En match med bara förlorare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det pågår en match. Till synes evig, till synes utan regler.

Det onda mot det Goda, blodigt och jävligt - och domaren har slängt bort pipan och övergett oss alla.

Alla kommer att förlora.

Förbundskapten Janne Andersson och Victor Nilsson Lindelöf försöker finna ord vid en pressträff efter den avbrutna EM- på Kung Baudouin-stadion i Bryssel. Foto: Christine Olsson / TT

Vi lever i en farlig tid  men vi hade väl ändå tänkt att det kanske gick an att gå på fotboll och fördriva tiden och skingra tankarna från krig och terror, översvämningar, stormar och bränder, jordbävningar och miljöförstöring, vi borde väl unnas någon sorts reservat för att överleva ett tag till och det borde väl inte innebära livsfara att ta på sig en landslagströja och resa till Bryssel för att bidra med en sista flämtning av hopp till det landslag som behövde all tröst det kunde få.

Skräcken i drömmen

Två svenska supporters skjutna till döds inte långt från den gamla Heysel-stadion där en annan fotbollskatastrof inträffade 1985 inför Europacupfinalen mellan Juventus och Liverpool då en läktardel rasade och 39 människor omkom. 

Orsaken var mänskliga försummelser av annat slag, gamla arenor som gnagts sönder av tidens tänder. Den matchen spelades klart, märkligt nog, i Bryssel, där Belgien och Sverige skulle spela en match helt utan nerv eftersom hemmalaget redan var klart för EM och Sverige utan chans, avbröts lyckligtvis allt spel efter den första halvleken av respekt för offren och de anhöriga. 

Det var det enda vettiga beslutet men sorgen och skräcken stannade kvar länge och under nattens dröm satt jag på en arena fylld av skelett och frågade förgäves efter en skrivmaskin, jag tycktes vara den ende levande och vem jag skulle berätta det för vet jag inte.

Jag skulle kanske helt aningslöst skriva det jag tänkt från början, någon sorts sammanfattning av de senaste fotbollsåren, om Janne Andersson som kanske borde avgått redan efter det misslyckade VM-kvalet, spekulera över hans ersättare som ett krisdrabbat fotbollsförbund nu skall försöka leta rätt på, kanske fundera över vem som bäst skall kunna foga samman det gamla stabila och kollektiva med det nya, modernare och individuella, den där operationen som Janne Andersson misslyckades med.

Det var i drömmen det, när jag väl vaknade satt chocken alltjämt i, fotboll, som jag älskar, var plötsligt ingenting jag längre funderade över.

Öppenhet och naivitet

Det kommer att spelas ett EM och Sverige finns inte med och jag tänker inte ägna en tanke åt den sportsliga förlusten. Det kommer en ny förbundskapten och om den som tar över heter E-Type eller Tareq Taylor eller Benjamin Ingrosso eller någon annan av de egna företagarna som får gratisreklam värd hundratals miljoner av klickgalna Kvällstidningar, struntar jag blankt i. 

Det enda som fyller mig är tankarna på hur vi skall leva, om vi vågar gå på fotboll, om de som vill resa runt i gula tröjor kan fortsätta göra det, om hur idrotten skall skydda sig mot det våld som kan dyka upp där man minst anar det. De som är beredda att med berått mod skjuta bara för att de ingår i en global trosgemenskap som anser att man skipar rättvisa på det sättet, uppnår hjältestatus, uppfyller någon sorts religiös profetia, dyker upp där man minst anar dem. 

Det är själva poängen. Hota motståndaren, sätta skräck i det samhälle som just nu, på så många plan, upplever bräckligheten i den konstruktion som kallas demokrati, det självklara valet för så många av oss men också en plats där öppenhet och naivitet också bjuder in de farliga elementen i samhället. 

Ídrotten med sina öppna mötesplatser, mediabelysta tillställningar och stora folkanhopningar har länge varit måltavlor för dem som föredrar skräck och terror.

Frågetecken för Sverige

Alltsedan massakern i samband med München-OS 1972 - då sjutton människor (israeliska brottare som gisslan, palestinska terrorister) dödades - har säkerhetsfrågor relaterade till terrorhot varit en ständig källa till oro, en svår organisatorisk utmaning och en betydande kostnad för olympiska arrangörer. 

Med tanke på att  viss terror och hot om terror nu tycks riktas mot Sverige (de dödade i Bryssel hade gula landslagströjor på sig) kan jag mycket väl tänka mig att Internationella Olympiska Kommittén - som väger in terrorrisker som en viktig parameter när OS-kandidater utses - kommer att sätta många frågetecken efter Sverige om ”vi” - vilket vore oklokt - alltjämt står kvar som kandidat till vinter-OS 2030.

Lyssnade på den kloke terrorforskaren Magnus Norell när han kommenterade tragedin i Bryssel och hans kritik mot myndigheterna som hela tiden sprider dubbla budskap (lev som vanligt men var försiktig). Terrordåd kan vara ensamma galningars tillfälliga verk men han menade att de ensamma galningarna oftast lever i en abstrakt men ändå fullt tydlig gemenskap av lakejer villiga att döda på beställning över hela världen. För dem var det en lyckad matchkväll i Bryssel. 2-0-seger över fienden. 

”Vi som lever i besvikelsens epok, ja, vad gör vi nu, vad skall vi tala på för språk (Tage Danielssons ord i Monica Zetterlunds kuplett i Svea Hund).

Rädd och förbannad är inga roliga tillstånd.

Det finns inga fredade platser längre. Våld och kriminalitet äter upp samhällskroppen inifrån. Inte ens fotbollen duger som plåster längre.

 

 

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen