Hennes envishet belönades av stiftelsen

Allt slit, alla träningstimmar får sin belöning. Friidrottaren Khaddi Sagnia får motta hyllningen som ”Årets revanschist”, ingående i Anders Carlbergs minnespris. En belöning som går till en person som har övervunnit otaliga hinder och svåra motgångar för att gång på gång komma tillbaka. 

Vägen till idrottsframgångarna har inte varit självklar, men idag är hon en stark förebild för många unga idrottare.. Priset delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i Stockholm den 10 november.

Minnesprisets jury skriver i sin motivering: ”Khaddi Sagnia är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och hon har representerat Sverige i två OS. Men vägen dit har inte varit lätt.

Skador har gång på gång satt käppar i hjulen för idrottskarriären men Khaddi har alltid kämpat sig tillbaka. Genom sina framgångar och motgångar har Khaddi fått ett stort antal följare i sociala medier, där hon aktivt verkar för att stärka unga tjejers självkänsla genom att uppmana dem att vara sig själva och ta plats.”

– Jag blev så otroligt glad, men samtidigt chockad över att jag fått det här priset. Jag är så tacksam och hedrad, särskilt som det även finns så många andra fantastiska människor där ute som förtjänar att lyftas, säger Khaddi Sagnia.

Khaddi Sagnia,27 år, frånGöteborg är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och har representerat Sverige i två OS. Men idrottskarriären har varit kantad av skador och motgångar, trots det har Khaddi alltid kommit tillbaka.

– Revanschist betyder för mig personligen att jag hela tiden utmanar mig själv att bli bättre än tidigare. Att jag jobbar hårdare för att gottgöra de misstag jag gjort. Om jag till exempel inte är riktigt nöjd med hur jag lagt upp min sidoträning under en träningsperiod, och sedan blir missnöjd under tävlingssäsongen, då tar jag revansch inför nästkommande säsong. Då pressar jag och utmanar mig själv för att göra jobbet bättre, säger Khaddi.

Tidigare i år släpptes barnboken Vilket hopp Khaddi! tillsammans med författaren Berhang Behdjou, som bygger på Khaddis uppväxt. Boken handlar om vägvalet Khaddi gjorde när hon valde bort fotbollen mot friidrott. Vad tycker hon själv är det bästa med friidrott, och varför borde fler unga testa på friidrott?

– Det bästa med friidrotten är att det är en sådan öppen och välkomnande sport. Du som individuell idrottare lär dig att utveckla och klara dig själv som person, då sporten innebär väldigt mycket eget ansvar. Du har ett team bakom dig, men det är ändå inte samma känsla som när du till exempel ingår i ett fotbollslag. 

- Men det bästa med friidrotten är också hela den samhörighet och gemenskap som man blir en del av. Att få lära känna så många friidrottare, och får ta del av och lära sig om många olika kulturer, det är värdefullt och skapar en stark gemenskap, säger Khaddi.

Om Anders Carlbergs minnespris

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

Juryn för 2021 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör; Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Rahwa Dagnew, ung representant för 2021. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman, kommunikationschef Fryshuset.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.