Tror att Djurgården tar hem serien

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De flesta tippar förstås Malmö FF. Det brukar vara så och då och då slår det in.

Truppen kan se stark och mäktig ut men det är den där halva miljarden som förleder många att tro, att finns det pengar så finns det kraft.

Det går inte att tippa Allsvenskan i fotboll. Lyckligtvis. Men när man avkrävs ett tips är det varje år lika lockande att försöka.

Så jag säger: Djurgårdens IF vinner Allsvenskan 2021.

Avspark ochÅke Stolt tror på en "en oerhört intressant och trevlig allsvenska "

Man vinner inga lagerkransar i min ålder om det skulle slå in men en dumstrut står säkert och väntar i en vrå när Djurgården missar allsvenskans ”internationella nivå”.

Varför ett tips på Djurgården?

Av ett enda skäl. Den fotboll Djurgården stundtals spelade i cupsemifinalen mot Hammarby (utan att kunna vinna) var sensationellt bra för en match i lågt rankad nation i början av april.

Tempot höll samma nivå som många internationella matcher jag sett i vår, passningsspelet kvickt och precist, det var välorganiserat och hotfullt och det var bara några centimeter ifrån att matchens klart bästa lag också vann matchen.

En bra match rakt igenom för övrigt, så Hammarby leker man heller inte bort. Om den cupmatchen hade någonting att berätta som vi skall ta fasta på, ja, då blir det en oerhört intressant och trevlig allsvenska att följa i år. 

Djurgården lade ribban högt

Båda Stockholmslagen har var sin virvlande snabb afrikan att krydda anrättningen med. Nigerianen Akin Amoo i Hammarby är bara 18, Djurgårdens Edward Chilufya, från Zambia 22, båda kvicka och attackvilliga men de dras väl med samma svagheter som många av sina afrikanska bröder i mängder av länder och ligor i Europa; lagspelet är inte lika funktionellt som den individuella högstanivån. De är ofta så kära i bollen att de blir svartsjuka på alla andra som vill låna den. Men i stram regi kan de bli attraktioner.

Det som mest gör mig förtjust i Djurgården är Magnus Eriksson mittfältsspel med självklart auktoritet. Jag upptäckte honom i Åtvidaberg, följda hans succéår i Malmö FF på nära håll och när man ser honom i aktion som mot Hammarby kan jag bara inse att det finns enorm konkurrens om landslagsplatserna på mittfältet när en sådan kapacitet aldrig får chansen.

Olyckligtvis för honom och Djurgården var det en misslyckad rensning av annars perfekte Hjalmar Ekdahl (Albins lillebror) som indirekt gav Hammarbysegern men bortsett från det; vilken härlig mittbackstalang Djurgården har skaffat sig. Ännu en produkt från drivbänken hos Brommapojkarna. Så läckert att se en innerback med resning, lätta steg, spelsinne och en naturlig instinkt att driva fram bollen, hota i anfallet. Det är så tröttsamt med alla dessa fega sidledspassande alibispelare som det finns en uppsjö av. Ekdahl vill skapa. Inbillar mig att Liverpools lysande (långtidsskadad tyvärr) Virgil van Dijk är hans stora förebild. 

Ett förvirrande MFF

Men Malmö FF då? Jodå, ekonomin är tryggad trots att stort förlustår men försäsongen har varit minst sagt skral. Ja, rent av förvirrande. Jättefiasko i cupen. Storstryk av Elfsborg. Ledartyper på planen som OIa Toivonen har stundtals sett helt ointresserad ut och ännu kan väl ingen säga hur betydande förstärkningarna är som kommit in; serben Veljko Birmancevic, en svårstoppad ytterspringare, sägs det, och Antonio Colak, inlånad från grekiska Paok för att ersätta Isaac Kiese-Thelin.  Han sägs ha ”tysk mentalitet och kroatisk glöd” vilket låter närmast oslagbart men jag tror ingenting förrän jag får se med egna ögon. Eftersom spelarna samstämmigt lyfts som närmast sensationella värvningar har jag mina dubier. Om spelarna är s å bra som det sägs; varför var inga större och rikare klubbarna intresserade?

Jag hoppas att Marcus Antonsson, utlånad till Halmstad, pillar in tillräckligt med mål för att överbevisa MFF-ledningen att den gjorde fel som inte trodde på honom. Arnor Traustasson har försvunnit till USA och Rasmus Bengtsson, lagets bäste innerback före skadan, rakt ut i kylan. MFF:s behandling av honom och de kryptiska förklaringar som ofta kommer ut ur ”MFF-bunkern” finns all anledning att ifrågasätta.

Äldreboendet Blåvitt

Hammarby blir en utmanare med sina anfallsglada spelare; nämnde Amoo, löpvillige och målfarlige Astrit Selmani, Vladimir Rodic och David Accam och med kreatören Bojanic där bakom. 

Häcken, Hammarbys finalmotståndare i cupen, blir garanterat ett topp-5-lag men frågan är; när skall IFK Göteborg återta sin position som stadens givna etta?

Bristande rutin kommer laget i år definitivt inte att falla på. Här finns Pontus Wernblom, Mattias Bjärsmyr, Jacob Johansson, här finns den orolige själen Simon Thern för att avverka ännu en allsvensk klubb, i sommar kommer Marcus Berg och Oscar Wendt tillbaka och eventuellt får klubben också glädje av årets märkligaste värvning, slovaken Marek Hamsik med 520 matcher i Napoli 2007-2019 som tydligen kom från Kina med en skada ingen visste någonting om. Det finns talanger i Göteborg men Blåvitt satsat uppenbarligen på erfarenhet. Risk för många gul kort och hårt kroppsslitage. Spännade att se hur Göteborgs recycling fungerar i dessa miljödebatternas tid.

”Kulan i luften”,  sa man förr inför allsvenska premiären. För mig får de gärna hålla den på marken. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.