Kapten med dåligt omdöme

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Pontus Jansson, upphaussad hemvändare och kapten i Malmö FF, har gjort bort sig.
Igen.
Det börjar bli alltför mycket dumheter från den mannen och åter har han bevisat sitt dåliga omdöme.
Han har deltagit i en chattgrupp med brottsmisstänkta MFF-huliganer.
Pontus Jansson har en del att förklara. Foto: Johan Nilsson,TT

 

Det börjar bli alltför mycket dumheter från den mannen och åter har han bevisat sitt dåliga omdöme.
Han har deltagit i en chattgrupp med brottsmisstänkta MFF-huliganer.
Pontus Jansson brukar beskrivas som en kulturbärare i Malmö FF, en man som brinner för klubben och har blivit dess ansikte utåt. Inte minst sedan han efter några framgångsrika år i Brentford i Premier League återvänt och tagit allsvenskt guld med Malmö FF 2022.
Men nu kommer nog många att omvärdera sin syn på den store, fysiskt starke Jansson, som utmärkt sig med dumma uttalanden och tilltag tidigare.

Förnedrande tillltag

Han har varit en envis bengal-bejakare, att har stått på fansens sida även när de visat klart olämpligt uppträdande, han gjorde dumma uttalanden i samband med att han togs ut till dopingprov efter en match, vilket gav honom långt matchstraff. I våras var det han som orkestrerade ett minst sagt obegåvat tilltag i samband med MFF:s träningsläger. Det handlade om inkilning av nya spelare som tvingades uppträda i någon sorts halv naken-show inför ett träningspass. När Jansson fick frågor om händelse svarade han att han minsann varit med om mycket värre. Inkilningar på gränsen till pennalism är något av det värsta jag vet. Det är totalt fritt från humor, det är bara klumpigt och förnedrande. Men Jansson tyckte det var roligt. Dåligt omdöme är bara förnamnet.
Den gången tog MFF-ordföranden Anders Pålsson starkt avstånd från händelsen och det gör han nu också. Men det har hänt lite för mycket genom åren med MFF-spelare vars handel och vandel man uppenbarligen inte haft riktig koll på. 
Nu har klubben och Pålsson ett minst sagt delikat ärende på sitt bord. 
Jansson är inte vilken MFF-are som helst, han är en av klubbens egna och han har varit vikarierande kapten under Anders Christiansens bortovaro på grund av hjärtproblem.

Ett allvarligt fall

Pontus Jansson blev under sin tid i England medlem av den chattgrupp som han då trodde var till enbart för att stärka Malmö FF men som visat sig innehålla misstänkta brottslingar. Han har fortsatt i gruppen också sedan han kom tillbaka till Sverige och Malmö. Högst olämpligt förstås och ännu ett bevis för bristande omdöme. Det är en mycket allvarlig sak MFF-ledningen nu har att ta ställning till. 
En så profilerad spelare, dessutom vice kapten, är också ledningens, sportchefens, tränarens förlängda arm därute på planen. Han skall naturligtvis inte vara lierad med några som helst organisationer bland fansen. Tvärtom. Han skall stå fri och stark och utan att tveka kunna gå fram till fansen och mana till lugn och upphörande med fyrverkeripjäser och andra dumheter. Nu är han istället föremål för en förundersökning tillsammans med brottsmisstänkta s k supportrar.
Enligt min mening bör han aldrig mera få dra på sig kaptensbindeln.
Enligt uppgifter som bland annat figurerat i Göteborgs-Posten har Jansson uppgett för sina mindre nogräknade chatt-kompisar var Elfsborgs trupp skulle bo i samband med den stora guldmatchen i höstas, avslutningsmatchen i Malmö för allsvenska säsongen 2022. Enligt uppgifter small det fyrverkeripjäser utanför det aktuella hotellet klockan fem morgonen före matchen.

Osportsligt och ovärdigt

Ett försök alltså, från den dåvarande MFF-kaptenen, att hjälpa de egna huliganerna att sabotera för det lag, Elfsborg, som dagen efter skulle utkämpa den avgörande kampen om guldet.
Det är ett så grovt osportsligt och ovärdigt uppträdande från en av lagets stora profiler att det måste rendera honom ett mycket kännbart straff. Att han nu kommer med svansen mellan benen och medger att det han gjort var olämpligt hjälper föga. En allsvensk spelare, med allt vad han företräder, skall inte behöva få hjälp av polis och därefter sin klubbledning för att begripa vad som borde vara en självklarhet. 
Jansson har allvarligt brutit mot klubbens hederskodex, burit sig osportsligt åt mot sina motståndare och därtill svikit sina lagkamrater.
Han petas till lördagens match mot Brommapojkarna men straffet blir säkert kännbarare än så.
MFF-ordföranden Anders Pålsson säger att det är ”besvärande och djupt oroande att han (PJ) har den här typen av kontakter. Det kan vi inte acceptera.”
Hur skall MFF trovärdigt kunna arbeta mot ett icke önskvärda ärt klientel på läktarna om ens av spelarna finns på ”den andra sidan”.
Jansson är inte misstänkt för brott. Men folkets dom kan bli hård nog. Möjligen får han lite applåder från några maskerade bengal-tändare på ståplats. Vad de nu kan vara värda.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.