Äntligen spelade MFF smart

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Zlatan tillbaka i landslaget. Och det låter ju klart och tydligt som att han och Janne Andersson kommer att utnyttja denna möjlighet så som det passar landslaget. En resurs som inte går att tacka nej till om man, som Janne Andersson säger, ”tvingas spela på ett lite annorlunda vis.”

En inhoppare alltså. Som kan förändra och kanske rädda ett prekärt läge sista halvtimman.

Idag går nog till och med Zlatan med på en sådan uppgörelse, skriver Åke Stolt

Ett taktiskt MFF hade större del i matchen än i de föregående CM-kamperna

Annars är inte forwardsidan Anderssons stora huvudvärk just nu. Sällan har vi sett så kapabla anfallare i en och samma trupp som Zlatan, Isak, Kulusevski och Quaison. 

Problemen finns i backlinjen där skador och karantän (Marcus Danielsson) hindrar Sverige från att ställa upp med starkaste lag. Victor Nilsson-Lindelöf dessutom med en färsk (men inte allvarlig) skada och ta hand om.

Äntligen, Malmö!

I Malmö fick vi äntligen se en match där också ett svenskt klubblag försöker mäta sig med betydligt bättre motståndare men skickligt försvarspel. 1-0-förlusten mot Chelsea - tack vare strålande målvaktsspel av Johan Dahlin - är en enorm framgång efter de insatser laget visat i de tre inledande gruppspelsmatcherna. 

Nu var matchplanen en annan. Det är så här man gör det svårt för motståndare i världsklass. MFF har - med motståndare som Juventus och Chelsea i gruppen - inte haft mycket annat att hoppas på än att bli trea i gruppen, men den chansen har förmodligen också förspillts genom att MFF-tränaren Jon Dahl Thomasson valde rena självmordstaktiken i de inledande matcherna, inklusive den mot Zenit S:t Petersburg. Det går inte att spela naiv allsvensk fotboll på den här nivån. 

Det tog klubben tre matcher att lära sig det. Så här skulle det se ut från början. Lågt försvar, energiskt mittfältsspel, hårdare markeringar, tuffare närkamper. Nu räddade laget i alla fall hedern genom att tvinga ett så bra lag som Chelsea att spela runt, börja om och så stöta på patrull. 

Om MFF återhämtar sig snabbt och klarar uppåtgående Göteborg borta på söndag kan det bli SM-guld. Nye Nanasi och årets värvning, Pena, som var lysande i den här matchen, kan bli avgörande pjäser i guldstriden när nu också slitvargen Oscar Lewicki, landslagsuttagen dessutom, är tillbaka.

Inhemska alternativ

Fem allsvenska spelare i den nyuttagna VM-truppen. Kanske inte något mått på Allsvenskans förhöjda status, snarare ett bevis för att Janne haft lite svårare att hitta tillräckligt många kompetenta spelare utomlands. Truppens storlek - 26 spelare till matcherna mot Georgien (borta 11 november) och Spanien (i Sevilla 14 november) - har också tvingat honom att sätta ner spaden lite djupare.

Men Janne passade ändå på att hylla Allsvenskan vid sin presskonferens på tisdagen. Med rätta tycker jag. Personligen har jag tillgång till de stora ligorna i mitt dyrt inköpta TV-utbud men märker hur jag alltsom oftast väljer ett inhemsk alternativ för kvällens eller helgens eftermiddagsunderhållning. 

Det har varit särskilt kul att följa Djurgården i år - vårens klart bästa lag - men också intressanta att se lagets darrigare uppträdande nu när allt skall knytas ihop till ett avgörande. AIK har då och då charmat men fått samma frossa vid besöken ute landet som många lag hade förr vid besöken i Stockholm.

Elfsborg har smugit under radarn och har fortfarande guldchans och Malmö har kämpat för att få sin trupp att hålla och orka med de dubbla uppdragen: Allsvensk serieseger och anständiga framträdanden i en svår grupp i Champions League. Det har gått lite i vågor. 

Återuppståndet Blåvitt

Men det som kanske var det genomgående temat i årets allsvenska är de överraskande bollskickliga och positiva spel som allt fler lag tagit till sig. Henrik Rydströms arbete med Kalmar FF är kanske det mest imponerande. Det har påmint lite om när Östersund överraskade oss med en passningsskicklig fotboll som vi nästan aldrig ser i Allsvenskan. Mjällbys rad av bakåtnollor men också optimistiska spel har gjort intryck, Varbergs rakare, fräckare fotboll har sin charm, Halmstad har en försvarsgeneral i Andreas Johansson som mycket väl kan klara laget kvar och Degerfors har dagar när Viktor Edvardsson skjuter på allt och inte tvekar och så är IFK Göteborgs återuppståndelse ur ruinerna något att lyfta på hatten för. En trög Gustav Svensson kan sköta ett helt mittfält själv om det kniper. 

Laget hänger ihop som en helhet igen och med nödvändig förnyelse kan Avenyn börja blomma igen.

Guldhatten på Thern

Och så kommer IFK Värnamo och vi fick se Jonas Thern i guldhatt efter segern i Eskilstuna och det går inte annat än att beundra denne gigant och VM-kapten som ger hela sitt stora fotbollshjärta åt sin moderklubb och sin kära hembygds lag. Och det är - alla fantastiska, internationella stormatcher till trots - så  härligt att också dagens stenhårda fotbollsklimat tillåter dessa sagor att bli skrivna: IFK Värnamo, med en arena i dag men ny är som inte ens är allsvenskt godkänd, skall spela i den högsta serien nästa år, då på en ny arena. 

Smålänningarna lyckas tack vare en kreativ, anfallsglad fotboll. Den lilla klubbens fräcka tilltag, som nykomling i Superettan, ger hopp till så många när de, i konkurrens med större städer och massor av ex-allsvenska klubbar, kan klä på sig guldhattarna och fira redan med tre omgångar kvar av serien. Det är en av de största sensationerna vi sett i svensk elitfotboll, det är lite Åshöjden Light, och jag älskar det. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.