"Sverige har kapacitet för OS"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Gabriel Wikström visade en kraft och ett engagemang som gjorde ett starkt intryck på många som också började tro på att idrotten verkligen kan få ett ökat stöd och inte bara är ett populärt samtalsämne i riksdagshuset.
Många ville prata med Gabriel Wikström under Träffpunkt Idrott i Göteborg - och han tog sig tid. Foto: Tommy Holl

 

På Träffpunkt Idrott i Göteborg var idrottsministern huvudtalare, men valde att komma tidigt och åka sent, dvs han ville prata med folk och det var helt uppenbart att han gillade det.

Provet klarade han galant

Han trivdes, och fick många uppskattande ord.

”Han var ju vettig, det gick att resonera med honom. Han lyssnade. Han var insatt. Han inser värdet av en stark idrott i många bemärkelser”, var några av kommentarerna.

31-årige Gabriel Wikström från Riddarhyttan, som lyftes upp från SSU-ordförande till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister av Stefan Löfven, fick något av sitt genombrott kändes det som.

Nu har han ju haft uppdraget i ett och halvt år och hunnit växa in i rollen, men det här blev ett möte med fler beslutsfattare och starka pådrivare inom idrotten än kanske aldrig förr. Det blev ett prov som han klarade galant.

Trovärdig, helt enkelt

Över 200 personer, varav många inte hade hört honom förut, väntade lite avvaktande inför hans tal som pågick i 45 minuter.

Han stakade sig inte en enda gång, han fick med en rad olika områden, han var säker i sig själv och han övertygade.

Han var trovärdig, helt enkelt.

Gabriel Wikström vill uträtta något och inte bara prata i politiska klyschor.

Det spännande uppstår när han ska prata med kollegorna i regeringen...

Han har en stark ståndpunkt, väjer inte för några ämnen, troligen inte heller för att argumentera i kampen om pengar med andra ministrar. 

"Sverige har kapacitet"

Som det här med att Sverige ska söka OS, VM och EM och att regeringen bör ge garantier.

”Sverige har kapacitet att ordna alltihop. Diskussion om att Sverige är för litet för att delta i tävlan om stora evenemang har jag aldrig förstått. Det är helt fel inställning och väldigt osportsligt. Vi är duktiga arrangörer, det vet vi, det är känt sedan många år”.

Han fortsatte med stark röst:

”Varför ska vi diskvalificera oss? Särskilt som vi vet att evenemangen innebär ett ökat intresse, en del pengar in och fler deltagare i verksamheten”.

Nu är han delaktig i utvecklandet av en evenemangsgrupp med idrotten och besöksnäringen för att hitta en strategi. 

”Vi ska inte utesluta något av de stora evenemangen. Sverige har kapacitet att ordna alltihop, själva eller tillsammans med andra”.

Han är lockad av ett vinter-OS i Sverige och gillar på det sätt som SOK har agerat och att frågan nu ligger hos Stockholms stad där allt fler tycker att det är lika bra att göra en förstudie eftersom många pluseffekter med ett OS blir allt tydligare.

Ett ovanligt tack

Och så var han ju tvungen att prata om integration, men gjorde det på ett något annorlunda sätt.

”Jag vill rikta ett stort tack till hela idrottsrörelsen och er som varit aktiva i ansträngningarna för att ta emot nyanlända”.

”Efter att jag hade besökt idrottsföreningar runt om i landet kom jag alltid tillbaka till sammanträden i regeringen med ett leende. Bilden hos idrottsrörelsen var att här är en uppgift som vi är vana vid, som vi klarar av och kan bidra till, nämligen att skapa aktiviteter".

Han återkom ofta till sin bestämda åsikt, idrotten är resurs och betonade att politiken måste se det här tydligare och inse värdet.

Många ser idrotten i prestationer, resultat och medaljer, men det handlar om så oändligt mycket mer. Flyktingkrisen och hur idrotten omedelbart mobiliserade som på en tyst signal var ett styrkebevis, större än kanske allt annat. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.