Snart stannar alla hemma vid TV:n

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Om inte något radikalt sker, då kommer alla att stanna hemma. Som vid derbyt Djurgården-AIK, CMore bjuder på en mycket bra sändning. Men vi hör och märker att utöver fotbollen och hejaklackarna pågår så mycket mer. Före matchen, under matchen och efteråt.
Omkring fem polisbilar körde framför tåget och flera poliser gick vid sidan av supportrarna. I spetsen gick AIK:s vd Thomas Edselius och ordföranden Johan Segui. Foto: Erik Mårtensson, TT Nyheter


Han kom hemcyklande vid 18- tiden i torsdags, derbykvällen i Stockholm. Han slängde cykelhandskar och hjälm i hallen med påfallande vrede och  utbrast sen "nu skiter jag i att vara AIK, fy fan vilka svin".

En mobb som skrämmer

Han hade cyklat längs med Götgatan, parallellt med AIK:s "supportertåg" från Medborgarplatsen. Tåget följdes av krossat glas, sönderstuckna bildäck, krossade flaskor, bilköer och en mobb som ägde Söder.

En mobb som faktiskt inte har stora skillnader med de mobbar som brände i Husby eller som går med hakkors. En mobb som inte har ett enda dugg med fotbollssupporting att göra.

Polisen bevakar men låter mobben välla fram och bete sig.

Att fotbollsklubben ska kunna locka barnfamiljer tillbaka till läktaren efter en sån framfart är bara att glömma.

Och vad händer inne på nya arenan på Söder? I CMores sändning? Trötta experter och reportrar suckar över förseningar, över bengaler. Över slag på smalben och domartabbar.

Tryggt framför TV:n

Men det är ju inte det som är grejen en sån här kväll. Nu är det inte längre fotboll som gäller,hur mycket man än älskar fotboll och TV-sändningen med Lasse Granqvist och Jens Fjellström. Nu är det mobben som styr, mobben som regerar.

Om inte mobben stängs ute från arenorna, om inte mobben stoppas på gator och  torg av de poliser som är satta att upprätthålla lag och ordning, kommer alla vi andra, som inte gillar mobben; som är rädda för våld, att stanna hemma och kolla fotboll på tv istället.

Det är tryggt och skönt - och betyder döden för fotbollen.

Cecilia Giertta

------------------

Djurgården ska ha satsat 2 miljoner kronor och kallade in 500 extra vakter för att undvika problem.

En djurgårdare ligger på intensiven med hjärnblödning efter batongslag mot huvudet igår. Snart dödar polisen den första supportern”, skriver  Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg på Twitter och är mycket kritisk mot polisen.
 
Stockholmspolisen anmäler sig själva för att undersöka om de gjort något fel. ”Vi har upprättat en anmälan och det pågår en intern utredning,” säger pressinformatören Kjell Lindgren.

Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet idrott och finanser

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2013-09-27 20:52

1. Ingen i TV..

...sa något annat än att bengaler och att klacken (mobben) skapade stämning. Pinsamt är det. Bra krönika i alla fall. Såg bild på någon webbplats där (d-HD-Segui i solbrillor ledde sin mobb...så jävla tråkigt.

Black at heart (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 12:13

2. Krönika av okunnighet

Självklart är det så att Cecilia som varandes både fd sportjournalist och ekonomijournalist?? Har en fullkomlig insyn i den Stockholmska supporterkulturen, eller? Jag ser framför mig hur Du Cecilia har stått i klacken på Stadion, Råsunda eller i Globenområdet. Hur du har engagerats av ditt lag och ryckts med i ramsorna. Kanske har du själv skapat någon av dessa ramsor i bussen eller på tåget, på väg mot bortamatch. Eller? Näe, mer troligt är väl att du bor på Karlavägen, Bromma eller på någon annan prominent adress och att det närmaste du varit den supporterkultur du skriver om är just via TV:n. Som sportjournalist har du kanske suttit på en avskild del av läktaren, gud förbjudet att du skulle komma i närheten av de riktiga supportrarna, eller mobben som du beskriver dem. Det är sorgligt att som årskortsinnehavare och medlem i Sverige största idrottsförening att ta del av din smörja. Att som snart 50-årig trebarnsförälder, med tillsvidareanställning, drivande ett familjeföretag och tidigare ostraffad, jämföras med nazister. I mina ögon på gränsen till ärekränkning. Kära Cecilia, det är dags att kliva ur din 250 kvm våning och komma ut i verkligheten. Du generaliserar grovt och drar alla över en kam. Om du varit på plats på Medborgarplatsen och inte suttit i tv-soffan, hade du sett att det gick barnfamiljer med i tåget. Det fanns t o m barnvagnar. Du hade då sett att det var snorungar som störde ordningen och dessa var i detta fall, precis som i alla liknande fall, bestod av några få personer. Dock finns det som vi alla vet även kriminella och våldsbenägna personer med i tåget. Men tro mig, det finns det även på ett fullt Arlanda Express eller tunnelbanetåg. Du och andra journalister och förståsigpåare ser det stora hotet mot fotbollen i denna marsch. Du tror att bengaler och stöket runt matcherna skrämmer bort publik. Men det är kanske dags att släppa sargen och som jag tidigare sa: - Komma ut i verkligheten. Titta på publiksiffrorna de senaste 25-30 åren, så kommer även du att förstå att det inte är någon publikkris, snarare tvärt om. Ta dig ner från pressläktaren och ner på dem som är Svensk fotboll dvs publiken. Ställ dig i klacken om du vill kan du få hålla mig i handen. Men för böveln se till att se och skriva om saker som de är och inget annat. Jag vill poängtera att jag under mitt vuxna liv aldrig brukat våld och att jag inte stöttar vare sig våld som sker i föreningens namn eller det många gånger obefogade polisväldet runt och på våra arenor.

MDMF (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 12:35

3. Kul att det alltid är så

Kul att det alltid är så otroligt insatta och kunniga som uttalar sig kring detta. Fan va trött man blir... Kan lova er att Cecilia aldrig varit på en fotbollsmatch eller i en marsch påväg till match. Jävla popcornsupporter som sitter å gnäller från soffan och försöker göra sig hörd med åsikter grundade på fakta hon själv hittat på och jämför fotbollssupportrar med nazister.. herregud..

Owe (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 13:43

4. Både försvar och kritik

Till Cecilias försvar skall sägas att hon har suttit i AIK:s fotbollsstyrelse. Min kritik gäller att hon, liksom den s k rikspressen, bara koncentrerar sig på vad som händer i Stockholm. Hur var det t ex vid Skånederbyt häromdagen? Likadant vid tidigare möten då centrala Malmö fått stängas av. Läs HD så får ni veta vad Helsingborgs befolkning tycker om HIF:s supportrar. De som brukar liera sig med danska huliganer och åka ner till Malmö då t ex AIK kommer på besök. GAIS har en inte alltför trevlig historia med sina supportrar. Jag minns då de häromåret kastade brinnande bengaler mot vanligt folk utanför Råsunda, men hyllades av Expressen för sitt engagemang. Och "Goa gubbar" är bara goa till namnet. Där står Hysén och höjer "stämningen" och då är det godkänt. När dessa "Goa" kastar ner stolar på småbarn vid "Turinamatchen" på Freinds så nämns det inte i tidningarna, Efter några dagar blir det en notis efter att just Hysén "försagt sig" i en krönika. DÅ skrev Alvbåge i sin blogg, där han brukar håna sina motståndare, att han såg händelsen men ville inte skriva något innan IFK gått ut med det. Censur kallas sådant i andra sammanhang och visst det var ju inga "riktiga" Goa gubbar utan några idioter, men när det gäller Stockholm, så skall klubbarna ta ansvar för alla eventuella idioter. Sedan ståt El Papa (Marcus Birro) i TV och säger att det är ENBART ett Stockholmsproblem och Sveriges befolkning får sina fördomar, och förhoppningar, bekräftade. Media borde balansera det hela genom att redovisa och skriva om HELA Sveriges supporterproblem.

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 15:18

5. Fy fan vad okunniga ni är, nu

Fy fan vad okunniga ni är, nu är det slutläst på denna skitsida. Ni är så fruktansvärt vinklade utan att egentligen veta vad ni pratar om. Det är på grund av sådana som ni som svensk fotboll är på väg in i graven, både sportsligt och publikt. Har varit aktiv på svenska ståplats-sektioner de senaste 10 åren och anser själv att jag har en hyfsad position i näringslivet. De enda gångerna jag är rädd för min säkerhet eller det uppstår bråk är när poliserna bråkar och provocerar. Har du någonsin sett hur de går till? De vevar hejdlöst med batongerna mot vanliga människor, kvinnor och barn.

Patrick (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 17:48

6. Bra rutet!

Klockrent, Cecilia! Så förbannat trött på de här s k riktiga supportrarna. De är ingenting annat än patetiska fyllon, våldsverkare, rasister och sexister. Jag har sett flera "supportertåg" och det är så att man kan spy... jag har ingenting gemensamt med dessa typer, vill inte ha det heller... varför ska jag gå och se på fotboll i Stockholm/Sverige när jag för en billig peng kan ta mig Tyskland, eller Danmark för den delen, och uppleva äkta supporterkultur och kärlek till fotbollen?!

Lelle Writer (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 19:31

7. Man häpnar över AIK:s ledning

Att ta en march från Medborgarplatsen kan bara uppfattas som ren provokation från AIK. Att bråk skulle uppstå var ju 100% säkert. Att inte AIK uppmanade folk från att avstå från detta är förvånande. Ännu mer förvånande, och rent av chockerande är att högsta ledningen går i spetsen av tåget. Man får hoppas att det enbart beror på att de är blåsta, och inte på något annat.

Loa (inte verifierad)

sön, 2013-09-29 05:08

8. Polis

Något som nämns och som också måste tas upp är att det finns våldsverkare överallt, även inom polisen. Poliser som inte vill annat än att få adrenalinet att pumpa genom att gå loss på folkmassor med sina batonger. Ett eget exempel är matchen i Juli på Tele2 Arena mot Norrköping, där 2 poliser helt enkelt bara började veva mot vanliga supportrar, oavsett ålder eller kön. Så pass rabiata, att övriga poliser fick gå in och slita iväg dessa "mobbare"......

Lelle Writer (inte verifierad)

sön, 2013-09-29 09:04

9. Kommentar till Loa

Det är alltid polisens fel. Antingen är de för många, för få, för passiva eller för aktiva. Synd att de finns. För utan dem så skulle vi inte ha något fotbollsvåld, eller ?

Christian (inte verifierad)

sön, 2013-09-29 12:19

10. Är nog ingen som påstår att

Är nog ingen som påstår att allt är polisens fel. Alla vet att fotbollsvåldet är anledningen till att polisen måste sätta in 300 man när det ska spelas derby. Men det finns många ruttna ägg bland poliserna också. Att gå med ett Hammarby-märke på hjälmen när det är match mellan AIK och Djurgården är ju ett tydligt exempel på att det finns poliser som är där för att provocera fram bråk istället för att förhindra det. Att man kritiserar polisen betyder inte att man skyller allt våld på polisen.

Lelle Writer (inte verifierad)

sön, 2013-09-29 12:35

11. Klart det finns dåliga

Klart det finns dåliga poliser. Det finns i alla yrkesgrupper. Jag tror dock att man skall sluta koncentrera sig på hur de uppträder, utan i stället på hur vissa falanger i egna föreningens anhängare uppträder. Tror det är en förutsättning om det någonsin skall bli ordning. Med styrelsen i spetsen för en pöbelmassa, så ser inte framtiden ljus ut.

Black at heart (inte verifierad)

sön, 2013-09-29 21:42

12. AIK:s styrelse

Jaha du Owe, hur menar du? Vad förändrar det att Cilla har suttit i styrelsen? Att man går på styrelsemöten och äter räkmackor och räcker upp handen eller till och med delar med sig av åsikter, likt dem hon har nedtecknat här. I vad ligger hennes försvar? Tvärt om borde missnöjet öka, om hon är/har varit ledande representant för föreningen och befinner sig så långt ifrån verkligheten. I mina ögon är det ledsamt och skrämmande.

Loa (inte verifierad)

sön, 2013-09-29 21:43

13. Kommentar till Lelle Writer

Givetvis är det grundläggande problemet givetvis inte Polisen, det är nog de flesta rörande överens om. Just denna situation var dock ingen positiv upplevelse för "vanliga" supportrar, där ett flertal med största sannolikhet inte återvänder till allsvenska arenor och ett krympt förtroende för Polisen. Håller helt med Dig om, att man måste koncentrera sig de våldsamma falanger som verkar våld i en förenings namn och försöka motverka rekrytering till dessa. Kanske går den bild, av det samhälle och attityd som vuxit fram de senaste 25 åren, hand i hand här? Så var börjar man? Ensam är inte alltid stark! Är man många som i grupp, som är respekterade, som tar avstånd, har man en början. Vi behöver problemlösare.

KS (inte verifierad)

mån, 2013-09-30 10:31

14. Okunnigt, oprofessionellt och patetiskt

Jadu Cecilia. Det här kan du ju inte vara helt nöjd med, eller? Jag ska inte skriva så mycket då jag inte tycker detta var en "krönika" värd att ge en särskilt lång kommentar till. Jag är medveten om att supportrarna inte är oskyldiga till händelserna - absolut inte - men en sak som jag fastnade på är att du nyss har jämfört mig och många andra med nazister. Det är inte OK på något sätt! Kanske skulle tagit upp att en polis bar ett klistermärke på hjälmen med slagord som Hammarbys supportrar använder sig av? Inte helt smart kanske...

Black at heart (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 22:55

15. Detta ska bort enligt Cecilia

I texten ondgör sig Cecilia över bla bengalerna. Själv tycker jag det är stämningsfullt och framför allt tycker jag att det är fotboll: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TIXF2WuYags#t=59

Gaius Baltar (inte verifierad)

fre, 2013-10-11 14:31

16. Vad svamlar du om Patrick?

Vad svamlar du om Patrick? Jag har sett EXAKT samma dräggiga beteende i Tyskland eller Danmark i samband med fotboll. Så otroligt löjligt med dessa tillkämpade kosmpoliter som med låtsad världsvana ska tillrättavisa andra...

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

På onsdagen avslöjades att den presskonferens som SOK, RF och Parasporten har kallat till på eftermiddagen i Stockholm handlar om att Sverige har intresse av att ansöka om att få OS 2030.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.