Hennes envishet belönades av stiftelsen

Allt slit, alla träningstimmar får sin belöning. Friidrottaren Khaddi Sagnia får motta hyllningen som ”Årets revanschist”, ingående i Anders Carlbergs minnespris. En belöning som går till en person som har övervunnit otaliga hinder och svåra motgångar för att gång på gång komma tillbaka. 

Vägen till idrottsframgångarna har inte varit självklar, men idag är hon en stark förebild för många unga idrottare.. Priset delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i Stockholm den 10 november.

Minnesprisets jury skriver i sin motivering: ”Khaddi Sagnia är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och hon har representerat Sverige i två OS. Men vägen dit har inte varit lätt.

Skador har gång på gång satt käppar i hjulen för idrottskarriären men Khaddi har alltid kämpat sig tillbaka. Genom sina framgångar och motgångar har Khaddi fått ett stort antal följare i sociala medier, där hon aktivt verkar för att stärka unga tjejers självkänsla genom att uppmana dem att vara sig själva och ta plats.”

– Jag blev så otroligt glad, men samtidigt chockad över att jag fått det här priset. Jag är så tacksam och hedrad, särskilt som det även finns så många andra fantastiska människor där ute som förtjänar att lyftas, säger Khaddi Sagnia.

Khaddi Sagnia,27 år, frånGöteborg är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och har representerat Sverige i två OS. Men idrottskarriären har varit kantad av skador och motgångar, trots det har Khaddi alltid kommit tillbaka.

– Revanschist betyder för mig personligen att jag hela tiden utmanar mig själv att bli bättre än tidigare. Att jag jobbar hårdare för att gottgöra de misstag jag gjort. Om jag till exempel inte är riktigt nöjd med hur jag lagt upp min sidoträning under en träningsperiod, och sedan blir missnöjd under tävlingssäsongen, då tar jag revansch inför nästkommande säsong. Då pressar jag och utmanar mig själv för att göra jobbet bättre, säger Khaddi.

Tidigare i år släpptes barnboken Vilket hopp Khaddi! tillsammans med författaren Berhang Behdjou, som bygger på Khaddis uppväxt. Boken handlar om vägvalet Khaddi gjorde när hon valde bort fotbollen mot friidrott. Vad tycker hon själv är det bästa med friidrott, och varför borde fler unga testa på friidrott?

– Det bästa med friidrotten är att det är en sådan öppen och välkomnande sport. Du som individuell idrottare lär dig att utveckla och klara dig själv som person, då sporten innebär väldigt mycket eget ansvar. Du har ett team bakom dig, men det är ändå inte samma känsla som när du till exempel ingår i ett fotbollslag. 

- Men det bästa med friidrotten är också hela den samhörighet och gemenskap som man blir en del av. Att få lära känna så många friidrottare, och får ta del av och lära sig om många olika kulturer, det är värdefullt och skapar en stark gemenskap, säger Khaddi.

Om Anders Carlbergs minnespris

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

Juryn för 2021 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör; Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Rahwa Dagnew, ung representant för 2021. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman, kommunikationschef Fryshuset.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.