Vår chans till tidernas affär!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I regeringsförklaringen framhålls att Sverige ska arbeta för att ta hem stora idrottsarrangemang. Nu har regeringen sin chans, sin riktigt stora möjlighet. UEFA har efter granskning av intresseanmälningar lämnat medgivande till Sverige/Norge, Frankrike, Italien och Turkiet. De fyra kandidaterna ska komma in med fullskaliga ansökningar. Med andra ord, vi är i "final".

Om Sverige ska ta hem ett arrangemang av den här storleken (det största vi kan erövra) måste alla berörda hjälpa till. Vi kan inte ha en situation typ friidrotts-VM där all risk togs av Svenska Friidrottsförbundet, medan staten tog hand om skatteintäkterna.

När vi arrangerade EM 1992 blev vårt överskott 17,5 miljoner netto. Ett EM-slutspel är idag mycket, mycket större ... Vi kommer att kunna klara arrangemanget med vinst och utan några statliga garantier (som vi den gången fick, men aldrig behövde utnyttja). Sedan är den fotbollsmässiga vinsten för oss mycket, mycket större. Vi fick ett riktigt uppsving 1992 och den effekten växer avsevärt nu.

För samhället visar alla beräkningar att skatteintäkterna vida överstiger den investering som vi och kommunerna önskar hjälp med. Det är detta, skatteintäkter gentemot investeringsbehovet som vi önskar att regeringen ska låta beräkna. Gärna ett arbete som kan se tillsammans med oss och den norska motsvarigheten.

Svenska Fotbollförbundet begär ingen underskottsgaranti (vi fick en sådan inför EM 92, men den behövde aldrig användas) och skälen är två. Dels är vi övertygade om att det inte blir något underskott och dels anser vi att det är vår sak att driva arrangemanget så att plusresultat uppstår.

Vi vet alla, efter tidigare EM-slutspel att matcherna blir slutsålda och att vi har efter framförallt EM 2004 fått en fotbollsturism i dess spår. Hela EM-perioden är numera ett stort party, med storbildsskärmar i närbelägna parker för de människor som inte kan få biljetter. Vi minns väl hur många svenskar som var i vid EM i Portugal 2004 och vid VM Tyskland 2006.

Den ekonomiska regleringen mellan Uefa och arrangörerna är mycket klar så den kan vi lämna. Vi är i en konkurrenssituation med de andra ansökarländerna och just nu klarar sig inte vår ansökan i den konkurrensen.
Kommunerna (Stockholm, Solna, Göteborg, Helsingborg och Malmö) har arenor så att de klarar sin normala verksamhet, men kapaciteten måste öka på fyra av arenorna.

För att möta UEFA:s kriterier för arenorna beräknas kostnaderna för uppgraderingar bli:
Stockholm, 300 milj kr
Göteborg, 1770 milj kr
Helsingborg, 750 milj kr
Malmö, 800 milj kr
Beräknad totalkostnad: 3 620 milj kr

Det är inte rimligt att kommunerna belastas med dessa extrakostnader för att vi ska ta hem det största idrottsarrangemang som Sverige har möjlighet att få.

Om vi vill ha ett (halvt) EM-slutspel måste staten avstå en del av skatteintäkterna för att hjälpa de kommuner som ska hjälpa till att få hem arrangemanget.

Det finns uppgifter om de samhällsekonomiska effekterna i framförallt Österrike och dessa har granskats av Ossian Stiernstrand i Göteborg. Sammanfattningsvis kan sägas att det torde vara lätt för regeringen att räkna ut vad ett EM-slutspel ger Sverige i arbetstillfällen och skatteintäkter.

Det torde vara lätt att därefter ta ställning till vad ett affärsmässigt tänkande leder till i form av stöd till de berörda kommunerna (vi begär inte att EM 2016 ska bli någon förlustaffär för Sverige) och det borde vara enkelt att ge oss en sådan garanti att vi klarar oss i konkurrensen.

Vi vill också att regeringarna i Sverige och Norge ska samråda så fort som möjligt eftersom ett samarbete mellan de två broderländerna är en förutsättning för att ta hem det ekonomiskt största och minst riskfria idrottsarrangemanget.

Det som nu bör ske är att kommunerna bör granska investeringskalkylerna för att pressa vad som går att pressa. Detta kan ske medan regeringen bereder sin del av frågan.


Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.