Ingen intervju, det var ett påhopp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi trodde matchen var klar.

5-0, några riktigt fina mål, fräcka inhoppare och en väntad seger som ger lite andrum i väntan på EM-kvalets fortsättning.

Men som vi bedrog oss.

Till er som stängde av vid slutsignalen - ni missade kvällens clou.

Efter urladdningen ute på Friends gräsmatta i den s k TV-studion gick Janne Andersson in till den stora presskonferensen och satte sig vid podiet.

Match i TV6-studion. I ena ringhörnan den alltid (onödigt) arge, aggressive och påstridige Bojan Djordjic (en av hundra expertkommentatorer), i den andra en för kvällen väldigt nöjd förbundskapten, Janne Andersson, kan man förmoda.

Det gick käpprätt åt helvete.

Pang, brak, kollision. Fy faen vad dåligt, som förbundskaptenen sa i sin avslutande ”recension” av det inträffade, innan han lade micken på bordet, tackade för sig och gick.

Då hade vi sett en s k intervju totalt kollapsa eftersom den givne huvudrollsinnehavaren, den svenske förbundskaptenen, och den mest högljudde av alla s k expertkommentatorer, oftast bara kallad Bojan, totalt hade missuppfattat sina uppdrag båda två.

Bojan ställde egentligen aldrig någon fråga. Han drev, med intensitet, en tes, hans avsikt var aldrig att få ett vettigt svar av Andersson, hans avsikt var att tala om för Andersson hur landslaget borde spela. Han gjorde som han brukade, pratade och pratade och pratade.

När amatörer försöker leka journalister kan det gå så illa.

Han gick i fällan

Andersson, å sin sida, som säger sig inte vara mera pressad än han alltid är, gick i fällan lika lätt som en nybörjare i gamet.

När Bojan ville ha svar på hur Andersson i framtiden tänkte använda Jesper Karlsson, som gjort ett så grandiost inhopp (precis som Elanga för övrigt) och skjutit ett grandiost frisparksmål till 4-0, inväntade han inte (som en intervjuare bör göra) Jannes svar utan fortsatte sin utläggning. 

Det blev ingen intervju utan ett hätskt meningsutbyte som gick över alla gränser - från båda håll.

Varför så arg, Bojan?

Om Bojan Djordjic skall sitta i en fotbollsstudio - jag kan tycka att han är evigt tröttsam med sitt höga tonläge, sin ilska, sin aggressivitet, sin fabless för att läxa upp - skall han möjligen göra det för sina åsikter. Men intervjua kan han inte.

Janne hade kunnat undvika det värsta öppna gräl i samband med en sportintervju i TV som jag kan erinra mig genom att bara lugnt och sansat konstatera: 

”Du får tycka det du vill, Bojan, ställ gärna en fråga till mig och ge mig tid att svara, för jag kan säga att det bara finns plats för elva i laget, att Forsberg gick före som vänsterspelare men att Jesper är en hyperintressant spelare för framtiden. Så vi får se när vi träffas nästa gång hur jag formulerar laget. Det finns tusentals förbundskaptener därute i stugorna som vet hur jag borde formulera laget men vi kan inte ha folkomröstningar om hur landslaget skall se ut. Det är mitt jobb att sköta det. Gör jag rätt och vi vinner blir det jubel, förlorar vi så har jag gjort fel och då får jag veta det. Nu vann vi med 5-0 och något blev väl i alla fall rätt till slut.”

Istället gick Janne upp i varv: ”Vem vill du ta bort då, vem skulle inte spelat”. För att lämna plats för Karlsson.

Bojan eldade på, Janne var för lättantändlig. Det kunde bara sluta i total eldsvåda och två svedda kombattanter.

Två ömkliga tuppar

Men även om han säger det, Janne, att han är i balans och inte mera pressad än vanligt, så tycker jag att han varit nära till lite stingsliga och taggiga svar under hela den här samlingen. 

När han fick frågor efter 3-0-förlusten mot Belgien började han skydda sig med gammal statistik och tidigare förmånliga resultat. Han ville prata om utförandet, inte om misstagen som ledde till tre baklängesmål. 

Nu, efter storvinsten, 5-0, lyckade byten och granna mål, överrumplades han av Bojans attack när han hade väntat sig lite positiv stämning. 

”Jag är bara människa”, försvarade sig Andersson på presskonferensen efteråt. Jo, visserligen, men det krävs en viss sorts människa för att klara av att få sin arbetsinsats kritiskt recenserad på detta vis minuterna efter ett bra jobb. Jag är inte säker på att jag tycker mera om en robot som står där okänslig och bara tar emot. Bojan Djordjic gjorde ingen intervju, snarare ett påhopp. Intervjuer skall skötas av programledaren. Om han i det här fallet har journalistisk utbildning eller inte vet jag inte, jag minns bara att han var rätt duktig i innebandy en gång i tiden. I intervjuer ställer man frågor och får svar. Tyckandet får man sköta sedan. I det här fallet när intervjun var klar och Janne tackat och gått. Utan att tappa ansiktet som han tyvärr gjorde den här måndagskvällen på Friends. Men Bojans insinuationer om rasism från Jannes sida var bara simpelt.

Det var tuppfight där båda ryckte fjädrarna av varandra. Och plockade tuppar ser bara ömkliga ut.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.