Äntligen fick vi se lite VM-kvalitet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ja, alla vet väl vad vi tycker om det. Att det inte borde spelats där, att så många fått lida för att vi skall få en fotbollsfest, detta korrumperade Fifa som sitter i knät på en förhatlig regim.

Och så alla dessa skitmatcher, dessa obegripligt handfallna och impotenta storlag, alla dess fega spelare som duttar i sidled, helt ofarliga för fienden.

Så fick då äntligen ett par VM-matcher värda namnet

Aloysius Paulus Maria "Louis" van Gaal 71, visar vad rutin och erfarenhet betyder, holländaren var den främste coachen och förbundskaptenen i VM!

.Nu finns det bara en dröm kvar som skall gå uppfyllelse; att få se en av världens bästa genom alla tider, den lille, trollkonstnären Lionel Messi stå där med en VM-buckla som är lika stor som han själv, med det största priset av alla och vi skulle inte längre behöva jämföra honom med Diego Maradona, vi skulle kunna säga att nu är de lika stora, ja, så stora att man kan säga att utan dem hade Argentina aldrig vunnit VM.

Frankrike är bäst

Jag fruktar att det inte blir så för jag tycker att Frankrike har ett bättre lag, om nu inte också fransmännen hamnar i samma dvala som andra storlag, som Belgien, som Spanien, som Brasilien, som Portugal. Jag vet inte hur man skall förklara att ett lag bara låter tiden gå, hur så mycket genialitet bara kan gömmas bort, hur ett lag så totalt kan handlingsförlamas, slumra in och glömma bort att det inte är laget som har bollen mest som självklart vinner. Fotboll handlar om att utmana, hota, utmanövrera motståndet, få in bollen så ofta som möjligt i motståndarnas straffområde.

Nu spelar Marocko semifinal och det går inte annat än att beundra. Det bevisar en gammal tes att fotboll också handlar om att anstränga sig mest, springa längst, gillra fällor listigast, följa en plan till punkt och pricka.

Marocko har försvarat sig fram till spel om VM-medaljerna och det är en läxa att bära med sig hem från VM för många lag.

Det finns förstås en teori som också kan användas. VM spelas på fel tid, ligorna pågick tätt inpå, de stora klubbarnas bästa spelare är också de som spelat mest, som riskerat skador, som varit tröttast, både i huvud och ben. Därav försiktigheten, eller bekvämligheten och ointresset eller vad man nu skall kalla det.

Det har i alla fall inte varit ett VM det sprakat om. Hur många mållösa, meningslösa första halvlekar har vid sett? Hur många spelare har inte bara promenerat omkring, gömt sig så att backlinjen eller de defensiva mittfältarna inte hittat någon att spela upp bollen till. Och alltför många coacher som inte fått liv i sina lag.

VM:s bästa match

Visst har vi sett några lag som sprakat. England i inledningen, Frankrike, Brasilien någon enstaka match, Portugal när de malde ner Schweiz. Ännu obegripligare då att ett lag som Portugal inte ens gör ett allvarligt försök att faktiskt slå Marocko i kvartsfinalen. 

Jag har alltid hållit portugiserna som de bollskickligaste i världen men nu slogs det passningar utan skärpa och adress, succémannen Ramos som ersatte Ronaldo fick inte en  vettig boll, inte Ronaldo heller när han kom in med en halvtimma kvar. 

Marocko kunde försvara sig till semifinal och har dessutom några fenomenala löpare och skickliga spelare som kan chocka med kontringar.

VM:s bästa match - och jag tror inte vi får se någon bättre, för den bästa fotbollen spelas sällan i slutet av VM-turneringar; kvartsfinalen mellan Nederländerna och Argentina hade alla den intensitet och nerv som en bra fotbollsmatch skall ha, två lag som båda ville vinna under ordinarie matchtid men ändå inte lyckades - mycket tack vare en genial coachning. 

Och så fanns ju den lille Messi till beskådande på en nivå som vi knappast trodde han skulle nå igen, knappast kunde kräva, av en man med en enastående karriär bakom sig och nu är på upploppet. 

Han visade att han ännu kan ge liv åt ett inte alltför märkvärdigt lag - precis som Maradona gjorde - med en fullkomligt magisk passning till Argentinas 1-0-mål och en iskall straff så att argentinarna tycktes gå mot en säker seger. 

En listig coach

Det  var då den slipade nederländske coachen van Gaal plockade vildkaninerna ur sin trollerihatt. store Wieghorst skickades in, allt spel gick ut på att nå honom och de Jong på topp. 

Han gjorde precis det man kunde förväntat av lag som Belgien, Spanien, Brasilien och Portugal när de var klämda utan att förstå att matcherna höll på att gå dem ur händerna. 2-2. 

Att sedan Argentina vann på straffat förtar inte känslan av att också Nederländarna skall äras för att de i alla fall gav oss en oförglömlig VM-match. Det var fantastiskt att se blicken på Messi, den nu ”åldrande” fotbollsmannen med pojkögon glädjas när han slog in ännu en straff och den dittills rätt misslyckade Lautaro Martinez med distinkt skärpa dunkade in den avgörande. Messi är värd att få spela en VM-final.

Man vet inte hur mycket Argentina har att ge, men vi vet att Kroatien har VM:s kanske bästa mittfält, Modric mot Messi blir en kamp om vem som har mest energi på lager för att driva sitt lag. 

Kroatien gjorde en stormatch mot Brasilien i sin kvartsfinal men det det var erbarmligt att se detta stjärnspäckade brasilianska lag spilla bort alla sin begåvning på de områden på planen där absolut ingenting avgörande kan ske. Lågt tempo, fegt spel, normalt skickliga individualister som underpresterade. Kroatien och Marocko är med sina semifinalplatser VM:s stora överraskningar.

Stängde in M´Bappé

En av de senaste årens mest hyllade stjärnor, Neymar, får aldrig sina VM-final, inte Portugals Ronaldo heller. Och inte Harry Kane. En straff i mål, så kompromisslöst som han brukar agera från straffpunkten, men en andra högt över när hela Englands hopp vilade på hans axlar. England mot Frankrike var också en VM-match på en nivå man kan begära och sett över hela VM är det Frankrike som imponerat mest. Det hjälpte inte att England skickligt stängde in världens mest explosiva spelare, M´Bappé. Han kom ingen vart. 

Det var Griezmann som stal föreställningen. Vet inte om jag sett honom så bra någon gång. Match efter match har han varit den nyttigaste spelaren och jag har inte sett någon annan spelare i den här VM-turneringen som så generöst hjälper sitt lag, är till hands för alla spelare i knipa, en som med enkla medel löser upp knutarna i spelet, hittar ut till de fria ytorna med bollarna, som finns tillgänglig varhelst han behövs och som dessutom gjorde förspelet till Frankrikes båda mål, det avgörande som den lyckosamme Giroud nickade in ett inspel på absolut högsta nivå.

Frankrike kan bli världsmästare igen men då måste de till all sin genialitet också lägga ner ett kraftfullt fysiskt arbete, M´Bappe´måste slita sig ur de marockanska bojorna, Griezmann måste snurra omkring över hela planen som hittills och Giroud vara huvudet högre än alla andra.

Skrällarnas VM, uppstickarnas VM, storlagsfiaskonas VM, Afrikas första semifinal med skickligt försvar; nu när det dags för fotboll i världsklass om vi inte skall förbanna detta VM också av sportsliga skäl.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.