Fotbollslandslagets turné utan värde

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det svenska herrlandslaget i fotboll har inlett det spännande spelåret 2020 med två matcher i Qatar. Motståndet kom från Moldavien och Kosovo, matcherna vanns med 1-0 (Jordan Larsson) och 1-0 (Simon Hedlund). Dessa unga herrar och deras kamrater från svensk fotbolls tredjesortering (med något undantag) noteras i statistiken för spelade landskamper. Det är en mycket generös tolkning av eländet vi fick se. Jag ställer mig ytterst tveksam till att matcherna spelas överhuvudtaget. Och framför allt att det sker i detta omänskliga Qatar.

Två spelare, Marcus Danielsson och Darijan Bojanic som har övertygat under lägret . Foto: Jonas Ekströmer / TT

En turné utan värde

Om vi tar det sportsliga först; förbundskaptenen Janne Andersson vet ingenting idag som han inte visste innan avresan till emiratet på Arabiska halvöns nordöstkust. Ingen av de över tjugo spelare som fick visa upp sig presterade någonting som kunde uppfattas som en utveckling, en prestationshöjning en audition inför EM. Tvärtom verkade de flesta vara mera nergångna än vad som kan anses hälsosamt för en toppidrottsman. Somliga rent usla.

Danielsson given till EM

Är detta som visades mot Kosovo och Moldavien i Doha det som finns att tillgå för en svensk förbundskapten i fotboll i januari månad så - lägg ner januariturnén! 

Den tillför ingenting. Bättre i så fall att åka med ännu yngre spelare som behöver komma samman för fortsatt matchning i ungdomslandslagen.

Jag har svårt att tro att någon mer än Marcus Danielsson (Djurgårdens och Allsvenskan bäste spelare 2019) och möjligen Jordan Larsson har en chans på en plats i EM-truppen. 

Danielsson är enligt min mening helt given, kanske rent av i en startuppställning tillsammans med Victor Nilsson-Lindelöf, Jordan kan möjligen vara en inhoppare om han kommer in i det flyt han hade i innan flytten till Moskva. Men det visste vi också innan matcherna i Qatar.

Talanger, som Häckens Irandust och Hammarbys Bojanic, spelare som i någon mån bröt mönstret har vi (och Janne förstås) haft full koll på länge. De gjorde varken mer eller mindre än vad de brukar och motståndet nu var varken bättre eller sämre än i en mellanmatch i Allsvenskan.

Fyller ingen funktion

Sverige har idag uppemot två hundra manliga personer som spelare fotboll mot betalning utomlands. Många i föga glamorösa ligor, sämre än allsvenskan, men tillräckligt många i länder som England, Danmark, Tyskland, Italien, Nederländerna, Grekland, Ryssland, Frankrike, Spanien för att de skall ge underlag till minst två, kanske tre landslag bättre än det som nu fick glassa i blågult, noteras i den meriterande landslagsstatistiken. 

Det skall sägas att några få några, en och en, kanske kan fogas in i ett ordinarie landslag och klara sig hyggligt med stöd av bättre omgivning, men i princip är den här januariturnén bortkastade pengar för Svenska Fotbollförbundet. Det visste vi också innan.

Det var skillnad när Sverige endast hade ett begränsat antal mer eller mindre landslagskvalificerade spelare utomlands, resten av underlaget hemma i Allsvenskan. Då fyllde vårturnén en stor funktion och kunde rent av öppna biljettluckan till landslaget inför det fortsatta årets mästerskapsmatcher.

Numera kan jag inte namnen på mer än 10-15 procent av ”utvandrarna”, många som spelar därute flydde landet i konfirmationskostymen och utan rakgrejer i bagaget. 

De spelare som gjorde sällskap med Janne Andersson på vinterturné den här gången ligger långt från ett svenskt A-landslag. Längre än någonsin.

Enda undantaget; Marcus Danielsson. Det förvånar att Djurgården fått behålla honom. I landslaget tycker jag han borde vara given.

Varför åka till Qatar?

Det finns förstås ett annat, betydligt tyngre och mera principiellt skäl till varför Sverige bör lägga ner januariturnén - om det inte sker under andra premisser och med annat resmål. Qatar, varför?

Det är tredje gången på de fyra senaste åren som Svenska Fotbollförbundet valt att lägga sin camp på detta motbjudande ställe. VM 2022 skall det spelas fotbolls-VM här. Det borde heller aldrig ha fått hända. 

Här jobbar och sliter tiotusentals gästarbetare under delvis slavliknande förhållande, ett tusental har dött i samband med upprustningen och byggnationen inför världens största idrottsmästerskap. Det är ett hejdlöst och omotiverat byggande om man betänker det ringa behovet efter VM.

Qatar saknar demokrati, förbjuder homosexualitet, pressfrihet existerar knappast, spö- och dödsstraff är tillåtet. Emiren är diktatoriskt verkställande, lagstiftande och dömande.

En fullkomlig utopi

Det är naivt och beklämmande när man hör Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson motivera beslutet att dra ner ett C-landslag till Qatar med att dialog och påtryckningar är rätt väg att gå.

Jo,jo, vi har hört det förut. Hur många dialoger med de högst beslutande i landet - d v s den enväldige emiren - har Nilsson suttit i den senaste veckan? Hur starka påtryckningar har han framfört? Det är en fullkomlig utopi att en svensk fotbollsledare skulle kunna förändra tusenåra traditioner och normer. ”Det är alldeles för få landslag som åker dit”, har Nilsson sagt. 

Han tror tydligen på fullt allvar att en svensk fotbollstrupp på en veckas resa till landet kan åstadkomma demokrati och få bort dödsstraffet.

Ibland - och inte så värst sällan, dessvärre - är idrottsledares naiva tro på sin egen och Sveriges förmåga att korrigera världen till och med större än politikernas och man tror knappt sina öron.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.