Ingen intervju, det var ett påhopp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi trodde matchen var klar.

5-0, några riktigt fina mål, fräcka inhoppare och en väntad seger som ger lite andrum i väntan på EM-kvalets fortsättning.

Men som vi bedrog oss.

Till er som stängde av vid slutsignalen - ni missade kvällens clou.

Efter urladdningen ute på Friends gräsmatta i den s k TV-studion gick Janne Andersson in till den stora presskonferensen och satte sig vid podiet.

Match i TV6-studion. I ena ringhörnan den alltid (onödigt) arge, aggressive och påstridige Bojan Djordjic (en av hundra expertkommentatorer), i den andra en för kvällen väldigt nöjd förbundskapten, Janne Andersson, kan man förmoda.

Det gick käpprätt åt helvete.

Pang, brak, kollision. Fy faen vad dåligt, som förbundskaptenen sa i sin avslutande ”recension” av det inträffade, innan han lade micken på bordet, tackade för sig och gick.

Då hade vi sett en s k intervju totalt kollapsa eftersom den givne huvudrollsinnehavaren, den svenske förbundskaptenen, och den mest högljudde av alla s k expertkommentatorer, oftast bara kallad Bojan, totalt hade missuppfattat sina uppdrag båda två.

Bojan ställde egentligen aldrig någon fråga. Han drev, med intensitet, en tes, hans avsikt var aldrig att få ett vettigt svar av Andersson, hans avsikt var att tala om för Andersson hur landslaget borde spela. Han gjorde som han brukade, pratade och pratade och pratade.

När amatörer försöker leka journalister kan det gå så illa.

Han gick i fällan

Andersson, å sin sida, som säger sig inte vara mera pressad än han alltid är, gick i fällan lika lätt som en nybörjare i gamet.

När Bojan ville ha svar på hur Andersson i framtiden tänkte använda Jesper Karlsson, som gjort ett så grandiost inhopp (precis som Elanga för övrigt) och skjutit ett grandiost frisparksmål till 4-0, inväntade han inte (som en intervjuare bör göra) Jannes svar utan fortsatte sin utläggning. 

Det blev ingen intervju utan ett hätskt meningsutbyte som gick över alla gränser - från båda håll.

Varför så arg, Bojan?

Om Bojan Djordjic skall sitta i en fotbollsstudio - jag kan tycka att han är evigt tröttsam med sitt höga tonläge, sin ilska, sin aggressivitet, sin fabless för att läxa upp - skall han möjligen göra det för sina åsikter. Men intervjua kan han inte.

Janne hade kunnat undvika det värsta öppna gräl i samband med en sportintervju i TV som jag kan erinra mig genom att bara lugnt och sansat konstatera: 

”Du får tycka det du vill, Bojan, ställ gärna en fråga till mig och ge mig tid att svara, för jag kan säga att det bara finns plats för elva i laget, att Forsberg gick före som vänsterspelare men att Jesper är en hyperintressant spelare för framtiden. Så vi får se när vi träffas nästa gång hur jag formulerar laget. Det finns tusentals förbundskaptener därute i stugorna som vet hur jag borde formulera laget men vi kan inte ha folkomröstningar om hur landslaget skall se ut. Det är mitt jobb att sköta det. Gör jag rätt och vi vinner blir det jubel, förlorar vi så har jag gjort fel och då får jag veta det. Nu vann vi med 5-0 och något blev väl i alla fall rätt till slut.”

Istället gick Janne upp i varv: ”Vem vill du ta bort då, vem skulle inte spelat”. För att lämna plats för Karlsson.

Bojan eldade på, Janne var för lättantändlig. Det kunde bara sluta i total eldsvåda och två svedda kombattanter.

Två ömkliga tuppar

Men även om han säger det, Janne, att han är i balans och inte mera pressad än vanligt, så tycker jag att han varit nära till lite stingsliga och taggiga svar under hela den här samlingen. 

När han fick frågor efter 3-0-förlusten mot Belgien började han skydda sig med gammal statistik och tidigare förmånliga resultat. Han ville prata om utförandet, inte om misstagen som ledde till tre baklängesmål. 

Nu, efter storvinsten, 5-0, lyckade byten och granna mål, överrumplades han av Bojans attack när han hade väntat sig lite positiv stämning. 

”Jag är bara människa”, försvarade sig Andersson på presskonferensen efteråt. Jo, visserligen, men det krävs en viss sorts människa för att klara av att få sin arbetsinsats kritiskt recenserad på detta vis minuterna efter ett bra jobb. Jag är inte säker på att jag tycker mera om en robot som står där okänslig och bara tar emot. Bojan Djordjic gjorde ingen intervju, snarare ett påhopp. Intervjuer skall skötas av programledaren. Om han i det här fallet har journalistisk utbildning eller inte vet jag inte, jag minns bara att han var rätt duktig i innebandy en gång i tiden. I intervjuer ställer man frågor och får svar. Tyckandet får man sköta sedan. I det här fallet när intervjun var klar och Janne tackat och gått. Utan att tappa ansiktet som han tyvärr gjorde den här måndagskvällen på Friends. Men Bojans insinuationer om rasism från Jannes sida var bara simpelt.

Det var tuppfight där båda ryckte fjädrarna av varandra. Och plockade tuppar ser bara ömkliga ut.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.