Idrotten offer för kommersialiseringen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är kris i svensk idrott.Förorsakad av lättsinne och storhetsvansinne.

Det är bra att SvT uppmärksammar de ekonomiska bekymmer som tvingar klubbar att drar sig ur ligor och lägga ner.

Tjugo klubbar i sex olika sporter har försvunnit från arenan under de senaste tre åren. Fullkomligt onödigt. Och självförvållat.

Man borde inte vara överraskad. Jag är det i alla fall inte. Alltför många sporter har alltför länge försökt hänga med i idrottens kommersialisering, betalat orimliga löner, utvecklat ett alltför vidlyftigt serieprogram och försökt låtsas som att de var större och märkvärdigare än de är. 

Offer för kommersialisering

Sanningen är ju att varken sponsorer eller publik är intresserade i den omfattning som krävs, men blinda för verkligheten och i brist på självrannsakan och måttfullhet har storvulna planer vävts, orealistiska drömmar fötts och till slut har man tappat proportionerna totalt.

Idrott är generellt sett ingen lukrativ bransch. Ett fåtal individuella stjärnor i några sporter kan tjäna stora pengar men för detta krävs framgångsrika, internationella karriärer.

Det är de inhemska lagsporterna som har de stora problemen. Klubbarna som fått lägga ner verksamheten de senaste tre åren kommer från fotboll, ishockey, bandy, speedway, basket, volleyboll. Utöver de tjugo klubbar som fått lägga ner finns hundratals som dagligen brottas med att få ekonomin att gå ihop. Den breda idrotten har blivit ett offer för en kommersialisering som gynnar några få, populära sporter som fotboll och hockey.

Det är framgångarna där, utplåningen av amatörismen och möjligheterna att försörja sig på spel i Allsvenskan och SHL som fått alltför  många aningslösa idrottsledare att tro att också deras, betydligt mindre exponerade och arenamässigt begränsade sporter, skall ge samma möjligheter. De har tänjt sig till bristningsgränsen för att försöka konkurrera som attraktiva arbetsgivare men pengarna räcker inte till alla.  Det är till slut åskådarna, sponsorerna och TV-bolagen som bestämmer. Eller rättare sagt folket.

Dags för uppvaknande

Jag har alltid förvånats över hur innebandyn bröstat upp sig och till och med startat en internationell turnering som kallas VM trots att det knappt finns en handfull nationer som kan konkurrera. Jag begriper inte hur det i dagens samhälle, med starka miljökrav, går att finansiera stora inomhushallar för den riktiga bandyn som ju sällan eller aldrig har femsiffriga publiksiffror utom under SM-finalen. Det finns också ett VM i bandy, löjligt nog, som idag, i ryssarnas frånvaro, på sin höjd borde få marknadsföras som nordiskt mästerskap. Jag nämner det inte för att förnedra - bandy är en tjusig sport - men det går inte att förföra med falska varubeteckningar. Folk är inte så lättlurade. Men det är mycket av den varan som ligger bakom den dåliga ekonomin i svenska lagsporter.

Man har klätt upp sig i allt för stora kostymer, skapat alltför vidlyftiga och geografiskt utmanande seriesystem, betalat löner man inte har råd med eftersom attraktionskraften saknas. Investering i dyra medarbetare kan bara motiveras om det i slutändan betalar sig. Det är en verklighet för all företagsamhet. Idrotten har lurat sig själv in i en pengakarusell som nu snurrar bortom all kontroll för många. Det är kanske dags att bubblan spricker och uppvaknandet sker.

En annan kravbild

Ekonomiprofessor Martin Carlsson Wall, som leder forskningscentret Sports and Business vid Handelshögskolan i Stockholm, säger att idrotten har nått en brytpunkt, att alltför många sporter marginaliserats till följd av den kommersialisering som tog fart efter Berlinmurens fall. Jag tror att brytpunkten kom för länge sedan, och att problemen accelererat successivt under ett antal år och i takt med att också mindre publika sporter och mindre orter har velat vara med och dela på den gemensamma kakan.

För många av dessa sporter hade en mera amatöristisk struktur på idrottsverksamheten i kombination med vanliga jobb alltjämt varit lyckosammare. Både sett till klubbarnas och individernas ekonomi på lång sikt. Alltför många föreningar har drabbats av hybris, jämför sig med de stora publiksporterna, kommuner försöker skaffa sig en identitet med hjälp av idrotten, ledare höja sin status. Carlsson Wall påpekar också mycket riktigt i en intervju med SvT, att man inom idrotten har för vana att ha höga krav på spelare (som säljs om de inte duger) och att sparka tränare när framgångarna uteblir. ”Inom kansli och det administrativa är det inte alls samma kravbild”, påpekar han. Det är det lätt att hålla med om. 

Fyra miljoner för en bänknötare

Djurgårdens mittfältare Magnus Eriksson (med oväntat lite speltid i år) har högst lön av alla svenska inhemska fotbollspelare: 4,5 miljoner om året. Victor Edvardsen låg på 4,3 miljoner innan han flyttade utomlands och Djurgården hade sju spelare bland de femton högst betalda. Det tyder på att också de största klubbarna i den största sporten har hamnat på lönenivåer som kan bli svåra att motivera.

Malmö FF, som är svensk idrotts verklige ekonomiske muskelknutte, betalar en årslön på 4,1 miljoner för Moustafa Zeidan som numera inte ens får göra inhopp.  Det finns skäl till eftertanke också hos de bättre bemedlade.

När det talas om svensk idrotts finansiering höjs alltid någonstans röster för att ta bort den s k 51-procentsregeln som garanterar att medlemmarna äger klubben. Jag säger bara: ge aldrig upp 51-procentsregeln. Jag vill inte, för en något stjärnrikare serie, ha  kineser, shejker och oligarker som ägare i svensk idrott.

Jag ser hellre allsvensk fotboll så som den är nu - charmerande och underhållande - och fri från utländska lycksökare som vill förvandla också Sveriges största sport till en ”tvättstuga” där man vaskar sin smutsiga byk.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.