Ett allvarligt fall för MFF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Pontus Jansson ber om ursäkt.
Jag undrar om Malmö FF nöjer sig med det.
Så lätt tror jag inte att han kommer undan med att umgås (i varje fall verbalt och på chatt) med de lågpannade varelser som använder alfabetet för nazistiska ord och antisemitism.
"Hur tänkte jag egentligen, tycks Pontus Jansson tänka. Foto: Johan Nilsson, TT

 

MFF-styrelsen har ett allvarligt fall på sitt bord. En av fansen högt aktad spelare, en som brukar tituleras ”kulturbärare” umgås med, uppmuntrar och applåderar vad det värsta drägget håller på med. Igår blev chatten offentlig och det är skrämmande läsning.

Har tappat respekten

Jag är ingen naiv romantiker som tror alla människor om gott. Dagens verklighet visar oss gång på gång vad människor är beredda att göra, att respekt för ordens valörer inte existerar längre. Jag brukar säga att den som inte har respekt för ordens valörer heller inte har kontroll över sina handlingar. Tolv MFF-supportrar har nu åtalats för våldsamt upplopp i Stockholm 16 september ifjol. Därefter startade en grupp en ny chatt där guldmatchen mot Elfsborg skulle ”planeras”. D v s man ville komma i kontakt med Elfsborgs supportrar för att ”klippa dem” kvällen före matchen. Det fanns planer på att smälla bomber utanför det hotell där Elfsborgsfansen bodde och på frågan om hur man tar reda på var det bor svarade Pontus Jansson, i chatten kallad ”Ponne”: ”Haha, den infon löser man inom 5 minuter. Oroa er inte för det.”
Han är uppenbarligen beredd att hjälpa huliganerna att starta fight med sina kolleger från Borås. Istället borde han väl, om han nu skall leva upp till sin höga svansföring, sin ställning i MFF-hierarkin, sin kaptensbindel, på allvar tagit sitt ansvar och talat om för sina vänner på chatten att man bör lägga ner alla planer på bomber och störningar av motståndarna.

Vanligt folkvett

Jag hörde Alexander Axén i TV, när Fallet Jansson kom på tal i samband med helgens allsvenska matcher, förundras över att man inte bestraffade Sergio Pena (rattfylla) med att plocka bort honom i laguppställningen men petade Pontus Jansson till matchen mot BP i lördags. Svaret var förstås att MFF-ledningen då visste vad som stod i chatten som åklagaren använde sig av i samband med åtalet mot huliganerna (där dock Pontus Jansson inte är åtalad). Det jag läser om Janssons engagemang och beteende, hans skratt och hans uppenbara bejakande av en antisemitisk vokabulär är i mitt tycke värt en värre bestraffning än en aldrig så dum och ansvarslös rattfylla. Han snarare applåderar med skratt och emojis det infantila och gräsliga samtal som pågår än försöker stoppa det. Nu ångrar han  sig, menar att han inte borde deltagit, att han borde gått ur sajten tidigare. Skall man verkligen behöva bli påkommen, bestraffad, offentliggjord i en chatt för att inse vad vanligt folkvett innebär.

”Lets go bröder”

”Knulla jude all in”, skriver någon i slutet av chatten inför Elfsborgsmatchen i fjol höstas.
Pontus Jansson svarar: ”Lets go bröder. Ses på innerplan.”
Det är möjligen inte straffbart men i min värld är det ett värre brott än en rattfylla. Det pågår ett vidrig samtal, med nazistord och judehat bland människor som den aktuelle spelare kallar för sin bröder.
Allt som är tillåtet är inte lämpligt. Det här är omdömeslöst i kubik.
Pontus Jansson har haft många chanser under sin tid som chattmedlem bland nu åtalade s k fans att fundera på vad det innebär att vara en förebild, att vara kapten, att representera en klubb som säger sig ha mycket höga etiska krav på sina medarbetare.
En klubb och dess spelare skall naturligtvis hylla och tacka de fans som uträttar stordåd på läktaren, inte minst i form av fantastiska tifon inför matcherna. Men klubbens och spelarnas ansvar är också att våga ta avstånd från dem som söker samhörighet i fotbollskretsar för att bedriva våld och hets mot folk. 
Hur skall MFF nu kunna hantera dylika konflikter?
Det är spelarna som kan skickas fram för att visa maskerade män med bengaler att de inte är önskvärda.
Kaptenen går då lämpligen i täten.
Pontus Jansson?
Knappast.

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.