Märkligt när Reinfeldt presenterades

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fredrik Reinfeldt föreslås av en enig valberedning att bli svensk fotbolls näste ordförande efter Karl-Erik Nilsson.

Valet sker den 25 mars.

Valberedningen säger att man lyssnat på hela rörelsen.

Det undrar jag.

Fredrik Reinfeldt utnyttjade inte tillfället att berätta om vad han vill uträtta om han blir vald till ny fotbollsordförande

Vitala personer med inflytande i svensk fotboll ställer sig frågande inför valberedningens lite överraskande beslut att enas kring Sveriges f d statsminister.

Det kändes som att den i fotbollens organisation, maktstrukturer och tradition betydligt mera insatte Lars-Christer Ohlsson stod överst på fotbollsfolkets önskelista. På min också för övrigt. Ohlsson har dessutom det internationella perspektivet, kontakterna ute i fotbollsvärlden, kännedom om maktspelet därute som jag tror att Reinfeldt inte har en susning om.

En pinsam sändning

Beslutet att enas kring Reinfeldt känns mera som att man efter den anonyme och tillbakadragne Karl-Erik Nilsson har velat dra fram ett äss ur rockärmen, en van debattör, en god talare, en man med maktintresse och en vilja att synas.

Kanske har han lite abstinens efter partiledarskapet och statsministerjobbet. Han vill vara lite mera i händelsernas centrum igen.

Som fotbollens ordförande finns alla möjigheter att få leva ut sin extroverta sida.

Valberedningen släppte sitt beslut under onsdagen och kallade till en snabb presskonferens som jag följde i SvT play. Det var en pinsamt amatörmässig sändning och Reinfeldt självt gjorde inte mycket för att bringa klarhet i varför han tackat ja till jobbet, hur han har tänkt sig att han skall sköta det, hur mycket tid han tror att de tar att ha ansvaret för Sveriges i särklass största idrottsförbund. ”En i det närmaste heltidstjänst med en miljonlön därefter”, säger initierade källor.

Varför ställde ingen frågan?

Amatörerna i SvT Play nöjde sig med att intervjua supporterfolkets taleskvinna om vad hon trodde. Jo då, hon trodde nog att det skulle bli bra. Herregud.

Reinfeldt vägrade svara

Borde inte pålästa, vetgiriga journalister - jag menar fotbollen är störst och Reinfeldt minsann inte vem som helst - ha ställt de för mig självklara frågorna: vilka är hans uppdragsgivare idag, hur många styrelsejobb har han, hur ser hans arbetsvecka upp, finns det uppdrag som kanske inte passar så väl ihop med arbetet som fotbollsbas, hur många uppdrag måste han göra sig av med, vad tänker han dra ner på av föredrag och styrelsejobb, hur mycket tid tror han fotbollsjobbet kräver?

Det fanns massor av frågor att ställa, problem att borra i, men SvT tackade bara för sig sedan supporterkvinnan fått säga sitt.

Medan presskonferensen pågick fick vi höra ett par frågeställare. Någon snuddade vid den stora frågan - slitningarna som finns mellan bredden och toppen, missnöjet med Fotbollförbundet, SEF:s och breddklubbarnas delade åsikter om talangutvecklingen i Sverige - utan att konkretisera och Reinfeldt gjorde på ett tidigt stadium klart att han med respekt för folkrörelsedemokratin och att han faktiskt (förmodligen) inte väljs förrän den 25 mars, inte tänkte svara på frågan.

Man brukar säga att man inte skall ha presskonferens om man inte har något att berätta och om konferensens huvudperson inte vill prata. Det här var ett sådant tillfälle då man lika gärna kunnat låtit bli och låtit det stanna vid en pressrelease som förkunnade valberedningens beslut att lansera Reinfeldt. Han hade inget mera att säga än det vi redan visste; att fotbollen är störst och betyder mycket för så många.

Inga lugnande besked

När han fick en fråga om FIFA-basen Gianni Infantino ville han inte svara på den heller. Varför inte? Det vore väl bra att veta om att velar  i frågan (som Nilsson gjort), tycker illa om honom eller accepterar honom. Den åsikten kan man väl torgföra även fast man inte är vald till Svenska Fotbollförbundets ordförande.

Jag har källor som vägrar tror att matchen är över.

Fyra av de från början åtta kandidaterna står kvar och har inte kastat in handduken.

Det jag hoppas på är förstås en präktig kupp på årsmötet där starka delar av svensk fotboll sluter upp och lanserar Lars-Christer Ohlsson som motkandidat till Reinfeldt. Jag vet att alla inte kommer att sitta overksamma. Det kan bli en spännande tid i det fördolda och, som sagt, jag hoppas fortfarande att alltfler tar fram fakta om Reinfeldts ambitioner och hans övriga verksamheter.

Valberedningens ordförande Ingvar Alm borde, istället för att bladdra en massa snömos om hur processen sett ut, ha haft så mycket fingertoppskänsla, att han i sin inledning gjort klart att Reinfeldt - för att bli aktuell som valberedningens man - lovat att släppa allt han har för händer och ta tag i fotbollens problem. Inga sådana lugnande besked alls vilket får mig att behålla min tvivel när det gäller valberedningens val.

En staffagefigur som tror sig kunna sköta fotbollen med vänster hand (eller det blir väl höger i det här fallet) är ingen betjänt av.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.