Spelarstrejk och varför det?

Fotbollspelarna vill ha samma sociala skydd som övriga anställda i samhället. Bl a en sjukförsäkring, i synnerhet som fotbollspelare är ett högriskyrke, många skador är korta, kanske några dagar, medan rehabilitering vid andra tillfällen kan består av ett antal veckor.
80-procentig ersättning, inte mer
De första 14 dagarna skall klubben enligt lagen ersätta spelaren med minst 80 procent av lönen. Men spelarna vill inte drabbas av något avdrag, men har ändå gått med på att en 90-procentig lön (vid skada mot 80 procent vid sjukdom) räcker, men klubbarnas bud kvarstår vid 80 procent.
Vilken spelare vill gå in i en riskabel situation om han riskerar att förlora 20 procent av sin lön?
Här ska noteras att vissa spelare har 100 procent, efter särskilda överenskommelser, och de berörs då inte av problemen.
Bra betalt, men kort karriär
Det är ju faktiskt så att vi som är åskådare, och inte spelar fotboll på elitnivå, har vanligtvis 100 procent om det gäller arbetsskada.
Spelarna beskylls ofta för att tjäna för mycket pengar. Visst har en del bra med pengar i sitt lönekuvert, men deras aktiva tid är relativt kort. Karriären tar slut ungefär vid 35 års ålder. Däremot kanske inte livstidslönen är så hög.
Ofta har man under den mest hektiska perioden inte haft tid eller ork att engagera sig för åren efter karriären.
Sämst ersättning i Norden
En annan fråga är varför en svensk fotbollspelare ska ha sämre skydd än kollegorna i Danmark, Norge, till viss del Finland, och även svenska elitspelare i hockey som har bättre villkor.
En tjänstepension saknas för nästan alla fotbollspelare. När vi skrev förra kollektivavtalet var vi och SEF överens om att arbeta fram en avtalspension till nästa kollektivavtal. Det hette att klubben skulle betala och då skrev vi under. Nu står vi där igen – utan tjänstepension.
Vi anser att det är mycket viktigt med detta skydd och spelarna accepterar att stå för kostnaden genom bruttolöneavdrag. Med detta upplägg skulle det bli kostnadsneutralt för klubben.
Vi har jämkat på kraven
Under förhandlingarna har Unionen hjälpt oss och det är en början till ett nära samarbete. Klubbarna har redan ett etablerat samarbete med Arbetsgivaralliansen. Detta innebär givetvis inte att lönerna skall höjas med 2,6 procent och 40 timmars arbetsdag. Lönerna har aldrig legat i kollektivavtalet och det blir inte annorlunda för att Unionen och Arbetsgivaralliansen skriver under.
I dag sker avgörandet. Strejk eller lockout, inget är bra för svensk fotboll. Vi inom spelarfacket tycker inte att våra krav är så stora och vi har också jämkat en hel del.
Det borde väl inte kunna accepteras att en fotbollspelare har rätt till samma sociala skydd som vi andra. Skall vi nå upp till målet att bli den bästa ligan i Norden kan vi inte ligga långt efter granländerna. Vi behöver både värdefulla profiler och kompletterande spelare för att vi skall gilla fotboll och för att nå målet.
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.