Men var är du och idrotten på väg?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inom något år är Sveriges partiella sport-BNP cirka 100 miljarder svenska kronor per år motsvarande 120 000 årsarbeten. Samtidigt är världens motsvarande sport-BNP cirka 10 000 miljarder svenska kronor, det vill säga vår marknadsandel av all sport i världen är omkring 1 procent. I denna BNP ingår konsumtion av all utrustning, media, resor, upplevelser och deltagande inom sport samt drift och investeringar i sport, 

Foto: Jonny Lindner/Comfreak

Vart är all denna sport på väg i Sverige?  Efter vinter-OS och nu under alla slutspel i Sverige som allt TV-rapporteras i en mängd TV-kanaler börjar jag och många andra känna mättnad av att titta på. På riktigt. Skall utbudet fortsätta så här? Kommer problemen vi ser att öka? Och vi konsumenter, vill vi titta på allt mer sport eller vill vi vara mer av utövare. Skall offentliga aktörer fortsätta att investera och subventionera för tävlingsidrott och därmed undergräva privata investerares inklusive klubbarnas incitament att satsa och äga evenemang och anläggningar?

Sverige kan sport

Vad är sportens roll i samhället mer än att underhålla oss? Folkhälsan, det vill säga vår egen hälsa ökas effektivare utanför elitsporten. Gå eller skida i vår stora natur ger exempelvis mycket hög hälsoavkastning per satsad timme eller krona (SROI).

IEC har sedan 90-talet bland annat argumenterat för att Sverige bör kunna öka sin export inom sport med fler producerade stora publika event (vinter-OS med mera), mer sportmedia, produkter och tjänster. Sveriges kunnande i sport är större än vår ekonomiska sportvolym utvisar. Företag för sportexport ger BNP-inkomster och mer välfärd i framtiden. Eller kanske är allt bra som det är.

En svensk modell med bra eller bästa folkhälsa, en föreningskultur vilande i demokrati och jämlikhet och där låg grad av kommersialism råder. Men kommer det att ge fortsatt internationella elitframgångar?  I vilken mening? Är OS-guld i de sporter som vår kultur backar upp nog? Alla 197 länderna har snart egna små sport som kan ge nationell stolthet. Om inte i OS så i speciella ”egna” VM, typ bandy. Många OS-guld kan vinnas av Sverige om vi riktar våra resurser dit OS-guld per satsad mkr är högst kvot. Då kan vi omfördela från de sporter som kräver mest insatser per deltagare.

Arenakulturen dominerar

Fotbollsporterna i världen (soccer, am fotboll, rugby med mera) ökar stadigt sin samlade marknadsandel av alla resurser, konsumtion, av alla arenor, media, reklamintäkter det vill säga av sportens BNP. Deras andel av världssporten sammantaget bedöms nu vara 20-30 % medan övriga sporter är starkt fragmenterade och med olika styrka i olika geografiska områden i världen.

Vad betyder det att fotboll och arenakulturen runt den dominerar alltmer i alla länder och med tyngdpunkt i vissa ekonomier (England, Spanien etc) som sedan exporterar upplevelserna och mediakontakter till övriga länder? Sverige med sin fotbollsandel på 8-10 % av all sport i hemmamarknaden skapar en låg konkurrensförmåga och för små resurser som innebär att svensk fotboll normalt inte finns i världstopp. Trots att vår stora ekonomi och 10 miljoner invånare skulle räcka till för det. Se samma invånartal eller lägre i Portugal, Uruguay och Belgien och BNP i dessa som är nedåt hälften mot Sveriges och deras fotbollsframgångar på klubbnivå är större än Sveriges.

Vi brukar säga att Sveriges bredd och deltagande i elitsporter året runt och stödsystemen för dessa är så stort åtagande att antalet topputövare (talanger?) inte räcker till för globalelitnivå i alla dessa sporter. Se medaljjagande Norge som systematiskt koncentrerar sig på de flesta vintersporterna.

Deltagarsporter det rätta?

Eller varför maximera antalet medaljer? Sverige har en bredd i ovanligt många sporter och det motsvarar befolkningens preferenser. Vi väljer att göra det vi gör.

Kanske är deltagarsporter med stora mängder utövare i alla åldrar en optimal nationell strategi. Massor med utövare och dessutom stora åskådare- och mediavolymer skapar stor sportekonomi samtidigt som folkhälsoeffekter stimuleras fram. ”Världens största” regelbundna deltagarevenemang som Vasaloppen, Gothia Cup, O-ringen, Lundaspelen etc kan bli många fler. Masscykellopp, mass-segling, massvandringar etc. Management av sådant är en svensk specialitet. Det skapar jobb året runt, skatteinkomster, export, global social samverkan, profilering av orter, folkhälsa etc.

Vilka svenska strategier finns i olika sporter och är vi medvetna om de val och prioriteringar som vi står inför? Och vilka är vi som investerar i olika sporter? Stat, regioner, kommuner, icke vinstinriktad tredje sektor eller entreprenörer och företag som måste ha avkastning på riskfyllda satsningar? Vem skall betala specialiserade och allt dyrare event och investeringar för internationell tävlingsidrott?

Vad vill RF och dess 20 000 föreningar, staten, regionerna (se exemplen Jämtland, Dalarna), kommunerna ( som Åre), näringslivet ? Är sporterna i Sverige styrbara eller vill vi inte att processerna styrs?  Investeringarna är nu sammanlagt 10-15 mdr svenska kronor per år i olika sporter och kommer att växa alltmer. De dyra stora anläggningarna för elit måste skapas alltmer genom näringslivet och självfinansierande event och seriesystem.

Släpp loss debatten!

Min åsikt är att våra internationella proffssatsningar kan klaras av de aktiva själva i samspel med näringslivet inklusive privata anläggningar som golfen, alpinsporten med flera gör. Landslagen i fotboll, ishockey med flera byggs upp av svenskar som når toppnivå i utländska klubbar.

Breddmotion betalas alltmer och gärna av oss deltagare. Idrott och motion för barn, ungdom och socialt svagare konsumenter stöds alltmer i % genom kommunernas anläggningar och idrottsföreningarnas frivilliga insatser och av föräldrar.

Släpp loss debatter i dessa frågor, tag fram mer forskningsbaserade fakta och välj bästa strategier på alla nivåer.

Björn Anders Larsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.