Stjärna mörkade Obol-investering

Mystiken runt Obol-skandalaren blir allt större. Nu avslöjas att en idrottskändis försökt mörka sina miljoninvesteringar i Obol. Nya uppgifter framkommer utan att frågan om var alla miljoner tagit vägen får ett svar.

Norrbottens-Kuriren har återupptagit spåret på en skandal som överträffar allt annat av ekonomisk art inom svensk idrott.

En av Sveriges mest kända idrottsprofiler sade till Skatteverket att han hade konsumerat 3 miljoner kronor när han i själva verket satsade 2,4 miljoner i Obol, skriver tidningen. Det ville han inte att det skulle läcka ut, men det är just vad som nu har skett.
 
Att flera kända hockey¬spelare med- eller motvilligt erkänt att de investerade i fonden har tidigare framkommit. Nu visar det sig att en av Sveriges mest kända idrottsprofiler i en annan idrott än ishockey också trodde på Obol.

Denne världsstjärna skönstaxerades av Skatteverket för inkomståret 2004. Underlaget för förmögenhetsskatt höjdes med tre miljoner kronor sedan inkomster på nära 6,5 miljoner kronor ställdes mot utgifter på drygt 4 miljoner.

- Du har inte visat att du har konsumerat skillnaden?, skrev bland annat Skatteverket, enligt NK, och det fick idrottsprofilen att skicka in en överklagan

Kammarrätten gick på hans linje och ansåg att bevisbördan låg hos Skatteverket och inte tvärt om som länsrätten tyckte. Men i efterhand har Skatteverket fått fram bevismaterial som visar att idrottskändisen investerat 2,4 miljoner kronor i Obols fond – vad han själv än hävdar.

Norrbottens-Kuriren har också försökt locka sanningen ur den person, som helt utan ekonomisk utbildning eller bakgrund, utpekas av Obol-männen Bo Johansson och Jan Saradlic som förvaltare av en fond som personen sedan länsade på 70 miljoner kronor.

Släktingen som anklagas för mångmiljonstölden har fått möjlighet att bemöta anklagelsen, men svarar endast: "Jag vill inte ha med dem att göra".

Obol-männen ljuger kanske i sin iver att undkomma sanningen. Frågan är dessutom varför de inte har polisanmält den person som har stulit så mycket pengar enligt vad de själva uppger.

Mannen är släkt till en Obol-anställd och bor i en mellanstor stad i Sverige, där han jobbar inom en stor koncern. Tidningen har kartlagt mannen och inte funnit några spår av brottslig verksamhet. Mannen tycks inte ha haft något som helst samband med Obol, han har inte haft teckningsrätt och inga dokument eller mail avslöjar honom.
 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.