En match med bara förlorare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det pågår en match. Till synes evig, till synes utan regler.

Det onda mot det Goda, blodigt och jävligt - och domaren har slängt bort pipan och övergett oss alla.

Alla kommer att förlora.

Förbundskapten Janne Andersson och Victor Nilsson Lindelöf försöker finna ord vid en pressträff efter den avbrutna EM- på Kung Baudouin-stadion i Bryssel. Foto: Christine Olsson / TT

Vi lever i en farlig tid  men vi hade väl ändå tänkt att det kanske gick an att gå på fotboll och fördriva tiden och skingra tankarna från krig och terror, översvämningar, stormar och bränder, jordbävningar och miljöförstöring, vi borde väl unnas någon sorts reservat för att överleva ett tag till och det borde väl inte innebära livsfara att ta på sig en landslagströja och resa till Bryssel för att bidra med en sista flämtning av hopp till det landslag som behövde all tröst det kunde få.

Skräcken i drömmen

Två svenska supporters skjutna till döds inte långt från den gamla Heysel-stadion där en annan fotbollskatastrof inträffade 1985 inför Europacupfinalen mellan Juventus och Liverpool då en läktardel rasade och 39 människor omkom. 

Orsaken var mänskliga försummelser av annat slag, gamla arenor som gnagts sönder av tidens tänder. Den matchen spelades klart, märkligt nog, i Bryssel, där Belgien och Sverige skulle spela en match helt utan nerv eftersom hemmalaget redan var klart för EM och Sverige utan chans, avbröts lyckligtvis allt spel efter den första halvleken av respekt för offren och de anhöriga. 

Det var det enda vettiga beslutet men sorgen och skräcken stannade kvar länge och under nattens dröm satt jag på en arena fylld av skelett och frågade förgäves efter en skrivmaskin, jag tycktes vara den ende levande och vem jag skulle berätta det för vet jag inte.

Jag skulle kanske helt aningslöst skriva det jag tänkt från början, någon sorts sammanfattning av de senaste fotbollsåren, om Janne Andersson som kanske borde avgått redan efter det misslyckade VM-kvalet, spekulera över hans ersättare som ett krisdrabbat fotbollsförbund nu skall försöka leta rätt på, kanske fundera över vem som bäst skall kunna foga samman det gamla stabila och kollektiva med det nya, modernare och individuella, den där operationen som Janne Andersson misslyckades med.

Det var i drömmen det, när jag väl vaknade satt chocken alltjämt i, fotboll, som jag älskar, var plötsligt ingenting jag längre funderade över.

Öppenhet och naivitet

Det kommer att spelas ett EM och Sverige finns inte med och jag tänker inte ägna en tanke åt den sportsliga förlusten. Det kommer en ny förbundskapten och om den som tar över heter E-Type eller Tareq Taylor eller Benjamin Ingrosso eller någon annan av de egna företagarna som får gratisreklam värd hundratals miljoner av klickgalna Kvällstidningar, struntar jag blankt i. 

Det enda som fyller mig är tankarna på hur vi skall leva, om vi vågar gå på fotboll, om de som vill resa runt i gula tröjor kan fortsätta göra det, om hur idrotten skall skydda sig mot det våld som kan dyka upp där man minst anar det. De som är beredda att med berått mod skjuta bara för att de ingår i en global trosgemenskap som anser att man skipar rättvisa på det sättet, uppnår hjältestatus, uppfyller någon sorts religiös profetia, dyker upp där man minst anar dem. 

Det är själva poängen. Hota motståndaren, sätta skräck i det samhälle som just nu, på så många plan, upplever bräckligheten i den konstruktion som kallas demokrati, det självklara valet för så många av oss men också en plats där öppenhet och naivitet också bjuder in de farliga elementen i samhället. 

Ídrotten med sina öppna mötesplatser, mediabelysta tillställningar och stora folkanhopningar har länge varit måltavlor för dem som föredrar skräck och terror.

Frågetecken för Sverige

Alltsedan massakern i samband med München-OS 1972 - då sjutton människor (israeliska brottare som gisslan, palestinska terrorister) dödades - har säkerhetsfrågor relaterade till terrorhot varit en ständig källa till oro, en svår organisatorisk utmaning och en betydande kostnad för olympiska arrangörer. 

Med tanke på att  viss terror och hot om terror nu tycks riktas mot Sverige (de dödade i Bryssel hade gula landslagströjor på sig) kan jag mycket väl tänka mig att Internationella Olympiska Kommittén - som väger in terrorrisker som en viktig parameter när OS-kandidater utses - kommer att sätta många frågetecken efter Sverige om ”vi” - vilket vore oklokt - alltjämt står kvar som kandidat till vinter-OS 2030.

Lyssnade på den kloke terrorforskaren Magnus Norell när han kommenterade tragedin i Bryssel och hans kritik mot myndigheterna som hela tiden sprider dubbla budskap (lev som vanligt men var försiktig). Terrordåd kan vara ensamma galningars tillfälliga verk men han menade att de ensamma galningarna oftast lever i en abstrakt men ändå fullt tydlig gemenskap av lakejer villiga att döda på beställning över hela världen. För dem var det en lyckad matchkväll i Bryssel. 2-0-seger över fienden. 

”Vi som lever i besvikelsens epok, ja, vad gör vi nu, vad skall vi tala på för språk (Tage Danielssons ord i Monica Zetterlunds kuplett i Svea Hund).

Rädd och förbannad är inga roliga tillstånd.

Det finns inga fredade platser längre. Våld och kriminalitet äter upp samhällskroppen inifrån. Inte ens fotbollen duger som plåster längre.

 

 

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.