Ändå inte jämlikhet...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Fotboll, kortkort och skägg. Ja man skulle kunna tro att det handlar om pinuppor och huliganer, men faktum är att det faktiskt handlar om sportjournalister i tv. Kvinnorna har kortkort, långt blont hår och är stylade till max, killarna har kostym, skägg och är så icke-glamorösa så det bryter.
Hanna Marklund, Anna Brolin och Johanna Frändén representerar kvinnorna i TV-kanalernas bevakning av fotboll-EM.

 

Vem bestämmer egentligen vad sportjournalisterna i tv ska ha på sig? Är det dom själva, eller finns det en överchef, en brandmanager av någon sort som säger att du ska ha kortkort och du ska ha byxor? 

Kvinnorna får ta ansvaret

Tittar fler på TV4 och deras matcher för att Anna Brolin har korta klänningar och kjolar på sig? Eller fler på SVT för att Johanna Fränden har skyhöga klackar till sina supertajta pants? Eller tittar vi på tv för att vi är intresserade av de matcher som visas?

Rimligtvis borde det vara det senaste. Men tittar man i tv-tablån nämns faktiskt inga tjejer överhuvudtaget utan bara de män som kommenterar. 

Orkar man engagera sig i det här med jämlikhet och könsroller längre, eller är det bara att lägga ner?

När kvinnor blir våldtagna på musikfestivaler och polisen går ut i en stor kampanj med armband som delas ut till tjejer med texten " tafsa inte". Rimligtvis borde killarna ha band med texten " jag tafsar inte", för att visa att de förstår att män och kvinnor är jämlika och att kvinnor och tjejer inte är sexobjekt. Men nej. Kvinnorna får ta ansvaret för att killar inte ska tafsa! Herregud.

Stereotypa könsroller 

Ja, det finns viktigare saker att ägna sig åt. Säger folk. Och tjejer ska inte behöva gömma sig eller ha kavaj för att bli tagna på allvar. Säger folk. Men det är så tröttsamt med dessa stereotypa könsroller som aldrig nånsin verkar lösas upp. Så himla tröttsamt.

Hanna Marklund t ex har klätts i både långa veckad kjolar och tajta klänningar, men inte förrän hon fick byxor på sig verkade hon känna sig trygg och bekväm nog för att kunna vara den tydliga och coola expert hon faktiskt är.

Man är liksom inte jämställd för att man har två kvinnor i studion. Jämställdheten finns i tanken när man planerar jobben och studion, när man ser de professionella möjligheterna som skapas mellan olika personer i en relation. När man skickar iväg rätt reporter på jobben, när man tar sina medarbetare på allvar och låter dem vara journalister och inte modedockor eller pausfyllare.

Var tog den reportern vägen?

För övrigt: För några år sen gjorde SVT en satsning och plockade in en reporter som hade koll på webb och sociala medier. Den grejen är nu totalt utsmetad av Andre Pops och redaktionen "missa inte vår gratis app". TV4 har en hel kanal som finns på webben, Fotbollskanalen, men hur används den? Inte. 

Hur tänker herrarna som bestämmer? Inte, är mitt tips.

De kanske behöver klippa skägget och sätta på sig högklackat?

Cecilia Giertta

Johan (inte verifierad)

mån, 2016-07-04 22:04

1. Problemet är ditt eget

Swing and a miss. Jag tror att kvinnor klär sig i kjol och klack för att dem tycker det är snyggt, inte för att någon gammal gubbe tvingar. "Supertajta pants", ärligt talat vad snackar du om? Och jag vet de facto att män klär sig i kostym för att man tycker det är snyggt och stilrent. Skägg likaså, men du kanske missat att skägg är trendigt 2016? Det är nog snarare din EGNA värderingar som är unkna, som tycker att kvinnor ska klä sig efter vad DU anser är propert nog för TV. Du gör feminismen en björntjänst helt enkelt genom att anta att kvinnor inte kan klä sig själva och stå för det. Du kunde istället uppmärksammat att det totalt sett är 3 män och 3 kvinnor när man slår ihop studiofolket till EM, men det hade ju inte passat agendan förstås. Istället bygger du själv en krönika runt deras utseende snarare än kunnande vilket är direkt pinsamt.

Johanna (inte verifierad)

ons, 2016-07-06 19:36

2. Tycker att det snarare är ett

Tycker att det snarare är ett steg i rätt riktning i jämställdhetsfrågan. Är inte det höjden av jämställdhet att kvinnorna får ha på sig vad dom vill och se ut hur dom vill i tv på bästa sändningstid? De kvinnliga journalisterna ska få ha på sig korta klänningar, lockade blonderade hår, högklackat och mängder med smink (eftersom att de är de som dom förmodligen känner sig bekväma med och trivs i allra bäst eftersom att dom själva har valt sina kläder!!) och ändå anses exakt lika kompetenta, professionella och seriösa som de manliga kollegorna. Det viktigaste är väl vad dom säger, vilka analyser dom gör och att dom sköter sitt jobb på ett bra sätt? Och INTE vilka kläder de har! Tycker att det är du som tar ett steg tillbaka i jämställdhetsfrågan när du påstår att de inte blir lika trovärdiga/seriöst tagna på grund av att de har klänningar på sig och istället för stilrena, ej utstickande skjortor istället för att bedöma dem utifrån deras kunnande och professionalitet!

Johanna (inte verifierad)

ons, 2016-07-06 19:39

3. Känns i alla fall skönt att

Känns i alla fall skönt att veta att Anna Brolin, Hanna Marklund och Johanna Fränden är tillräckligt trygga och stabila i sina yrkesroller för att veta att deras prestation inte sitter i deras kläder. Att de inte blir bättre journalister om de skulle byta ut en kort klänning mot en skjorta eller sina högklackade skor mot sneakers.

Anitha (inte verifierad)

ons, 2016-07-06 21:53

4. Nyhetsuppläsare i 4an och SVT

Nyhetsuppläsare i 4an och SVT skulle aldrig någonsin klä sig som dessa kvinnliga programledare gör. Alla har de kunskaper, kvaliteter och erfarenheter men här kokar det ner till kvinnligt/manligt och objektifiering. Tyvärr att så många män inte inser detta.

Cecilia Giertta (inte verifierad)

ons, 2016-07-06 21:59

5. inte jämlikt

Vad jag skriver är att kvinnornas och männens kompetens döljs bakom styling. Att den kunskap de obestridligen besitter försvinner bakom urgamla könsroller, stereotyper. Min åsikt är att stylingen förminskar kompetensen, och det tycker jag är tråkigt.Vi pratar om journalister och experter. Skönt att Ola förstår i alla fall.

Martin (inte verifierad)

tors, 2016-07-07 14:28

6. Det är inget fel i att

Det är inget fel i att diskutera könsroller och jämlikhet i vårt samhälle då det är otroligt skevt på många håll. Men det här är ju att göra en hel hönsgård av en fjäder som inte ens finns. De väljer ju sina kläder själva, men felet är tydligen att de ser väldigt bra ut.. De är "för fina", "för uppklädda". Har du tänkt på att männen är precis lika uppklädda? Nu är det ju tyvärr så att kvinnor och män inte har samma sorts kläder på sig i uppklädda sammanhang. Kvinnor har haft klänningar på sig sedan människan började använda sydda kläder så jag förstår inte varför det är fel att de här tjejerna på tv har det. Varför ska en kvinna bli respekterad och ansedd som vacker på en midsommarfest i såna här kläder och samtidigt oseriös och objektifierad i en tv-studio? För att de pratar om fotboll? Ska kvinnor bara få ha på sig herrkläder och ha samma sorts frisyrer som grabbarna för att kunna upplevas som seriösa? De här tjejernas fria vilja över hur de ser ut i tv verkar inte ha någon som helst betydelse, vilket gör hela ditt resonemang rätt dumt.

Vågar jag?mio lendrix (inte verifierad)

tors, 2016-07-07 16:01

7. Anna brolin. .stylingen

Hej Cecilia. Vart vill du komma med detta hat mot moderna kvinnor som klär sig hur fan dom vill. Är det ditt ego som behöver framlyftas i offentlig upphandling. Jag är feminist och tycker du smutskastar.

Anitha (inte verifierad)

tors, 2016-07-07 20:07

8. Beachvolleyboll Kvinnliga

Beachvolleyboll Kvinnliga spelare har minimala supertighta bikinisar. Manliga spelare har säckicka lååånga shorts med säckiga linnen upptill. Varför denna skillnad? Är kvinnorna sämre så de behöver kompensera med utseende istället? Näe, trodde väl inte det.

Tuppen (inte verifierad)

fre, 2016-07-08 01:20

9. Vem dömer?

Vilket jäkla i-landsproblem. Alla programledarna är duktiga och pålästa i ämnet fotboll. Allt annat är ointressant.

Ola (inte verifierad)

fre, 2016-07-08 15:56

10. Goda ord, Anitha.

Hade hoppats att fler kvinnor hade visat Cecilia stöd som Anitha gör!

Stefan (inte verifierad)

fre, 2016-07-08 18:28

11. Pinsamt

Fy van vad pinsam du är, Cecilia, och Ola Banan pladdrar som en tonåring. Dom har valt sina kläder själva måste ni nämnda personer diktera vad de skall ha på sig, så jävla fjantiga ni är, tycker de är fantastiskt duktiga. Cecilia borde tänka på sin egen styling. Välkommen till sandlådan

Maria T (inte verifierad)

sön, 2016-07-10 22:41

12. Bra inlägg av Cecilia

Nej Cecilia är inte alls pinsam. Det är ett bra inlägg. Har också reagerat på att kommentatorerna (både männen och kvinnorna)är onödigt uppklädda. Det ser faktiskt lite malplacerat ut och passar inte alls in i sitt sammanhang. Det är ju inte nobelfesten som ska kommenteras utan ett sportevenemang. Skulle harmonisera mycket bättre med programmet ifall både männen och kvinnorna var klädda i snygga fritidskläder. Nu blir det tyvärr lite stelt och tråkigt och inte så avspänt som det skulle kunna vara.

C-G Pernbring (inte verifierad)

mån, 2016-07-11 18:05

13. Dra in på Expertsnacket

EM-studion och fotbollssnack EM-fotbollen i Frankrike är nu definitivt slut. Portugal vann finalen och blev därmed guldmedaljörer. Det betyder också att allt fotbollssnack i Tv: s studiosoffor i EM-studion nu äntligen har upphört. Ibland verkar det vara minst lika många experter i EM-studion som svenska spelare på plan. Det snackas, analyseras, spekuleras och "läses" i timmar. Numera "läser" man fotboll/idrott. Men är det ändå inte hög tid att skrota all denna fotbollsexpertis i Tv- studion? Dessutom bör kommentatorbisittaren (experten) under matcherna avskaffas. Det räcker verkligen med en (1) bra sportkommentator per match. Speciellt bisittarexpert Glenn Strömberg är ju ökänd. Han tror tydligen att han fortfarande refererar matcherna för radion. Årets upplagor av EM-studion blev också lite extra komiska. Det satt nämligen ett antal "påfåglar" i studiosofforna och pratade fotboll. Alla studioexperter var festklädda. Jag trodde nästan att de istället skulle kommentera Nobelfesten. Eller är denna klädkod ett sätt att markera att fotbollen numera är en direktörssport? De manliga studioexperterna klädda i eleganta kostymer oftast med slips och de kvinnliga experterna klädda i eleganta kreationer. Och givetvis högklackat för kvinnorna. Jag tycker att man bör anpassa klädsel efter program. I detta sammanhang hade lättare fritids- eller sportklädsel varit lämpligare. Högklackat passar absolut inte in i sportsammanhang. Använd då gärna sportskor istället. Avskaffa alla dessa "vetenskapsmän-/kvinnor" under sportsändningarna! Dessutom kommer Tv-kanalerna att spara massor av pengar. Dessa experter är säkerligen inte billiga. Nej, inför istället en kort presentation av matcherna på cirka 10 minuter och gör efter matcherna en kort utvärdering/sammanfattning också på cirka 10 minuter. Presentation och utvärdering/sammanfattning kan göras av en (1) erfaren sportjournalist på Tv-kanalerna. Detta är mitt förslag till förändring. "Expertsnackandet" kan inte få fortsätta år ut och år in.

Anitha (inte verifierad)

tis, 2016-07-12 12:12

14. Tack Ola

Returnerar med att säga: Jag vet att du inte är ett unikum - det finns intelligenta karlar där ute. Synd att så få av dem visade sig i denna debatt.

Anitha (inte verifierad)

tis, 2016-07-12 12:15

15. Tack Ola

Returnerar med att säga: Jag vet att du inte är ett unikum - det finns intelligenta karlar där ute. Synd att så få av dem visade sig i denna debatt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.