"...med samma glöd och iver som när vi var unga"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kom ett mejl i måndags (18:e januari) kväll klockan 19.46. ”Du lämnar väl ikväll. Annars blir det för gammalt.”

Jag hade lovat att skriva en krönika efter den s k Idrottsgalan, gjort upp med IA-chefen Ejderhov att den skulle lämnas tisdag morgon.

Mejlet jag fick kom från Göran Söderlund, han kollade alltid mina texter, korrekturläste, kom med synpunkter och beröm. Den gamle Expressen-räven må ha varit lite ruggig i pälsen på slutet men journalistnerven kittlade honom in i det sista.

Jag svarade honom i mejlet att jag gjort upp med ”chefen” att vänta till tisdagen och så fick det bli. När prisutdelningen var slut kollade jag mejlen. Klockan 23.39 hade han skrivit ett nytt.

”Min åsikt är att du inte alltid kan vänta till dagen därpå med krönikan. Vad är problemet? Du har väl lämnat senare än så? Kom igen nu. Var aktuell. Så trött är du väl inte så dags. Du gör mig besviken. Nyheten när den är ny.”

Hälsningar Göran Söderlund.

Jag kommer inte att kasta det där mejlet. Det blev hans sista. Jag hade svarat att jag inte trodde att Idrottens Affärers läsare satt uppe på natten och väntade på min krönika, jag tyckte att jag med ålderns rätt numera kunde få fundera ett tag, kanske sova på saken och komma med en bättre text än de man i all hast spottar ur sig med deadline-snaran hängande om halsen. Sådana har jag levererat tusentals genom åren och aldrig varit riktigt nöjd.

Jag skrev att jag hoppades att han inte var arg på mig längre. Jag var inte arg, och han var inte heller arg, bara en proffsig redigerare och en journalistveteran med bettet kvar).

In i det sista skulle det visa sig.

Pay-back-time

Det kom inget svar på mitt sista mejl från tisdagen, inget på onsdagen och det kändes lite konstigt. På torsdagen fick jag veta att Görans slitna kropp gett upp.

Och jag tänkte att nu har jag hans sista ord. Och märkligt nog hade jag läst just i en bok som samlat på sig en massa känt folks sista ord innan de gav upp kampen.

Chico Marx hade sagt till sin hustru innan han dog: ”Lägg en kortlek, en golfklubba och en vacker blondin i min likkista.”

Det skulle lika gärna kunna ha varit Göran Söderlunds sista ord.

Errol Flynn hann med att säga: ”Jag har haft roligt så in i helvete och jag har njutit varenda minut.”

Skulle också kunnat vara Görans ord om man undantar de sista åren av livet då han fick kämpa med sin ohälsa. Vi pratade ofta om det och han var medveten om sin skörhet. ”Jag har rökt och druckit för mycket, jag har kol och övervikt och problem med aortan. Det är pay-back-time”, sa han.

En fin intervjuare

Vi hade träffats många gånger genom åren. På bandy, skidor, olympiska spel med mera. Han skred alltid kattmjukt fram på sina stora fötter, alltid med ett leende och ett skratt att dela med sig av, alltid med några positiva ord på läpparna.

Göran hade lyckan att få arbeta i trettio år på Expressen från 1969 och fick därmed också uppleva när Aftonbladet ur en hopplös situation tog krafttag och blev bäst av kvällstidningarna men han fick därmed också vara med under Expressens glansdagar när sportredaktionen, med Knutte Granquist som redaktionschef på de stora evenemangen och Bertil Jansson som den ledande krönikören i landet sopade banan med konkurrenterna.

Jag tyckte bäst om Görans journalistik när han fick gott om tid på sig med en intressant person som öppnade sig om allt. Hans långintervjuer, stort uppslagna och kraftfullt lanserade var en tung del av Expressens sportjournalistik när den var som bäst. Görans charm och vänlighet fick människor att öppna sig och tycka om hans stil.

Jag sparar hans sista ord

Efter att ha lämnat idrottens stora slagfält återförenades Göran och jag på Idrottens Affärer. Han som redigerare, bollplank och snabb och skicklig nyhetsreporter, jag som krönikör. Vi hade tät kontakt genom telefonsamtal, sms och mejl. Han var sporrande, entusiastisk, berömmande; han visste att en krönikör som vågade stå för sina åsikter också fick sina smällar och behövde stöd.

Han klagade över sina ben och fötter men gladdes över att åter ha flyttat tillbaka till Katrineholm för några veckor sedan efter en kortare vistelse i Tranås. 

Tyvärr blev hans glädje kortvarig. Hans kropp var hårt sliten. Men det var ett oerhört stort och gott hjärta som till sist gav upp.

Och jag ler en smula när jag tänker att en måndagskväll i januari satt en 76-åring i Katrineholm och var professionellt uppfordrande gentemot en 80-åring i Malmö. I ett mejlutbyte med samma glöd och iver som när vi var unga. Och bara med ambitionen att allt skulle bli så bra som möjligt. Jag kan tycka att det är lite vackert.

Och bland Einsteins, Marxs,  Errol Flynns och många andras ”sista-ord” kommer jag också att spara Göran Söderlunds. ”Kom igen nu, var aktuell, så trött är du väl inte.”

Tack Göran, jag lovar att skärpa mig.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.