"Sverige har kapacitet för OS"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Gabriel Wikström visade en kraft och ett engagemang som gjorde ett starkt intryck på många som också började tro på att idrotten verkligen kan få ett ökat stöd och inte bara är ett populärt samtalsämne i riksdagshuset.
Många ville prata med Gabriel Wikström under Träffpunkt Idrott i Göteborg - och han tog sig tid. Foto: Tommy Holl

 

På Träffpunkt Idrott i Göteborg var idrottsministern huvudtalare, men valde att komma tidigt och åka sent, dvs han ville prata med folk och det var helt uppenbart att han gillade det.

Provet klarade han galant

Han trivdes, och fick många uppskattande ord.

”Han var ju vettig, det gick att resonera med honom. Han lyssnade. Han var insatt. Han inser värdet av en stark idrott i många bemärkelser”, var några av kommentarerna.

31-årige Gabriel Wikström från Riddarhyttan, som lyftes upp från SSU-ordförande till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister av Stefan Löfven, fick något av sitt genombrott kändes det som.

Nu har han ju haft uppdraget i ett och halvt år och hunnit växa in i rollen, men det här blev ett möte med fler beslutsfattare och starka pådrivare inom idrotten än kanske aldrig förr. Det blev ett prov som han klarade galant.

Trovärdig, helt enkelt

Över 200 personer, varav många inte hade hört honom förut, väntade lite avvaktande inför hans tal som pågick i 45 minuter.

Han stakade sig inte en enda gång, han fick med en rad olika områden, han var säker i sig själv och han övertygade.

Han var trovärdig, helt enkelt.

Gabriel Wikström vill uträtta något och inte bara prata i politiska klyschor.

Det spännande uppstår när han ska prata med kollegorna i regeringen...

Han har en stark ståndpunkt, väjer inte för några ämnen, troligen inte heller för att argumentera i kampen om pengar med andra ministrar. 

"Sverige har kapacitet"

Som det här med att Sverige ska söka OS, VM och EM och att regeringen bör ge garantier.

”Sverige har kapacitet att ordna alltihop. Diskussion om att Sverige är för litet för att delta i tävlan om stora evenemang har jag aldrig förstått. Det är helt fel inställning och väldigt osportsligt. Vi är duktiga arrangörer, det vet vi, det är känt sedan många år”.

Han fortsatte med stark röst:

”Varför ska vi diskvalificera oss? Särskilt som vi vet att evenemangen innebär ett ökat intresse, en del pengar in och fler deltagare i verksamheten”.

Nu är han delaktig i utvecklandet av en evenemangsgrupp med idrotten och besöksnäringen för att hitta en strategi. 

”Vi ska inte utesluta något av de stora evenemangen. Sverige har kapacitet att ordna alltihop, själva eller tillsammans med andra”.

Han är lockad av ett vinter-OS i Sverige och gillar på det sätt som SOK har agerat och att frågan nu ligger hos Stockholms stad där allt fler tycker att det är lika bra att göra en förstudie eftersom många pluseffekter med ett OS blir allt tydligare.

Ett ovanligt tack

Och så var han ju tvungen att prata om integration, men gjorde det på ett något annorlunda sätt.

”Jag vill rikta ett stort tack till hela idrottsrörelsen och er som varit aktiva i ansträngningarna för att ta emot nyanlända”.

”Efter att jag hade besökt idrottsföreningar runt om i landet kom jag alltid tillbaka till sammanträden i regeringen med ett leende. Bilden hos idrottsrörelsen var att här är en uppgift som vi är vana vid, som vi klarar av och kan bidra till, nämligen att skapa aktiviteter".

Han återkom ofta till sin bestämda åsikt, idrotten är resurs och betonade att politiken måste se det här tydligare och inse värdet.

Många ser idrotten i prestationer, resultat och medaljer, men det handlar om så oändligt mycket mer. Flyktingkrisen och hur idrotten omedelbart mobiliserade som på en tyst signal var ett styrkebevis, större än kanske allt annat. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen