Åke Stolt: Priset på guld rekordhögt
Så sent som i november, när det 16:e SM-guldet bärgats och klubben firat färdigt sin 100:e födelsedag, skrev vd Pelle Svensson i en krönika i nättidningen Idrottens Affärer, att förlusten pekade mot 5 miljoner, att försöken med event och konferenser på Swedbank Stadion visserligen inte gått hem som tänkt men att ”vi har hållit hårt i pengarna” och ”2011 kan bli ännu roligare.” Jojo!
Andraplats hade varit bättre?
2011 började med en stjärnsmäll och MFF-styrelsens förklaringar på en snabbt inkallad presskonferens, då vd:n Pelle Svensson fått ta konsekvenserna och gått, är minst sagt märkliga.
Ett totalt okontrollerat ras i ekonomin förklaras helt enkelt med Pelle Svensson ögonproblem – han har bara femtio procents syn efter tolv ögonoperationen, ett alldeles oavsett brakförlusten tragiskt och beklagansvärt faktum – och med alltför vidlyftiga utsvävningar till höger och vänster.
Sponsorerna blev för dyra (mat, biljetter och sprit), firandet för yvigt och utan kontroll (och utan bokföring), segerpremierna för höga och vd:n såg uppenbarligen inte vad som skedde.
Oanmäld inställer sig frågan: hade en fullt seende direktör och en mindre kostsam andraplats räddat ekonomin?
Nej, så enkel är nog inte förklaringen.
Ett resultat av skendemokrati
Omvandlingen i den svenska arenaidrotten av underhållningskaraktär sker stegvis. Just nu ett sorts mellanläge där många trevar sig fram. Bolagisering, utomstående investerare, holdingbolag, arenabolag; ingen vet hur den slutliga formateringen kommer att se ut.
MFF:s medlemmar har godkänt en icke operativ styrelse, d v s en maktförskjutning från de valbara till de anställda tjänstemännen. En icke okomplicerad förändring i en förening med så starkt stöd och stabil förankring hos Malmöborna, medlemmar och sympatisörer. Skendemokratin visar ett nytt ansikte.
Och frågan man kan ställa sig; varför leta kompetenta företagsledare till styrelseposterna när de frivilligt avstår makten och ansvaret och nöjer sig med glansen? Oförmögna att ingripa.
Allt var illa förberett
Malmö FF har det kanske starkaste varumärket av alla arenaklubbar i Sverige. En fantastisk arena, fina faciliteter i övrigt, ”ensamrätt” på marknaden i Sveriges mest spännande tillväxtområde.Men alldeles uppenbart; stora administrativa brister och en oförmåga att växla in sitt varumärkes värde och arenans möjligheter till inkomster.
MFF hade ingen plan för hur ägande och företagande i Swedbank Arena skulle se ut – det var illa förberett – och den nu uppkomna situationen borde vara ett problem också för den bank som får ståta med sitt namn.
För en alldeles för billig penning.
Innovationerna saknas i elitfotbollen
MFF exemplifierar det jag skrev för mer än tjugo år sedan; det är skralt med initiativkraften och innovationerna i svensk elitfotboll.
När Anders Olshov, chefsanalytiker på Öresundsinstitutet, tror på en skandinavisk liga som lösningen på de ekonomiska problemen menar han att MFF:s brakförlust styrker hans tes.
Precis som om lag i en skandinavisk liga inte skulle behöva skapa företagsamhet runtomkring sig för att överleva.
MFF är ju beviset för att inte ens sportslig succé hjälper. Inte ens hans favoritexempel FC Köpenhamn gör lysande affärer men klarar sig nödtorftigt tack vare sportsliga resultat.
Då saknas folkets kärlek
Nu vill han utvidga ligan till Norra Europa men idén blir lika omöjlig för det. Den kommer aldrig att genomföras.
Europa största klubbar gjorde ett liknande försök för ett antal år sedan men rättade in sig i ledet när de, bl a tack vare ett starkt jobb av UEFA-presidenten Lennart Johansson, insåg att sammanhangen var viktiga, att det stora hänger ihop med det lilla, att det är oklokt att inte förstå vilka nationella och känslomässiga samband som skapar fotbollens kraftfält. Utbrytarligor hamnar i tomma intet, förlorar sin sportsliga förankring.
Den liga Olshov vill ha måste bryta sig loss från allt, kommer att sakna förbundstillhörighet och sammanhang, därmed också sportsligt värde. Det krävs stark ekonomi för att lyckas – men utan sportsliga kvalificeringsgrunder förlorar idrotten sin själ.
Ligor som bara bygger på ekonomiskt tänkande får aldrig folkets kärlek.
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.