Vi får njuta så länge det varar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så där ja. Avstädat och klart. Precis så som det skall se ut.

Vi fryser bilderna här. Spolar tillbaka, tittar igen. Ett svenskt landslag s p e l a r sig till en solklar seger (5-0) i en viktig EM-match. Vi stannar upp här. Njuter. För det var vackert, begåvat, kompromisslöst.

Problem återstår men dem tar vi en annan gång.

grabbar, vi gjorde det! Foto: Henrik Montgomery / TT

Ett landslag förföljt av frågetecken, en besvärad förbundskapten och man har bara suttit och väntat; hur länge kommer han att orka svara på alla frågor med en ifrågasättande underton. När exploderar han nästa gång?

Länge kunde man känna sig trygg med Janne Anderssons landslag. Det var ingen explosiv underhållningsensemble som tog Europa med storm, snarare ett lojalt, troget arbetarteam som visste sina roller, gav allt de hade, sprang och jobbade och slet sig till de gräsytor som behövdes för att på enklaste sätt skapa målchanser och få vara med i de stora turneringarna.

Förödande bakslag

Det har svängt och svajat sedan dess. Ett tag miste Andersson själv tron på vad han kunde åstadkomma med enkla, tydliga linjer, starkt försvarsspel, en slimmad stab av grovarbetare som tog udden av de besvärligaste motståndarna.

Men ett landslag är under ständig förnyelse, nyckelspelare åldras och tackar för sig, den uppväxande generationen var av annan sort; lite mera extravaganta, individuellt skickligare, svårare att passa in; det såg löftesrikt ut men blev allt svårare att maximalt utnyttja de lite mera exklusiva förmågorna. Grovarbetarna saknades, servitörerna strejkade, en massa oförlöst kraft gick på tomgång.

Experimenten som gjordes för att få mera liv i spelet orsakade förödande bakslag och nu, med ett Europamästerskap i sikte i Tyskland nästa år, står laget inför den mycket svåra bedriften att behöva klättra förbi antingen Belgien eller Österrike i tabellen. Lag som nu måste manövreras ut om Sverige skall får spela EM. Chansen finns men är liten. 

Vi hade så till den grad tappat tron på det här laget, att vi satte oss med oro i magen framför teven med misstanken att allt ifrågasättande, de dåliga resultaten, det kärva tabelläget, alla frågor om ödesmatcher hade fått det här laget att tappa tron på sin förmåga.

Som ett vänortsbesök

Janne Andersson hade satt upp en hejdlöst offensiv bemanning av laget i Tallin. Med en tydlig signal till omvärlden att Sverige är ett mycket bättre fotbollslag än Estland, att den individuella skickligheten den här gången skulle bära oss som en bro över mörka vatten,

Och Estland måste ju ha tänkt som Sverige tänker när vi möter Italien, Tyskland, Spanien och andra högt rankade nationer; med klok taktik, uppoffrande spel, mycket spring och tufft spel kan vi rubba Sverige.

Från svenskt håll hade man signalerat (falskt skulle det visa sig) en fysisk match. Vem tog ansvar för den analysen? Inga tuffa dueller, knappt några frisparkar, inga skärmytslingar mellan spelare, inga fula tricks, inga domarprotester; det var så städat och fint att det knappt krävdes några tilläggsminuter. Snällt som ett vänortsbesök.

Sverige har genom åren många gånger haft svårt att spela av matcher mot sämre lag, matcher som måste vinnas, som skall vinnas; nu var det inget snack om saken.

Det mittfältsspel som varit som bortblåst ett tag fick nu blomma, backarna Linus Wahlqvist och Ken Sema tryckte på i offensiven och var delaktiga med fina inlägg till var sitt mål.

Och - vilket säkert var förlösande för både Andersson och spelarna själva - Gyökeres, Kulusevski och Alexander Isak noterade sig i målprotokollet, Isak för första gången på närmare två år.

En stund av njutning

Det var liv och rörelse i spelet, idérikt och finurligt och när inhopparna Quaison och Claesson kom in var det som att de ville bevisa att de förtjänade det. Med var sitt mål fyllde de på 3-0-ledningen så att det till slut blev en rejäl utklassningsseger. Det är vi inte bortskämda med.

Vi vet inte hur det här skakiga EM-äventyret kommer att sluta. Belgien och Österrike är motstånd på en helt annan nivå. Drömscenariot hade förstås varit ett Sverige med modet att kunna slå också de större nationer med det fina spel som visades upp mot Estland. Men den minan har vi ju gått på förr.

Några dagars andrum nu i väntan på Österrike på tisdag. En stund för njutning, för lite rosor. Det var himla roligt att se det här landslaget spela som man vet att det kan när motståndet tillåter. Dejan Kulusevski var lysande matchen igenom, Isak hittade i alla fall målet igen även om det fanns bud på mycket mera, Gyökeres är en rejäl, klassisk ”nia” och den här gången fanns det också utrymme för en spelbegåvning som Samuel Gustafsson att ge liv åt laget. 

Jag vill ändå tro att - trots det klena motståndet - matchen betydde mycket för de svenska spelarna. Inte minst för deras humör. De fick spela den fotboll de (och vi) vet att de kan, det syntes att de hade roligt, vi trivdes och om det så bara var för en kväll, om det så bara fick upp humöret på alla inblandade så var det ju ändå något.

Just nu känns allt bra.  Vi njuter några dagar nu så får vi se vad som händer när verkligheten kommer ifatt oss.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen