Hennes envishet belönades av stiftelsen

Allt slit, alla träningstimmar får sin belöning. Friidrottaren Khaddi Sagnia får motta hyllningen som ”Årets revanschist”, ingående i Anders Carlbergs minnespris. En belöning som går till en person som har övervunnit otaliga hinder och svåra motgångar för att gång på gång komma tillbaka. 

Vägen till idrottsframgångarna har inte varit självklar, men idag är hon en stark förebild för många unga idrottare.. Priset delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i Stockholm den 10 november.

Minnesprisets jury skriver i sin motivering: ”Khaddi Sagnia är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och hon har representerat Sverige i två OS. Men vägen dit har inte varit lätt.

Skador har gång på gång satt käppar i hjulen för idrottskarriären men Khaddi har alltid kämpat sig tillbaka. Genom sina framgångar och motgångar har Khaddi fått ett stort antal följare i sociala medier, där hon aktivt verkar för att stärka unga tjejers självkänsla genom att uppmana dem att vara sig själva och ta plats.”

– Jag blev så otroligt glad, men samtidigt chockad över att jag fått det här priset. Jag är så tacksam och hedrad, särskilt som det även finns så många andra fantastiska människor där ute som förtjänar att lyftas, säger Khaddi Sagnia.

Khaddi Sagnia,27 år, frånGöteborg är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och har representerat Sverige i två OS. Men idrottskarriären har varit kantad av skador och motgångar, trots det har Khaddi alltid kommit tillbaka.

– Revanschist betyder för mig personligen att jag hela tiden utmanar mig själv att bli bättre än tidigare. Att jag jobbar hårdare för att gottgöra de misstag jag gjort. Om jag till exempel inte är riktigt nöjd med hur jag lagt upp min sidoträning under en träningsperiod, och sedan blir missnöjd under tävlingssäsongen, då tar jag revansch inför nästkommande säsong. Då pressar jag och utmanar mig själv för att göra jobbet bättre, säger Khaddi.

Tidigare i år släpptes barnboken Vilket hopp Khaddi! tillsammans med författaren Berhang Behdjou, som bygger på Khaddis uppväxt. Boken handlar om vägvalet Khaddi gjorde när hon valde bort fotbollen mot friidrott. Vad tycker hon själv är det bästa med friidrott, och varför borde fler unga testa på friidrott?

– Det bästa med friidrotten är att det är en sådan öppen och välkomnande sport. Du som individuell idrottare lär dig att utveckla och klara dig själv som person, då sporten innebär väldigt mycket eget ansvar. Du har ett team bakom dig, men det är ändå inte samma känsla som när du till exempel ingår i ett fotbollslag. 

- Men det bästa med friidrotten är också hela den samhörighet och gemenskap som man blir en del av. Att få lära känna så många friidrottare, och får ta del av och lära sig om många olika kulturer, det är värdefullt och skapar en stark gemenskap, säger Khaddi.

Om Anders Carlbergs minnespris

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

Juryn för 2021 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör; Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Rahwa Dagnew, ung representant för 2021. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman, kommunikationschef Fryshuset.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Klädmärket Uniqlo kunde på tisdagen tillsammans  med SOK visa upp de nya kläderna för de svenska atleterna i OS och Paralympics i Paris. 
De svenska OS-satsningen beräknas totalt kosta dryga 100 miljoner.  Den 24 juli, en onsdag, inleds tävlandet men invigningen sker den 26 juli med avslutning söndagen den 11 augusti 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.