”Vi ska skapa en folkfest”

Svenska Bandyförbundet satsade hårt på att SM-finalen i Stockholm skulle bli en folkfest. Så blev det inte. Därför flyttas finalen tillbaka till Studenternas i Uppsala.
SM-final i bandy i Tele2 Arena i Stockholm. Foto: Sören Andersson / TT

 

– Det betyder jättemycket att finalen kommer tillbaka till Uppsala. Vi avsätter 3,5 miljoner kronor för att skapa en folkfest till 2018 års final, säger Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S) i Uppsala.

Finalontraktet är skrivet på tre år med ytterligare två optionsår.

Ska flytten ses som ett misslyckande? Både ja och nej. Att skapa en folkfest i Stockholm med stadens alla utbud är mer än svårt. I Uppsala blir det större fokusering på finalen. Herr-och damfinalerna spelas den lördagen den 17 mars, ungdomsfinalerna dagen före.

Minns ni?

Nackdelen är förstås att efter fem års inomhusspel i Stockholm – Friends Arena, Tele 2 – nu byts mot spel utomhus. Alla som minns finalen 2010 mellan Hammarby och Bollnäs kommer ihåg parodin. Ett snöfall i storlek XXXXL. Trots det blev det ett nytt publikrekord, 25 560 personer. Knökfullt, inte en termos till hade fått plats.

Stig Bertilsson, ordförande i Svenska Bandyförbundet:

– Vi har vägt för och emot. Det är klart att det är ett risktagande att spela utomhus. Vi har haft ett bra samarbete med Tele 2. Men vi har inte fyllt arenan som vi tänkt oss. Men jag vill inte se flytten som ett misslyckande.

Först säger Bertilsson att de ekonomiska nivåerna var jämförbara mellan Stockholm och Uppsala. Pressad erkänner han:

– Uppsalas villkor är gynnsamma för bandyn. Staden har lovat att göra en storsatsning för att lyfta finalen.

I klartext: Bättre ekonomiska villkor i Uppsala jämfört med Stockholm.

En utgiftspost som mer eller mindre försvinner nu är kostnaden för att tillverka isen på Tele 2 som var hisnande två miljoner kronor.

Stor undersökning

Spelplatsen Studenternas är inte vald på måfå. En omfattande undersökning från Svenska Bandyförbundet har gått ut till föreningar, funktionärer, ledare, publik och så vidare. Var ska finalen spelas? Tele 2? Uppsala? Eller någon annan plats?

Svaret var övervägande: Mot Uppsala!

– Vi har lyssnat på bandy-Sverige, säger ligachefen Per Selin.

Finalen i mars mellan Edsbyn och Bollnäs, 3-1, sågs av 16 836 personer. Den högsta siffran i Tele 2:s historia. Långt från 2013 års final på Friends. 38 474 personer blir svårslaget, i varje fall på Studenternas.  Dels berodde publiksiffran på nyhetens behag med Friends Arena och inte minst att Hammarby var ena finallaget. 9-4 till ”Bajen” mot Sandvikens AIK.

Marlene Burwick:

– Staden upplevde en stor saknad när finalen försvann från Uppsala. Flytten har engagerat många. Vi har en projektgrupp som redan startat jobbet. Vi ska satsa på kringaktiviteter för att skapa en bra upplevelse.

Pytten åter

Studenternas rymmer i dagsläget 22 000 personer. Till 2019 års final, med en ny kylanläggning, ska kapaciteten bli 25 000.

Nästa års final blir extra festlig för Sirius. Klubben fyller då 110 år och det är 50 år sen Sirius tog sitt senaste bandyguld. En av dem som var med då är stadens krogkung Lasse Svensson, som är ordförande för varumärket IK Sirius.

Det var Lasse som skapade de populära bandyfrukostarna, pyttipanna med tillbehör:

– 1991 var första året. Då kom 28 personer. Sista året, 2012, kom 8 000 personer och åt, säger Lasse.

 

Göran Söderlund

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.