Elitidrottare, expert i skattens värld

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En elitidrottare från utlandet som kommer till Sverige för att arbeta i en klubb är inte längre bara proffs på sin idrott han eller hon kan numera, från 1 januari 2012, också räknas som expert i skattens värld.

Den som kvalar in som expert ska bara betala skatt på 75 procent av det sammanlagda värdet av löner och förmåner som arbetsgivaren betalar ut. Dessutom kan arbetsgivaren skattefritt betala två hemresor per år för experten och hans eller hennes familj, bekosta flytten till Sverige samt betala avgifter för barnens skolgång i grundskola och gymnasieskola.

Glöm inte Forskarskattenämnden

För att kvala in som expert krävs att idrottsutövaren är utländsk medborgare som ska vistas i Sverige under en begränsad tid, inte har varit bosatt i Sverige de senaste fem kalenderåren innan arbetet i Sverige påbörjades, att lönen varaktigt överstiger två prisbasbelopp per månad och att personen har en svensk arbetsgivare.

Förutom att dessa krav ska vara uppfyllda så måste arbetsgivaren eller idrottsutövaren ha ett beslut från Forskarskattenämnden för att expertskatten ska gälla. Ansökan till Forskarskattenämnden ska ha lämnats in senast tre månader efter det att arbetet har påbörjats.

Reglerna om expertskatt har funnits länge men tidigare har det varit krav på att arbetstagarna skulle vara specialister eller nyckelpersoner och i de grupperna har idrottsutövare inte kvalat in trots stora specialistkunskaper och nyckelfunktioner.

Nya, oprövade regler

Från 1 januari 2012 har reglerna ändrats på så sätt att även den som har en lön per månad som överstiger två gånger prisbasbeloppet kan räknas som expert oavsett vilket arbete han eller hon utför.

Reglerna är nya och oprövade vilket också innebär att det finns frågor som ännu inte har fått något svar. Exempel på sådana frågor är; måste man verkligen betala ut ersättningen per månad, hur går det för den som har avtal om nettolön, vad händer om spelaren inte får lön under sommar eller vinter uppehållet.

Idrottens ersättningssystem är speciella och skiljer sig ofta från de ersättningssystem som anställda inom näringslivet omfattas av. En VD för ett bolag får en avtalad månadslön och kanske bil och bostadsförmån. Ersättningen betalas ut per månad och en eller ett par gånger om året kanske VD:n får en bonus utbetalad.

Lockas klubbarna?

En spelare i en lagsport däremot kan få en stor kontantersättning innan arbetet påbörjas och därefter en månadslön som minskats med pensionsavsättningar. Under speluppehåll kanske spelaren dessutom inte får någon lön alls.

Förskottsbetalningar som gjorts innan spelaren kommit till Sverige kan inte räknas in i månadsersättningen och avsättning till pension ska inte heller räknas in i löneunderlaget.

Kommer klubbarna att använda sig av expertskatten eller är det fortfarande mer lönsamt att betala ut stora förskott som beskattas enligt A-SINK och därefter betala ut  en lägre lön kombinerat med  pensionsavsättningar?

Det ska bli spännande att följa utvecklingen när idrotten gör sitt intåg i experternas värld.

Pia Blank Thörnroos

Fakta

Skatteverket är ny partner till Idrottens Affärer. Med start i dag är Pia Blank Thörnroos återkommande krönikör. Som erfaren skattejurist kommer hon att ta upp en rad ämnen som berör skatter och idrott. Första inslaget handlar om den ny s k expertskatten.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.