Stort kramkalas, förstås, men för tidigt att ropa hej

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Minns ni Ralf Edström?

Nej alla gör det förstås inte, 70-talet var hans storhetstid, han höll en bit in på nittiotalet, han är den bäste huvudspelare svensk fotboll haft.

Han nickade inte. Han sköt med skallen.

Nu har vi Amanda Ilestedt. Tre nickmål på två matcher i VM och med en spänst i höjdhopparklass.

Lyckan är total - Amanda Ilestedt blir rejält omklappad Foto: Christine Olsson,TT.

5-0 mot Italien.

Efter en inledning som såg ut som halvt kaos med klumpiga aktioner, bortslagna passningar och desperata försök att komma de snabbare och mera tekniska italienskorna in på livet.

Det såg nästan ut som om VM skulle kunna ta slut redan i gruppspelet.

5-0 är tunga papper

Nu blir det i alla fall spel i åttondelsfinalen och därmed är förstås minimikravet uppfyllt, Att ramla ur gruppspelet för ett lag som rankas bland de fyra bästa hade förstås varit dunderfiasko ändå. Blir det inte kvartsfinal är det förstås också ett stort misslyckande men så är det ju i de stora turneringarna; man kan råka på turneringens bästa lag redan där och därför kan vi inte ropa hej ännu. USA eller Nederländerna väntar förmodligen och deras 1-1-match tidigare i turneringen såg ut som en match med glans från en rätt ädel metall.

Men 5-0 är förstås tunga papper även om Italien inte räknas bland medaljkandidaterna. 

Amanda Ilestedt kommer att spela i Arsenal till hösten. Hon har betat av storklubbar som Bayern München och PSG hon har gjort över sextio landskamper och är en klippa i Peter Gerhardssons landslag. Och så denna säregna specialitet. Att hitta luften mellan tuffa försvarare inne i straffområdet, baxa sig till en attraktiv yta, tima upphoppet och nå högst när hörnbollarna kommer in. Och få rätt träff på bollen.

Fenomenal hörnläggare

Och vem i fotbolls-Sverige, herrar och damer inräknade, slår finare hörnor än Jonna Andersson från Mjölby, numera i Hammarbydressen till vardags.

Med perfekt tillslag, inåtskruvat, med en väl avväg touch, lagom hårt, lagom högt och mitt in i smeten där ni vet hur det brottas i väntan på hörnbollar. Man ser så enfaldigt dåliga hörnor i dagens fotboll. För korta, för långa, för höga, för lösa, illa riktade. Hörna är ju målchans om rätt komponenter finns att använda och med Jonna Andersson som servare med delikat tillslagsteknik har Sverige ett vapen att ta till om mycket annat knyter sig.

Jonna hade fyra-fem lika fina hörninlägg och det var farligt hela tiden. Ilestedt högst två gånger. Hon har nu varnat hela fotbollsvärlden och det gör att hon får vänta sig ett par tunga överrockar minst när det blir dags för nästa match.

Det här såg vi inte komma. Men efter första målet verkade allt släppa, närkamperna vanns, bollövertaget gick över till svenskorna, passningarna började sitta och Sverige hade några riktigt finurliga anfall. Det blev rörigt framför italienskornas mål och där kunde både Fridolina Rolfö med hjälp av italienskor knuffa in en boll och Stina Blackstenius göra sitt första VM-mål.

Sverige vann med 5-0 utan att att de förväntade stora stjärnorna Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius på något sätt dominerat. 

Det var starka destruktiva krafter som banade vägen. Jonna spelar vänsterback, Ilestedt innerback, Natalie Björn på högerkanten och hon var en av de absolut bästa den här lördagsmorgonen. Och så måste man ju berömma mittfältsmotorerna Flippa Angeldal och Elin Rubensson som outtröttligt jagade musten ur italienskorna.

Inte någon skräll

Pallen är ännu långt borta.

Lite smolk i glädjebägaren kan vara på sin plats - som en varning inför fortsättningen. i Fifa-rankingen ligger Italien på 14:e plats, laget har bara gjort tre VM, ingen medalj finns i prisskåpet. Så det var inte alls någon skräll att Sverige vann matchen. Allt annat hade varit ett misslyckande. Jag hörde s k expertröster skrika om att detta var det stora testet på det svenska laget. Det var det inte. Det väntar betydligt farligare lag. Redan i åttondelen som sagt och då kan det vara gonatt. 

Jo, jag vet, man skall bara vara glad och hyllande en dag som denna men man får heller inte förledas att tro att en seger över Italien i damsammanhang har samma tyngd som på herrsidan. Italiensk damfotboll har inte alls nått denna höga status ännu trots lovande och duktiga spelare, just nu i en sorts generationsväxling dessutom.

Jag vet inte hur mycket gamla skavanker hämmar stjärnor som Blackstenius, Rolfö och Asllani men det krävs att dessa tre, som kan förvalta det som ett energiskt kollektiv arbetat fram, når sin peak i en åttondelsfinal för att vi skall fortsätta använda tangenterna i durskalan.

Den unika Sarah

Egentligen borde väl en krönika om damidrott denna helt ha handlat om en av världens största simmare genom tiderna och en av svensk idrotts allra största profiler - alla kategorier.

Sarah Sjöström (fyller 30 den 17 augusti) tog hem VM-guldet på 50 fjäril i Japan och vilade bara 18 minuter innan hon hoppade i bassängen igen och slog världsrekordet på 50 fritt - i en semifinal!

Hon blev Europamästare som 14-åring på 100 fjäril, att hon vid så hög ålder ( i simsammanhang) som 30 är snabbast i världen på den kortaste distansen är fullkomligt enastående och ovanligt. Snabbheten är det som brukar gå förlorad först när åldern börjar ta ut sin rätt. Men Sarah har alltid letat nya vägar, planerat klokt, vilat när det behövts och uppfunnit nya metoder för att hålla speeden uppe. Hon har 90 medaljer från internationella mästerskap. Det säger naturligtvis en hel del om simningens inflation i mästerskap och grenar men ännu mera om Sarah Sjöströms fullkomligt unika förmåga att hålla högsta internationella klass i snart tjugo år. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen