Förbundet svajar - men landslaget håller

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Han är väl trygg. Därför att han format sitt eget ramverk, vet att han är kung i sitt eget rike och hur pjäserna skall spelas för att hans landslag skall gå helskinnat också ur kriser och trots soppor som förbundet kokat ihop och tvingat dem äta.

 

1-0 i Turkiet är starkt alldeles oavsett premisser. När förbundet svajar håller landslaget.

Mötet Turkiet-Sverige blev en i långa delar tuff matchpå Belediyesi stadion. Till slut lyckades i alla fall Sverige vinna tack vare ettt straffmål av Andreas Granqvist som härsyns i en lufduell. i lördagens match i Nations League grupp 2Foto Jonas Ekströmer / TT

Det är så typiskt för detta landslag som under Janne Anderssons ledning vuxit på både höjden och bredden, tätnat och slimmats till en skog av försvarande stammar där inte bara Granen märks. Men mycket han. Mycket Andreas Granqvist som, trots en säsong i Superettan, håller sin höga nivå, bjuder på hela sitt känsloregister och sin brinnande låga. En ovärderlig spelare för ett lag som bara möts lite då och då och snabbt måste hitta tillbaka till sin rätta nivå.

Anderssons styrka

Segern i Turkiet visar också på Janne Anderssons styrka. Han har manualen klar. Den tappades tyvärr bort av trötta huvuden de sista tjugo minuterna i hemmamatchen mot turkarna men nu var det åter till grunderna och misstaget var reparerat. Det kan förstås blir så att gruppsegern missas just på grund av den där kollapsen. Regeln i alla kvalspel är att hemmamatcherna måste vinnas. Men efter att ha halkat av spåret var laget tillbaka på den snitslade väg de vet leder rätt.

 Det är kanske Janne Anderssons allra främsta styrka; att alltid hitta tillbaka till vägen som leder framåt. En och annan dikeskörning kommer alltid - trafiken är hektisk i fotbolls-Europa idag - men snabbt in i verkstan, laga skråmorna, på med säkerhetsbältet och ut igen och tuta och kör.

Och säkerhetsbälte var det sannerligen. I första halvleken både hängslen och svångrem dessutom. Nästan två fyrbackslinjer för turkarna att försöka passera.

Han blir en världsmålvakt

Det hade aldrig gått vägen den här kvällen mot Turkiet om det inte råkar vara så, att Sverige är på väg att få en världsmålvakt att luta sig emot. Robin Olsen - som tidigare i karriären kunde valt Danmark men ville spela för Sverige - kan, när hans karriär en gång summeras, mycket väl komma att klassas som den mest kompletta fotbollsmålvakten Sverige haft. Han fördelar ut bollar med fötterna med känsla och elegans, han är snabb att sätta igång spelet, hans utkast är långa och precisa, han styrning av försvaret tydlig och bestämd, hans röst skär genom luften.

Men framför allt; han är så ruskigt reaktionssnabb. Ett par av räddningarna på turkarnas attacker höll världsklass. Fem år till - minst - i landslaget och europeiska toppligor och Olsen kan formas till en världsmålvakt. Han var den egentligen matchhjälten den här gången också, även om kapten Granqvist ännu en gång fick visa sin coola sida när han iskallt smällde in straffen som tog in Sverige i matchen om avancemang i denna nya Nations League.

Fantastiska matcher

Turneringen har varit ifrågasatt, ingen tycks riktigt begripa vad den leder till (möjligen en EM-plats i bästa fall och lite pengar förstås) men en sak är säker; länderna tar den på största allvar. I väntan på Sveriges match har jag sett Kroatien slå Spanien med 3-2, Nederländerna besegra självaste världsmästarna Frankrike med 2-0. Underbara fotbollsmatcher, enorm intensitet, massor av individuell fotbollskonst och Nederländerna - jag säger bara det; ett så frenetiskt, löpande, jobbande och likväl kreativt.

Holland har jag nog inte sett sedan 80-talets lag med Frank Rikard, Ruud Gullit och Marco van Basten bl a (Europamästare 1988). Då var också Ronald Koeman en i laget, han som från och med i år tagit hand om landslaget och uppenbarligen är på väg att återföra den nederländska fotbollen till den absoluta toppen.

Berg i en dal

Nations League har - vid sidan av Champions League - gett oss fotbollsälskare ytterligare ett smörgåsbord av godsaker.

Hur långt kan Sverige gå? Begränsningarna finns. Målvakten är stark, försvaret håller, mittfältet kan, som denna gång, befolkas av mest destruktiva krafter för att inte ta några risker men förr eller senare måste Janne tillföra mera kreativitet. Forwardsproblemet är olöst.

Viktor Klaesson är inte mannen. Han är en ypperlig, löpstark, djupledsspelare men från en annan position. Janne Anderssons förtjusning över Marcus Berg är påtaglig, kärleken är oftast vacker, men det går inte att motivera en toppforwards fortsatta spel bara för ett idogt försvarsarbete.

Han har inte gjort mål på över ett år i landslaget. När chanserna kommer är han för sen, beroende på ålder och spel i en liga på alltför låg nivå. Det är bara i brist på konkurrens som han alltjämt är kvar. Han skulle må bra av att få dyka upp som inhoppare i tjugo minuter, utan de krav han nu har på sig.

Störda förberedelser

De svenska förberedelserna stördes den här gången också. Före VM var det mediernas ideliga tjat och frågor om Zlatan Ibrahimovic, fast alla visste att han aldrig skulle komma ifråga. ”De ringer mig hela tiden”, sa Zlatan som naturligtvis, som den marknadsförare av sig själv han är, lägga ut dimridåer. Förbundet jiddrade i bakhåll.

När Robin Olsen och Victor Nilsson-Lindelöw vägrade tala med pressen kom nästa ”kris” på grund av luddiga besked (eller inga alls) från de förbundsansvariga. Nu blev det en debatt om ersättningar som utgjorde förspelet.

Efter Nilla Fischers brandtal för kvinnorna på fotbollsgalan tyckte sig landslagsspelarna hamna oförtjänt i skottgluggen innan kapten Granqvist och flera andra spelare gick ut och förklarade att herrlandslaget faktiskt gått ner i ersättning för att dela med sig till tjejerna.

En riktig chef saknasGeneralsekreterare Håkan Sjöstrand förnekade först att det alls hade något samband, han gjorde senare ett lappkast i frågan. Men damlaget hade uppenbarligen ingenting fått veta om gesten från sina manliga kolleger. En obegriplig informationsmiss i dessa tider då så mycket handlar vad män gör och inte gör mot kvinnor.

Det är för mycket onödigt tjafs i kulisserna beroende på svaga ledarkaraktärer och brist på raka besked. Svenska Fotbollförbundet borde ha en informations- och mediechef med pondus och legitimitet att tala klartext, en som ser öppenheten som en tillgång och inte i första hand betraktar medierna som fiender.

Det är tur att landslaget har en förbundskapten som står stilla mitt i byxorna när det blåser.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.