Vår chans till tidernas affär!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I regeringsförklaringen framhålls att Sverige ska arbeta för att ta hem stora idrottsarrangemang. Nu har regeringen sin chans, sin riktigt stora möjlighet. UEFA har efter granskning av intresseanmälningar lämnat medgivande till Sverige/Norge, Frankrike, Italien och Turkiet. De fyra kandidaterna ska komma in med fullskaliga ansökningar. Med andra ord, vi är i "final".

Om Sverige ska ta hem ett arrangemang av den här storleken (det största vi kan erövra) måste alla berörda hjälpa till. Vi kan inte ha en situation typ friidrotts-VM där all risk togs av Svenska Friidrottsförbundet, medan staten tog hand om skatteintäkterna.

När vi arrangerade EM 1992 blev vårt överskott 17,5 miljoner netto. Ett EM-slutspel är idag mycket, mycket större ... Vi kommer att kunna klara arrangemanget med vinst och utan några statliga garantier (som vi den gången fick, men aldrig behövde utnyttja). Sedan är den fotbollsmässiga vinsten för oss mycket, mycket större. Vi fick ett riktigt uppsving 1992 och den effekten växer avsevärt nu.

För samhället visar alla beräkningar att skatteintäkterna vida överstiger den investering som vi och kommunerna önskar hjälp med. Det är detta, skatteintäkter gentemot investeringsbehovet som vi önskar att regeringen ska låta beräkna. Gärna ett arbete som kan se tillsammans med oss och den norska motsvarigheten.

Svenska Fotbollförbundet begär ingen underskottsgaranti (vi fick en sådan inför EM 92, men den behövde aldrig användas) och skälen är två. Dels är vi övertygade om att det inte blir något underskott och dels anser vi att det är vår sak att driva arrangemanget så att plusresultat uppstår.

Vi vet alla, efter tidigare EM-slutspel att matcherna blir slutsålda och att vi har efter framförallt EM 2004 fått en fotbollsturism i dess spår. Hela EM-perioden är numera ett stort party, med storbildsskärmar i närbelägna parker för de människor som inte kan få biljetter. Vi minns väl hur många svenskar som var i vid EM i Portugal 2004 och vid VM Tyskland 2006.

Den ekonomiska regleringen mellan Uefa och arrangörerna är mycket klar så den kan vi lämna. Vi är i en konkurrenssituation med de andra ansökarländerna och just nu klarar sig inte vår ansökan i den konkurrensen.
Kommunerna (Stockholm, Solna, Göteborg, Helsingborg och Malmö) har arenor så att de klarar sin normala verksamhet, men kapaciteten måste öka på fyra av arenorna.

För att möta UEFA:s kriterier för arenorna beräknas kostnaderna för uppgraderingar bli:
Stockholm, 300 milj kr
Göteborg, 1770 milj kr
Helsingborg, 750 milj kr
Malmö, 800 milj kr
Beräknad totalkostnad: 3 620 milj kr

Det är inte rimligt att kommunerna belastas med dessa extrakostnader för att vi ska ta hem det största idrottsarrangemang som Sverige har möjlighet att få.

Om vi vill ha ett (halvt) EM-slutspel måste staten avstå en del av skatteintäkterna för att hjälpa de kommuner som ska hjälpa till att få hem arrangemanget.

Det finns uppgifter om de samhällsekonomiska effekterna i framförallt Österrike och dessa har granskats av Ossian Stiernstrand i Göteborg. Sammanfattningsvis kan sägas att det torde vara lätt för regeringen att räkna ut vad ett EM-slutspel ger Sverige i arbetstillfällen och skatteintäkter.

Det torde vara lätt att därefter ta ställning till vad ett affärsmässigt tänkande leder till i form av stöd till de berörda kommunerna (vi begär inte att EM 2016 ska bli någon förlustaffär för Sverige) och det borde vara enkelt att ge oss en sådan garanti att vi klarar oss i konkurrensen.

Vi vill också att regeringarna i Sverige och Norge ska samråda så fort som möjligt eftersom ett samarbete mellan de två broderländerna är en förutsättning för att ta hem det ekonomiskt största och minst riskfria idrottsarrangemanget.

Det som nu bör ske är att kommunerna bör granska investeringskalkylerna för att pressa vad som går att pressa. Detta kan ske medan regeringen bereder sin del av frågan.


Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.