Norrköping bygger för 430 miljoner

Norrköping storsatsar på idrott och bygger för cirka 430 miljoner kronor. Om två år ska två nya arenor stå klara. För pengarna får östgötarna en toppmodern fotbollsarena, en högklassig friidrottsarena, stora utrymmen för handboll och innebandy, samt Sveriges första kommersiella basketarena.
Norrköpings kommunfullmäktige har beslutat om en ombyggnad av Idrottsparken för 291,5 miljoner kronor. Här ska det spelas, ungefär som ishockey dominerar utbudet i Cloetta center hos grannkommunen Linköping.

 

– Vi har tagit del av den erfarenheten och därför har vi varit försiktiga, säger Norrköpings socialdemokratiska kommunalråd Mattias Ottosson.

Cloetta center har blivit en hockeyarena och inte mera. Det är svårt att locka människor till andra arrangemang.

I Norrköping har första spadtagen för en ny multiarena på Himmelstalund precis avklarats. Basketklubben Norrköpings Dolphins bygger och kommunen hyr. Kostnaden för bygget ligger på cirka 130 miljoner kronor.

Två byggen för sammanlagt cirka 430 miljoner kronor. Vad får kommunen för pengarna?

– En toppmodern fotbollsarena, en högklassig friidrottsarena, goda utrymmen för handboll och innebandy, samt Sveriges första kommersiella basketarena. Och så teknikhallen, det är mycket för pengarna, säger Ottosson till tidningen Östgöta Correspondenten.

Beslutet om Idrottsparken togs med minst möjliga majoritet, 42–41.

IFK:s ordförande, Hans Lundin, är glad:

– Det är nog samma känsla som hos Linköpings HC när det beslutades om Cloetta center där. Utan det hade inte LHC kunnat bli som det är i dag, säger Lundin.

Det benämns en ombyggnad av Idrottsparken, men egentligen är det en helt ny arena, fast den ligger på samma plats. Här blir det en ny form med restaurang, loger, läktare, barer, kiosker, fler toaletter och en nedsänkt plan med konstgräs eller något blandgräs. Dessutom blir det en ny teknikhall.

Klubben och kommunen delar på den årliga kostnaden i 50 år framöver. Så länge IFK spelar i allsvenskan betalar de 15 miljoner kronor vardera. Åker IFK ner i superettan ska kommunen betala 22 miljoner och IFK 8 miljoner.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.