"Bara att hoppas på en revolution"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Om någon någonsin tvekat är det alldeles uppenbart nu; fotbollen regerar, växer, tar marknadsandelar, väcker känslor, drar publik i ett antal som för bara två decennier sedan inte fanns ens i optimisternas drömmar.
Landslaget fungerar inte, det står utom allt tvivel och frågan är vad spelarna egentligen tycker om den spelidé som Erik Hamrén förespråkar. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix


När den stora bussen landar vid det bankpalats som utgör den fina fotbollsarenan i Malmö, är den målad med kaxigt stora bokstäver: NATIONALSPORTEN.

Självförtroende, hög svansföring, tydlig positionering; kom inte här och kom.

Den arenan får kraven att växa

Arena efter arena växer fram, som nya kyrkor för en växande religion som behöver en hemvist. Den som kommer att få namnet Friends och snart invigs i Solna får undertiteln ”Nationalarenan.” Den uppges vara i världsklass, 50 000 kan se landslaget där.

Nya arenor blir självspelande pianon – ett tag. Sedan växer kraven snabbt på ett innehåll i nivå med det praktfulla skalet.

Det är nu jag börjar bli orolig.

Uppmärksamheten en enda mans förtjänst

För om Friends Arena skall markera en nystart för svensk fotboll, så vill man ju hoppas att också landslaget kliver upp i nivå med den uppmärksamhet laget får nästan uteslutande tack var en enda man.

Zlatan Ibrahimovic. Hans unika egenskaper, hans lyster och auktoritet tycks ha invaggat det svenska landslaget – och dess ledare Erik Hamrén – i en övertro på den totala förmågan.

Det är en förvirrande Cirkus Hamrén som skall flytta in i Friends. Ännu något år har han Den Stora Stjärnan med sig, men en cirkus klarar sig inte med bara en briljant artist i en hop av taktiskt lindansande utfyllning.

Begriper inte vad han menar

Matchen i Malmö, mot ett helt impotent Kazakstan, bar syn för sägen; på tre år har Hamrén inte lyckats sätta profil på laget. Jag ser ingen linje, ingen spelidé, bara en massa villrådiga mittfältare som verkar vettskrämda och springer hemåt när de får bollen för sina fötter.

På presskonferens dagen före matchen ställde jag frågan till Erik Hamrén: ”Hur mycket och i vilket hänseende tycker du att landslaget förändrats/förbättrats under dina år som förbundskapten?”

Han tyckte det var en svår fråga. Och svaret begrep jag inte mycket av.

Jag begriper överhuvudtaget inte så mycket av vad Hamrén säger.

Det var ju också en förklaring

När han tillfrågades inför vänskapsmatchen mot Kina veckan innan, vad han ville ha ut av den, blev hans svar: ”Bra prestationer individuellt och som lag.”

Ja, vad annars kan man begära av Sveriges bästa fotbollspelare?

Efter den vemodigt bleka VM-kvalupptakten i Malmö, där landslaget buades ut av drygt 20 000 åskådare, berättade Hamrén för oss, efter att ha konstaterat att laget inte nått upp till förväntad kapacitet, den sensationella sanningen: ”Ju bättre prestation, desto större chans att vinna.”

Ger spelarna en massa floskler

Om vi som sitter i ett pressrum och lyssnar häpnar inför Hamréns luddiga plattityder, hur reagerar då spelarna?

Attityd – motivation – fokusering – shining.

Det är mot dessa floskler ur den nu aktuella, verbala ledarskapsarsenalen Hamrén vill att hans spelare skall svara upp.

I starten på sin kaptenstid reste han till Holland och ville spela som Barcelona. Efter massor av experiment, korrigeringar och förflyttningar tycks han nu stå mera villrådig än någonsin.

Såg han inte eller varför gjorde han inget?

Hur kan en mittfältare (Pontus Wernblom) få spela i nittio minuter med baken mot färdvägen och spela alla bollar tillbaka till de 193 centimeter långa spegelbilderna Olsson och Granqvist i backlinjen?

Hur kan en ledare åse ett mittfält – Toivonen (felplacerad), Elm och Wernblom – förstenat, räddhågat och oförmöget totalt haverera – utan att reagera?

Hur kan stackars Elmander få springa i nittio minuter i förtvivlan att komma ur sin egen skugga?

Passningen från Zlatan till 2-0 och Zlatans nick i fritt läge kan föras in under rubriken målchanser. I övrigt – vilse i pannkakan.

Bara att hoppas på spelarnas revolution

Det man kan hoppas inför framtiden är en spelarnas tysta revolution. Sådana har vi sett förut i landslaget.

Den borde i så fall ledas av Ibrahimovic. Men jag tror han är för klok för att lägga sig i uttagningen och jag är inte säker på att han är rätt kapten att under matchen tala om för Elm och Wernblom att de har missförstått åt vilket håll laget spelar.

Zlatan är kanske inte den där grupptänkande påeldaren. Han är och borde få förbli den solitär som kan lyfta det här laget om han får rätt spelare och en organisation omkring sig.

Just nu känns det som om alla flyg till Rio är inställda 2014. Det känns till och med skakigt att ge sig iväg till Färöarna.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

LB (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 09:37

1. Hamrén

En alldeles utmärkt krönika av Stolt!

svennis (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 09:56

2. När de flesta spelarna är på

När de flesta spelarna är på korpnivå är det svårt att göra något vettigt. Några kommentarer från matchen som fälldes: Vid 1-0: Hade varit avsiktligt hade det varit riktigt snyggt... (Nej, "passningen" var en präktig felträff...) Han är ju sopren... men vad hade hjälpt att en sopa får bollen även om han är ren. Det mest patetiska är att så många i Sverige fortfarande tar fotbollen som om vi tillhörde de tio bästa i världen. Vi harvar vidare som en medelmåttlig fotbollsnation som om vi har tur kan få fram någonting med 20 års mellanrum. Svensk fotboll är betydligt sämre en svensk bordtennis.

Anders Östnäs (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 09:56

3. kvalmatchen

Ja, det är bara att instämma i Åke Stolts resonemang. Vad vill egentligen Hamrén med landslaget? Vilken spelidé vill han inympa? Just nu verkar allt förvirrat. I de senaste matcherna mot svagt motstånd härskade ängsligheten och försiktigheten. Här saknades kreativitet. Det framgick klart att Elmander var ur form, Wernblom saknar den kreativitet som exempelvis Anders Svensson besitter (borde spelat från start!). Toivonen var felplacerad och Elm alltför försiktig. Inte ens en klasspelare som Sebastian Larsson fick ut något av sitt spel. Det enda positiva i matchen mot Kazakstan var förutom segern Zlatans inspel till andra målet. Sen är Hamréns kommentarer lika kryptiska som Rickard Norlings. Det handlar mest om floskulösa självklarheter. Det kan bli tufft mot Färöarna! Anders

Elmander (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 10:29

4. Jag är supporter till

Jag är supporter till Galatasaray i Turkiet, har läst lite överallt att Elmander skulle vara match otränad och ur form! Bullshit! Han har spelat alla matcher på försäsongen alla från start i ligan, gjort mål i derbyna och är i bra form. Men hur ska man kunna spela med Elm/Wernblom och spelare som lustig/safari. T.om Zlatan ser dålig ut i deras närvaro!

Björn Svensson (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 10:40

5. Stjärnor i klubblagen men vad händer i Landslaget ?

Det händer allt för ofta att man ser spelarna vara briljanta i klubblagen för att sedan ta på sig den svenska dräkten och bli som förstenade. Perlskog refererade flera gånger under matchen till att Elm varit dominant i AZ Elkmar och burit upp laget på sina axlar av det ser man ingenting i landslaget. Hamén snackar mycket om attityd och att våga, tyvärr tror jag att Zlatan förstör mycket av detta, min uppfattning är att han vi och tar för mycket utrymme med sin personlighet. En lagkapten är en pådrivare som får laget att höja sig och med sin attityd på plan visar vägen, Thern, Schwartz, Mellberg, Hysén mfl, ingen av dem några tekniska genier, MEN de hade ett driv och ett jävlar anamma som Zlatan aldrig kommer i närheten av och som varje landslag har nytta v 365 dgr om året. Byt ut Zlatan till någon som kan representera laget samt driva på under matcherna. Hamrén är flummig, Zlatan är flummig och det är direkt pinsamt att lyssna på honom när han intervjuas. Det var direkt befriande att se intervjun med Löw efter Tysklands mot Österrike, inget jäkla hymlande eller försök att få det att vara bättre än det var. Rakt på sak i sin analys av matchen, jag bara önskar att någon i eller runt landslaget öppet vågar analysera på samma sätt och stå för det inför fansen. Tror Hamrén att svenska folket inte begriper fotboll? Tror Zlatan att svenska folket inte begriper fotboll? Tror SVFF att svenska folket inte begriper fotboll? Fansens sätt att reagera mot Kazakstan var helt rätt, man brukar säga att man blir behandlad på samma sätt som man behandlar andra. Om landslaget behandlar fansen som har betalt dyra pengar för att se matchen samt oss som satt framför TV´n på det här sättet förvänta er inte att vi skall stå upp och jubla efter en sådan jävla skitmatch. Fotboll spelas framåt, man vinner mark att transportera bollen framåt, man skapar målchanser genom att spela bollen framåt. Fan vet hur det kommer att gå mot Färöarna. // Björn

Anders (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 10:40

6. Bra

Bra skrivit Åke. Har gått i exakt samma tankar.

Matsadona (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 10:55

7. Ja, första VM-kvalmatchen var

Ja, första VM-kvalmatchen var ingen njutning för fotbollsälskare, men å andra sidan, hur ofta är kvalmatcherna det? Det var ju inte bara Sverige som hade problem med sitt spel, till och med de upphöjda spanjorerna hade fullt sjå att slå Georgien. Och Tyskland, som redan är gruppsegrare enligt alla experter, visade att inte ens dom är oövervinnliga. 2-1 är ett skört resultat. Samtidigt måste jag hålla med om att den tydliga svenska spelidén saknas. Detta verkar sprida en osäkerhet som gör att spelarna fegar ur och inte alls visar någon "shining". Ska bli spännande att se om John Guidetti kan infria de höga förväntningarna och ta plats bredvid Zlatan i anfallet. Det kanske kan ge lite lyster.

Håkan S (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 11:12

8. Zlatan hämmar de andra....

Tack Björn Svensson! Exakt så är det, som du skriver. Landslaget hamnar i ett Moment 22-läge med Zlatan i laget. Har tar mer energi än han tillför - och ändå behövs han ju där, om det skall hända något - då han väl får bollen. Men hur skall han få den? Hamrén har för höga tankar om sina spelares kapacitet - det finns inte en chans att de skall kunna äga matcherna och styra dem genom stort bollinnehav. Det har ju vi andra insett för länge sen... Tyvärr.

gp (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 11:26

9. Det är faktiskt långt värre

Det är faktiskt långt värre än vad Åke kommer fram till i sitt resonemang. Det mest förlamande med hela denna spelargrupp är att så mycket bygger på ett favoritsystem. Zlatan gör som han vill. Sebastian Larsson behöver inte spela där han behövs (högerback) för att han inte har lust. Där finns istället den usle Lustig, som verkar ha någon hållhake på Hamrén. Toivonen har däremot ingenting av detta, och får därför ta det som blir över.

DR (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 12:17

10. kommentar lite på sidan om ämnet

Man undrar vad det är för hybris som driver s.k. marknadsförare att lansera töntiga, högst subjektiva och egna benämningar som t.ex. "Nationalsporten" och "The Capital of Scandinavia".

Micke (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 12:25

11. Våra mittbackar...

Jag har läst ovanstående med intresse och håller med i det mesta. Men inget resonemang om våra mittbackar och hur deras kompetens. Varför har alltid svenska mittbackar cementfötter? Ge bollen till en svensk mittback och vi har garanterat förlorat den inom 5 sek. Tillsammans med Isaksson i mål så har vi en grupp som ingen spelförståelse eller bollsinne har, eller....?

Vågar jag? (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 18:58

12. Åke Stolts senaste krönika om landslaget efter Kina och Kazaksta

Jag håller sanningen med Åke. Landslagets tränare Eric Hamren är oerhört svår att förstå. Han poängterar det ena och andra, men man saknar ju spelidén och ser spelarnas villrådiga uppsyn, frustration och "vad ska vi göra?". Dessutom tar han mest bara fram det han kan se som bra- alltför sällan vilka brister som uppenbarligen finns i varje match! Hur skall landslaget då kunna förbättra sig? Jag är klart besviken på "charmtrollet" Hamrén efter tre år av medelmåttighet utan någon klar förbättring! //Bengt Skagerström

Vågar jag?Bertil Siberger (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 19:00

13. Hamrén

Du har rätt i allt och Hamrén har inte något problem hur han skall placera julgranen med så många julgransfötter i sitt lag. MVH Bertil

Jonas.E (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 21:10

14. Hamren....

Hur kan man lämna Chippen utanför truppen?är enligt mig en startspelare och den enda spelaren med internationellt tempo i kroppen tillsammans med Zlatan och i viss mån Sebastian Larsson. Nä de är dax att byta förbundskapten innan de är för sent.//Jonas

Mio M (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 21:36

15. Hamrén

Klockren analysering av läget. Tycker själv att Hamrén verkar vara en bra gruppledare, pådrivare.. i alla fall till en början. Tror att han skulle må bra av att behålla den rollen och satsa på den men ta in en taktisk person i staben som kan utveckla spelarnas roller i landslaget. Han verkar ha gått vilse och verkar inte veta vilket spel han ska köra på. Från gladfotboll a´la Barca och Holland till en mer "Back to Lagerbäck" fotboll. En röd tråd saknas och det är dags att analysera, tänka till och bestämma sig.

Håkan S (inte verifierad)

fre, 2012-09-14 08:38

16. Hamrén igen..

Jag tycker Hamrén och ishockeyns Pelle Mårts är jätteduktiga juniolagstränare. De verkar vara duktiga att utveckla spelarna och få till ett slagkraftigt lag. Men då vi talar seniorelit är det andra parametrar som måste till. Det är lite av skilda världar. Här gäller ett annat förhållningssätt på alla plan. Det går inte att tro att laget skall spela som tränaren vill, oavsett material. och framför allt - konkurrensen är knivskarp på seniornivå. Dags att inse detta kanske..?

svennis (inte verifierad)

sön, 2012-09-16 13:19

17. Lätt att hitta en syndabock

Lätt att hitta en syndabock när Svensk Fotboll håller för låg nivå. När drömmarna är långt över verkligen skapas frustation. Svensk fotboll är riktigt usel, så sluta dröm!

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.