Stort kramkalas, förstås, men för tidigt att ropa hej

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Minns ni Ralf Edström?

Nej alla gör det förstås inte, 70-talet var hans storhetstid, han höll en bit in på nittiotalet, han är den bäste huvudspelare svensk fotboll haft.

Han nickade inte. Han sköt med skallen.

Nu har vi Amanda Ilestedt. Tre nickmål på två matcher i VM och med en spänst i höjdhopparklass.

Lyckan är total - Amanda Ilestedt blir rejält omklappad Foto: Christine Olsson,TT.

5-0 mot Italien.

Efter en inledning som såg ut som halvt kaos med klumpiga aktioner, bortslagna passningar och desperata försök att komma de snabbare och mera tekniska italienskorna in på livet.

Det såg nästan ut som om VM skulle kunna ta slut redan i gruppspelet.

5-0 är tunga papper

Nu blir det i alla fall spel i åttondelsfinalen och därmed är förstås minimikravet uppfyllt, Att ramla ur gruppspelet för ett lag som rankas bland de fyra bästa hade förstås varit dunderfiasko ändå. Blir det inte kvartsfinal är det förstås också ett stort misslyckande men så är det ju i de stora turneringarna; man kan råka på turneringens bästa lag redan där och därför kan vi inte ropa hej ännu. USA eller Nederländerna väntar förmodligen och deras 1-1-match tidigare i turneringen såg ut som en match med glans från en rätt ädel metall.

Men 5-0 är förstås tunga papper även om Italien inte räknas bland medaljkandidaterna. 

Amanda Ilestedt kommer att spela i Arsenal till hösten. Hon har betat av storklubbar som Bayern München och PSG hon har gjort över sextio landskamper och är en klippa i Peter Gerhardssons landslag. Och så denna säregna specialitet. Att hitta luften mellan tuffa försvarare inne i straffområdet, baxa sig till en attraktiv yta, tima upphoppet och nå högst när hörnbollarna kommer in. Och få rätt träff på bollen.

Fenomenal hörnläggare

Och vem i fotbolls-Sverige, herrar och damer inräknade, slår finare hörnor än Jonna Andersson från Mjölby, numera i Hammarbydressen till vardags.

Med perfekt tillslag, inåtskruvat, med en väl avväg touch, lagom hårt, lagom högt och mitt in i smeten där ni vet hur det brottas i väntan på hörnbollar. Man ser så enfaldigt dåliga hörnor i dagens fotboll. För korta, för långa, för höga, för lösa, illa riktade. Hörna är ju målchans om rätt komponenter finns att använda och med Jonna Andersson som servare med delikat tillslagsteknik har Sverige ett vapen att ta till om mycket annat knyter sig.

Jonna hade fyra-fem lika fina hörninlägg och det var farligt hela tiden. Ilestedt högst två gånger. Hon har nu varnat hela fotbollsvärlden och det gör att hon får vänta sig ett par tunga överrockar minst när det blir dags för nästa match.

Det här såg vi inte komma. Men efter första målet verkade allt släppa, närkamperna vanns, bollövertaget gick över till svenskorna, passningarna började sitta och Sverige hade några riktigt finurliga anfall. Det blev rörigt framför italienskornas mål och där kunde både Fridolina Rolfö med hjälp av italienskor knuffa in en boll och Stina Blackstenius göra sitt första VM-mål.

Sverige vann med 5-0 utan att att de förväntade stora stjärnorna Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius på något sätt dominerat. 

Det var starka destruktiva krafter som banade vägen. Jonna spelar vänsterback, Ilestedt innerback, Natalie Björn på högerkanten och hon var en av de absolut bästa den här lördagsmorgonen. Och så måste man ju berömma mittfältsmotorerna Flippa Angeldal och Elin Rubensson som outtröttligt jagade musten ur italienskorna.

Inte någon skräll

Pallen är ännu långt borta.

Lite smolk i glädjebägaren kan vara på sin plats - som en varning inför fortsättningen. i Fifa-rankingen ligger Italien på 14:e plats, laget har bara gjort tre VM, ingen medalj finns i prisskåpet. Så det var inte alls någon skräll att Sverige vann matchen. Allt annat hade varit ett misslyckande. Jag hörde s k expertröster skrika om att detta var det stora testet på det svenska laget. Det var det inte. Det väntar betydligt farligare lag. Redan i åttondelen som sagt och då kan det vara gonatt. 

Jo, jag vet, man skall bara vara glad och hyllande en dag som denna men man får heller inte förledas att tro att en seger över Italien i damsammanhang har samma tyngd som på herrsidan. Italiensk damfotboll har inte alls nått denna höga status ännu trots lovande och duktiga spelare, just nu i en sorts generationsväxling dessutom.

Jag vet inte hur mycket gamla skavanker hämmar stjärnor som Blackstenius, Rolfö och Asllani men det krävs att dessa tre, som kan förvalta det som ett energiskt kollektiv arbetat fram, når sin peak i en åttondelsfinal för att vi skall fortsätta använda tangenterna i durskalan.

Den unika Sarah

Egentligen borde väl en krönika om damidrott denna helt ha handlat om en av världens största simmare genom tiderna och en av svensk idrotts allra största profiler - alla kategorier.

Sarah Sjöström (fyller 30 den 17 augusti) tog hem VM-guldet på 50 fjäril i Japan och vilade bara 18 minuter innan hon hoppade i bassängen igen och slog världsrekordet på 50 fritt - i en semifinal!

Hon blev Europamästare som 14-åring på 100 fjäril, att hon vid så hög ålder ( i simsammanhang) som 30 är snabbast i världen på den kortaste distansen är fullkomligt enastående och ovanligt. Snabbheten är det som brukar gå förlorad först när åldern börjar ta ut sin rätt. Men Sarah har alltid letat nya vägar, planerat klokt, vilat när det behövts och uppfunnit nya metoder för att hålla speeden uppe. Hon har 90 medaljer från internationella mästerskap. Det säger naturligtvis en hel del om simningens inflation i mästerskap och grenar men ännu mera om Sarah Sjöströms fullkomligt unika förmåga att hålla högsta internationella klass i snart tjugo år. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.