Hennes envishet belönades av stiftelsen

Allt slit, alla träningstimmar får sin belöning. Friidrottaren Khaddi Sagnia får motta hyllningen som ”Årets revanschist”, ingående i Anders Carlbergs minnespris. En belöning som går till en person som har övervunnit otaliga hinder och svåra motgångar för att gång på gång komma tillbaka. 

Vägen till idrottsframgångarna har inte varit självklar, men idag är hon en stark förebild för många unga idrottare.. Priset delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i Stockholm den 10 november.

Minnesprisets jury skriver i sin motivering: ”Khaddi Sagnia är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och hon har representerat Sverige i två OS. Men vägen dit har inte varit lätt.

Skador har gång på gång satt käppar i hjulen för idrottskarriären men Khaddi har alltid kämpat sig tillbaka. Genom sina framgångar och motgångar har Khaddi fått ett stort antal följare i sociala medier, där hon aktivt verkar för att stärka unga tjejers självkänsla genom att uppmana dem att vara sig själva och ta plats.”

– Jag blev så otroligt glad, men samtidigt chockad över att jag fått det här priset. Jag är så tacksam och hedrad, särskilt som det även finns så många andra fantastiska människor där ute som förtjänar att lyftas, säger Khaddi Sagnia.

Khaddi Sagnia,27 år, frånGöteborg är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och har representerat Sverige i två OS. Men idrottskarriären har varit kantad av skador och motgångar, trots det har Khaddi alltid kommit tillbaka.

– Revanschist betyder för mig personligen att jag hela tiden utmanar mig själv att bli bättre än tidigare. Att jag jobbar hårdare för att gottgöra de misstag jag gjort. Om jag till exempel inte är riktigt nöjd med hur jag lagt upp min sidoträning under en träningsperiod, och sedan blir missnöjd under tävlingssäsongen, då tar jag revansch inför nästkommande säsong. Då pressar jag och utmanar mig själv för att göra jobbet bättre, säger Khaddi.

Tidigare i år släpptes barnboken Vilket hopp Khaddi! tillsammans med författaren Berhang Behdjou, som bygger på Khaddis uppväxt. Boken handlar om vägvalet Khaddi gjorde när hon valde bort fotbollen mot friidrott. Vad tycker hon själv är det bästa med friidrott, och varför borde fler unga testa på friidrott?

– Det bästa med friidrotten är att det är en sådan öppen och välkomnande sport. Du som individuell idrottare lär dig att utveckla och klara dig själv som person, då sporten innebär väldigt mycket eget ansvar. Du har ett team bakom dig, men det är ändå inte samma känsla som när du till exempel ingår i ett fotbollslag. 

- Men det bästa med friidrotten är också hela den samhörighet och gemenskap som man blir en del av. Att få lära känna så många friidrottare, och får ta del av och lära sig om många olika kulturer, det är värdefullt och skapar en stark gemenskap, säger Khaddi.

Om Anders Carlbergs minnespris

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

Juryn för 2021 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör; Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Rahwa Dagnew, ung representant för 2021. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman, kommunikationschef Fryshuset.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.