Vägen till framgångsrika städer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vissa städer återkommer ideligen i sportsammanhang, andra börjar inse värdet, här finns mycket att tjäna och konkurrensen ökar mellan kommunerna. I dag inleder Idrottens Affärer en ny artikelserie, Idrottsstäder, med Björn Anders Larsson som ciceron.
På många håll i Sverige har idrotten och politiker upptäckt att möjligheterna med en stark samverkan kan kan ge starka effekter på turismekonomin. Foto: TT

 

Små kommuner med begränsade möjligheter. Stora städer utsatta för knivskarp konkurrens inte bara nationellt utan även globalt. Var och en har sina problem – och möjligheter.

Många frågor och svar

Alla har sina frågor.

Det gäller i lika hög grad ekonomi som näringsliv som vakna kommunalråd. Och idrottens förmåga och vilja att framhålla egna fördelar och kunna presentera en bättre morgondag.

Vad karaktäriserar en typisk sportstad? Jag vill kalla dem kunskapsstäder och det bygger på kultur och sport, det som attraherar människor och företag. 

Möjligheter i punkter

Här är mina observationer från flera års forskning och praktik: 

- Många idrotter och sporter och arenor för olika livsstilar.

- Stark elit och samtidigt en breddidrott för alla nivåer av utövande.

- Framträdande idrottsklubbar med några som uppnår internationell elitnivå.

- Stadsutformning för uthållig god miljö, hälsa och friskvård.

- Ett rikt kulturliv som attraherar inflyttning, inpendling från omvärlden och företagsetableringar.

- Starka evenemang inom sport och annan kultur som uppmärksammas.

- Utbildning som skapar forskning, kunskapsnäringar och innovationer.

- Kultur- och sportkonsumerande medborgare som är unga och arbetar i kunskapsnäringar.

- En företagskultur som ger etableringar via nya och inflyttande företag.

- Infrastruktur som underlättar resor, transporter, upplevelser och möten.

- En folkhälsa med låg sjuklighet och lång genomsnittlig livslängd.

- Stadens identitet bygger på sport, kultur och utomhusaktiviteter. 

- Stadens naturförhållanden med vattendrag, kust, berg, natur stimulerar sådana sporter.

Egentligen en lista över en rad önskemål där bara stora metropoler kan uppfylla alla kriterier.

Skala ned och se klart

Mindre städer och kommuner ska skala ned frågor och svar. De ska se till egna tillgångar och framför allt syna utbudet på hemmaplan – vad och vilket kan växa med uppmuntran och om nya resurser tillförs.

Många ska alltså göra hemläxan. 

Här ligger en stor del av svaret. Inventera vad som sker, i vilken form och omfång, vad som saknas, vad som har en potential i människor, anläggningar, naturen, läget etc.

Svaren kan dölja upptäckter av sällan skådat slag.

Syna egna fördelar 

Till just det arbetet ska vi återkomma och djupborra. En sak är säker, det finns så många svenska städer som inte har insett vilka möjligheter de faktiskt förfogar över.

Om man tittar globalt får städer med väl genomförda olympiska spel långvariga eftermälen som naturliga sportstäder och några tycks behålla denna värdeskapande process. Det gäller t ex Stockholm alltsedan 1912 och senare Barcelona, Oslo, Melbourne, Sydney och Vancouver.  

De ekonomiska effekterna av de största evenemangen skapar synergier först när de genererar event regelbundet över decennier.

Tradition och identitet

Faktorerna på listan här ovanför visar hur de olika processerna bör samverka i en tradition som skapar en äkta identitet och kraft i staden.

Ekonomisk sett mäter vi sportstaden i termer av sportens produktion (inklusive export av tjänster dvs event och utövare), konsumtion, sysselsättning och investeringar . 

Andelen sport av stadens eller regionens BNP bör vara högre än sportnationernas 2-3 procent och nå upp till 4-5 procent.   

I stort - och smått

En stor andel av BNP kommer att inverka på framtida rangordningen av sportstäder i deras attraktivitet för inflyttning av ny kompetent arbetskraft och framtidens företag.  

Sådana städer som når 3-4 procent finner vi i Skandinavien (i Sverige Åre, Östersund, Båstad men troligen också expansiva kunskapsstäder som Uppsala, Umeå och snart Lund), i övriga norra Europa, USA (Denver, Boston), Canada (Vancouver, Toronto), Australien (Melbourne och Sydney) och Nya  Zeeland ( Auckland). 

Allt tyder på att framtidens mest högproduktiva kunskapsstäder också kommer att vara utpräglade sportstäder i stort men även smått. 

Björn Anders Larsson

Vågar jag? (inte verifierad)

mån, 2014-12-29 15:32

1. intressant, tvivels utan;

intressant, tvivels utan; speciellt efter vilken forskning, erfarenhet som framhålls; min enda invändning är; inte staden utan det mindre samhället ; högst tre tusen innevånare ! som har den bästa uppväxtmiljön/ tillväxtmiljön för såväl idrott som kultur; detta väl dokumenterat genom bl a lokalekonomiska analyser ...

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.