 tim till var och en av de 20 000 föreningarna blir värdet 10 miljoner timmar gånger, säg 300 kr per timme = 3 miljarder kr.

Här följer en överslag av samhällsnyttiga effekter av alla typer av idrott, event, besöksnäring mm i en ort eller en kommun 

Effekterna av all idrott

o Produktion och konsumtion, BNP, BruttoKommunProdukt (BKP), Turistekonomi (TTO,TEM) skattekraft etc

o Skapad sysselsättning på olika nivåer o cirklar runt om från deltidsjobb till livslång karriär

o Klusterbyggande effekter, tillväxt av sidonäringar, kunskapsutveckling

o Demografiska effekter, deltagande hos olika åldersgrupper

o Social inkludering, jämställdhet, integration och aktivering från utanförskap i olika former

o Social och moralisk fostran av barn o ungdom, värdegrund känsla av sammanhang

o Minskade konflikter, brottslighet, förstörelse 

o De samlade folkhälsoekonomiska effekterna 

o Platsens, ortens, stadens, regionens livsmiljö, attraktivitet (upplevd sportstad - region etc), varumärke, således kännedom 

o Platsens, ortens,… laddning av varumärket och samhället med speciell kultur, stolthet, passion, glädje etc hos medborgare och 

        organisationer, således innehåll, associationsvärden

o Sportens effekter på stadsbyggnad, landskap, miljö och olika naturvärden

o Besöksnäringens tillväxt lokalt, regionalt, nationellt

o Exportens främjande från orten, företagen via profilering, skapande av nätverk 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Samtidigt som Johan Lindwall, generalsekreterare på intresseorganisationen, Svensk Elitfotboll, SEF, konstaterar att ordningsläget i Allsvenskan och Superettan har varit det bästa på många år, (pressmeddelande 14 december)  visar polisens statistik från 2024 års 240 matcher i herrallsvenskan, att minst 7 756 pyrotekniska produkter har antänts.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.