Guld-Helena tjänar 170 000 kr

170 000 kr är Helena Jonssons VM-guld värt i skidskytte. Hon får 20 000 kr i bonus från sitt förbund, 110 000 kr som segerpremie eftersom VM ingår i världscupen och sedan tillkommer 40 000 från hennes egna sponsorer.

Vid fjolårets VM i Östersund avslöjades landslagets magra medaljbonusar från förbundet: 20 000 kronor för ett guld, 14 000 för ett silver och 5 000 för ett brons, skriver Sportbladet.

Till årets VM skulle de summorna bli avsevärt högre, men nu framkommer att förbundet inte har lyckats övertyga sponsorerna. Kalkylen om att förvandla 4,5 sponsormiljoner till 7 har fåt skrinläggas.

Därför kan förbundet inte betala ut mer än 20 000 kr vilket är en stor skillnad jämfört med norske guldmedaljören Ole Einar Björndalen som från sitt förbund får 120 000 kr plus stora summor från sponsorer. Till det kommer Världscup-premien och eftersom Björndalen har vunnit två VM-lopp är han uppe i en halv miljon.

Helena Jonsson kan redovisa totalt 170 000 kronor för ett VM-guld och är belåten. ”Ja, det är ändå viktiga pengar”.

Hon är inte bordskämd med så stora summor, men tar nu avstamp mot högre belopp. Till sin hjälp har hon Anna Pohjanen. Den förra landslagsspelaren i fotboll livnär sig numera som agent och hennes stall växer.

Där ingår många av de främsta spelarna inom svensk damfotboll, som Victoria Svensson och Caroline Seger, men framför allt Lotta Schelin. Vid hennes övergång till franska Lyon hade Anna Pohjanen stor del.
 
Anna Pohjanen spelade själv i landslaget på 90-talet. Hon började karriären i Sunnanå SK, värvades till Älvsjö AIK där hon var delaktig i två SM-guld. Hon ingick också det landslag som medverkade i OS-turneringen i Atlanta 1996.

Men redan när hon var 27 år slutade hon med fotboll och blev sedan expertkommentator i Svt och fanns med vid både VM 2002 och 2006. När det framkom att hon också arbetade som agent fick hon lämna TV-sporten.
 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.