Spelarstrejk och varför det?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många har synpunkter utan att kanske känna till vad spelarna önskar och vad klubbarna erbjuder. Det här är ett försök att förklara.
Mörkret sänker sig över svensk fotboll om nu strejkhotet blir allvar. Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Fotbollspelarna vill ha samma sociala skydd som övriga anställda i samhället.  Bl a en sjukförsäkring, i synnerhet som fotbollspelare är ett högriskyrke, många skador är korta, kanske några dagar,  medan rehabilitering vid andra tillfällen kan består av ett antal veckor.

80-procentig ersättning, inte mer

De första 14 dagarna skall klubben enligt lagen ersätta spelaren med minst 80 procent av lönen. Men spelarna vill inte drabbas av något avdrag, men har ändå gått med på att en 90-procentig lön (vid skada mot 80 procent vid sjukdom) räcker, men klubbarnas bud kvarstår vid 80 procent.  

Vilken spelare vill gå in i en riskabel  situation om han riskerar att förlora 20 procent av sin lön?

Här ska noteras att vissa spelare har 100 procent, efter särskilda överenskommelser, och de berörs då inte av problemen.

Bra betalt, men kort karriär

Det är ju faktiskt så att vi som är åskådare, och inte spelar fotboll på elitnivå, har vanligtvis 100 procent om det gäller arbetsskada.

Spelarna beskylls ofta för att tjäna för mycket pengar. Visst har en del bra med pengar i sitt lönekuvert, men deras aktiva tid är relativt kort. Karriären tar slut ungefär vid 35 års ålder.  Däremot kanske inte livstidslönen är så hög. 

Ofta har man under den mest hektiska perioden inte haft tid eller ork att engagera sig för åren efter karriären.  

Sämst ersättning i Norden

En annan fråga är varför en svensk fotbollspelare ska ha sämre skydd än kollegorna i Danmark, Norge, till viss del Finland, och även svenska elitspelare i hockey som har bättre villkor.

En tjänstepension saknas för nästan alla fotbollspelare. När vi skrev förra kollektivavtalet var vi och SEF överens om att arbeta fram en avtalspension till nästa kollektivavtal. Det hette att klubben skulle betala och då skrev vi under. Nu står vi där igen – utan tjänstepension.

Vi anser att det är mycket viktigt med detta skydd och spelarna accepterar att stå för kostnaden genom bruttolöneavdrag. Med detta upplägg skulle det bli kostnadsneutralt för klubben.

Vi har jämkat på kraven

Under förhandlingarna har Unionen hjälpt oss och det är en början till ett nära samarbete. Klubbarna har redan ett etablerat samarbete med Arbetsgivaralliansen.  Detta innebär givetvis inte att lönerna skall höjas med 2,6 procent och 40 timmars arbetsdag.  Lönerna har aldrig legat i kollektivavtalet och det blir inte annorlunda för att Unionen och Arbetsgivaralliansen skriver under.

I dag sker avgörandet. Strejk eller lockout, inget är bra för svensk fotboll. Vi inom spelarfacket tycker inte att våra krav är så stora och vi har också jämkat en hel del.

Det borde väl inte kunna accepteras att en fotbollspelare har rätt till samma sociala skydd som vi andra.  Skall vi nå upp till målet att bli den bästa ligan i Norden kan vi inte ligga långt efter granländerna. Vi behöver både värdefulla profiler och kompletterande spelare för att vi skall gilla fotboll och för att nå målet.

Gert Persson

Ordförande SFS

Fakta

Kommer inte parterna överens kan det bli strejk för elitfotbollsspelare från 12 maj. Svensk elitfotboll har hotat med lockout från 13 maj.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen