Laban och tårarnas kväll i Prag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Laban Arnesson är död - och det är på tårar jag tänker.

Tårarna i Prag. Salta och tärande och den stora besvikelsen som han aldrig riktigt kom över.

Vi hade rejäla duster, han var ”Sturske Laban” och inte på så god fot med oss journalister - men jag gillade honom ändå, han var glad och roligt och han hade en jävulsk otur.

Lars "Laban" Arnesson på Råsunda fotbollstadion. Arnesson var förbundskapten för fotbollslandslaget 1980-1986. Foto: Ingvar Karmhed

Lars Teodor Arnesson från Sandviken var svensk förbundskapten i fotboll 1980-1985. Statistiskt sett är han den sämste förbundskapten Sverige haft. Vad gäller fotbollskunskap, i varje fall den teoretiska, är han kanske den bäste och mest välutbildade.

Tårarna i Prag

Men det hjälper ju inte. Hans landslag missade tre stora mästerskap; VM i Spanien 1982, EM i Frankrike 1984 och VM i Mexiko 1986. Och det är där jag stannar i minnet;  en fullkomligt bisarr kväll i ett mötesrum på Hotell Pandora i Prag hösten 1985. Sverige hade tidigare på dagen missat chansen att av egen kraft ta sig till VM-slutspelet i Mexiko genom att förlora mot Tjeckoslovakien med 1-2, nu var det dags för kvällsmatch i Stuttgart, Västtyskland mot Portugal i samma kvalgrupp. Tyskarna behövde bara ta en poäng så skulle Sverige ändå bli klart för VM.

Tommy Engstrand refererade för radion från Stuttgart, ljudet hade dragits in till rummet i Prag,. Det var spänt, Portugal gjorde 1-0, Laban orkade inte sitta kvar, han smög upp på sitt rum och tog en whisky, tyskarna kunde aldrig kvittera, Engstrands röst bröts av rörelse när han meddelade att slutsignalen gått och vi var ett gäng journalister som tvingades bevittna den bottenlösa besvikelsen hos de svenska spelarna. Ansikten gömda i händerna, tårar och snus som rann ner i den orörda maten på tallrikarna; Ravelli, Glenn Hysén, Robert Prytz, Glenn Strömberg, Mats Magnusson, Torbjörn Nilsson, Dan Corneliusson - tröstlösa.

Jag hade precis fått veta hemifrån att Tage Danielsson gått bort så jag försökte ändå hitta proportionerna bland förlusterna - men det var sorgesamt att se så många, ledsna vuxna män på en gång.

”Det blev ett sår”

När jag skrev boken ”Fotbollskriget - kaptenerna i nationens tjänst” - alltså om Sveriges alla förbundskaptener fram till 2002, hade jag ett samtal med Laban om ett och annat. Vi hade haft våra duster. Han gjorde det onödigt svårt för sig (och oss) i samarbetet mellan landslaget och journalisterna ute på turnéer, försökte snarare undvika kontakt, det var irritation och onödiga missförstånd. Missade mästerskap och förlorade kvalmatcher fördunklade också arbetsmiljön.

Laban erkände att han hade svårt med den publika delen av sitt jobb, att han kunde bli kantig och stingslig och när vi kom att tala om det oundvikliga - Tårarna i Prag - och jag sa att jag hade upplevt det som ”Närmare Gud till dig” och ett skepp som skulle gå i kvav sa sa han: ”Jag fick ett sår den där kvällen som aldrig riktigt har läkt. Jag vaknar ännu, minns och känner efter. Det var som en personlig kris. Jag hade behövt professionell hjälp.”

Han hade sagt till sin fru Kerstin när han funderade på erbjudandet att ta över efter Åby Ericson (vars sekundant han var under VM i Västtyskland 1974): ”Jag tycker det känns otäckt att ta det här jobbet”. Han  var då tränare i Öster och tyckte att hoppet kändes långt från Värendsvallen till de stora internationella arenorna.

Hans humör var emot honom, han såg gärna illvilja och personliga angrepp i vanliga frågor och kallade vid något tillfälle oss journalister för ”asgamar”. Jag sa, att det nog var en ornitologisk felbedömning för vi hade varken dödförklarat honom eller spelarna.

En ideologisk kamp

Någon PR-man eller publiktjusare var han inte. Passade inte galoscherna kunde han säga: ”Den som vill se mål får gå på ishockey.” När det 1983 såg ljust ut; bra resultat, fina recensioner, riv efter biljetter och jag frågade honom om det inte kändes lättare och bättre nu efter de tidigare motgångarna sa han: ”Kommer de inte i motgång kan de dra åt helvete i medgång.”

Smidig och insmickrande var han inte. Snarare rak och ärlig mot sina innersta känslor. Han hamnade i brytningen vad gäller svensk fotbollsideologi. ”Fienderna” hette Bob Houghton och Roy Hodgson, sedermera deras adepter Tord Grip och Sven Göran Eriksson. Men nu hade MFF spelat Europacupfinal (1979) och IFK Göteborg hade vunnit Uefa-cupen (1982), det spelades en annan fotboll i de stora klubbarna än den som förordades på förbundskansliet i Solna. Laban hade spelarna som nu företrädde en mera engelsk spelstil, men han försökte omskola dem till sin stil och det blev disharmoni.

Men det skall sägas; han hade en jäkla otur, det handlade om någon millimeter, ett enda ynka mål för att han skulle fått det han förtjänade; ett VM-slutspel i Mexiko med en väldigt bra grupp av spelare i sina bästa år.

Jag tyckte synd om honom. Han var snäll, humoristisk och kul att snacka fotboll med. Vi överkom våra gamla duster och när jag ringde och gratulerade honom på en viktig födelsedag blev han riktigt glad.

En stor fotbollsideolog och en mycket skicklig instruktör var han. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen