”Giv åt Stå(h)l en penning även”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är dags igen.

Årets bragdmedaljörer skall utses (tisdag 5 december) och (i huvudsak) en massa f d belönade skall sammanträda för att utse vinnaren. Juryns sammansättning kan man alltid diskutera och kommer den till en annan slutsats än att Daniel Ståhl skall ha priset så kommer jag att göra det.

Det var ett av svensk idrotts mest magiska och laddade ögonblick vi fick uppleva från Budapest den 21 augusti - och med den mäktige Ståhl i huvudrollen.

Men Ståhl, säger någon, han måste väl ha fått Bragdguldet förut? Och det skall ju något alldeles extra till för att få medaljen en andra gång. Man skall stå i fullständig särklass.

Nej, världens bäste diskuskastare de senaste åren har förbigåtts hittills. Han vann VM-guld i Doha 2019 och OS-guld 2020 (genomfördes 2021) och ni tänker naturligtvis att, ”jo, det är klart, han har ju haft Armand Duplantis, den överjordiske, att tävla mot, men det var orienteraren Tove Alexandersson och hopplandslaget som blåste Ståhl på konfekten.

Därför säger jag, med Runeberg: ”Giv åt Ståhl en penning även.”.

Den perfekta bragden

Duplantis fick bragdguldet 2020, det årets OS (Tokyo) sköts fram till 2021. Med Ståhl som vinnare. Den här gången finns det - trots en rad fina svenska prestation och närmare hundra pallplatser i internationella mästerskap - ingen  möjlighet att förbigå Ståhl.

Diskustävlingen i den ungerska huvudstaden i somras hade allt. Det var ett drama av närmast klassiska, grekiska proportion (diskussporten har ju för övrigt funnits med sedan de första olympiska spelen 1898) med två stora, starka huvudrollsinnehavare, svenske Ståhl och slovenen Kristjan Ceh.

Ceh var av många nämnd som den klara favoriten men när det bara var en omgång var ledde Ståhl, det såg ut som han hade greppet om tävlingen, det skulle kunna bli ett andra VM-guld. Så, i sitt sista försök, övertog Ceh ledningen med ett kast på 70.02 och jag minns så väl hur jag iakttog Daniel när han såg vad som hände och förstod vad som krävdes. Så skärpt, så innesluten i sig själv, så totalt neutral och avspänd i sitt ansikte hade vi aldrig sett honom när han torkade sin diskus, bollade lätt med den, hur han stängde ute hela världen, knöt ihop sina nerver, eller bara ignorerade dem, fick kroppen och själen och hjärtat och hela muskelpaketet att samstämmigt bara sjunga ut allt vad de tillsammans, i ett lyckligt ögonblick skulle kunna åstadkomma. 

Ett drama i en replik

Han såg så trygg ut, han var ju redan både olympisk vinnare och världsmästare, ett silver var väl inte så illa men det vi såg var en mästare ute på sitt absolut svåraste uppdrag, det vi fick bevittna var idrottens fulländade drama, koncentrerat till några sekunder, en perfekt koreograferad ringdans, en teaterföreställnings hela dramaturgi nerkortad till en enda förlösande och oförglömlig replik. Rivalernas obönhörliga duell avslutad med ett dödande svärdshugg. 

Mätsystemet noterade: 71.46. Det längsta kastet i hela VM-historien (40 år gammal). Ett mentalt och fysiskt mästerverk utfört på några sekunder, noterat i fyra odiskutabla siffror. 7146. 

Så när alla andra prestationer skall jämföras, när bragder skall vägas mot varandra, prestationerna bedömas så är det detta som skall tillfogas; det Ståhl gjorde var att uppfylla bragdmedaljens gamla statuter till punkt och pricka. Ni vet ”svårt och vanskligt läge” och allt det där. Det blir aldrig svårare än så här. 

Det vore omänskligt om inte detta in i minsta detalj genomförda bragdmoment skulle få den belöning det förtjänar.

Detta var BRAGDEN med alla dess ingredienser så som de preciseras i föreskrifterna. En uppvisning i ett komplext samspel mellan allt det som krävs för att ett historiskt och oförglömligt idrottsögonblick skall ristas in allas våra minnen. Mäktigt, vackert, nästan ofattbart.

Alla statuter uppfyllda

Armand Duplantis slog två världsrekord och vann ett VM-guld och vi har längre inte några ord kvar för att beskriva hans storhet, hans totala överlägsenhet och hans position som den bäste genom alla tider i den svåraste av alla friidrottens grenar. Men han har, som sagt, fått sin bragdmedalj, och det skall till speciella omständigheter eller extraordinär särklass (och kanske svagare konkurrens) för att han skall få det en andra gång. Särklassig är han. Han saknar nästan motstånd. Men när det där avgörande bragdmomentet också läggs till är det lätt, ja, självklart att inse att han inte räcker till mot Ståhl. Den svenska idrottens bragdhistoria skulle, framgent, i ett historiskt perspektiv se mycket märklig ut om detta magiska ögonblick, med alla statuter uppfyllda, skulle saknas.

Sarah Sjöström är ett ständigt pågående unikum i svensk idrott, alltid aktuell i alla diskussioner inför utmärkelser, men hon har diskvalificerat sig själv (två bragdguld) genom sin suveränitet under lång tid.

Det finns skidåkare, skidskyttar, skicrossåkare (Sandra Näslund) och några till att nämna av ren respekt och artighet, men i mina ögon har bragdjuryn ett lätt val i år.

Som sagt: ”Giv åt Ståhl en penning även”.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.