"Inget guld väger tyngre än det olympiska"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sommaren 1912 sken solen i Stockholm. OS-deltagare som före avresan tittat på kartan, funnit Sverige högt upp i polartrakterna och ”hoppats” på isbjörnar på Stockholms gator, fick packa ner sina tjocka tröjor, köpa den moderna nymodigheten solglasögon och blanda sig med festglada stockholmare. Det var den gången – det blir aldrig mera.
Byggarbetare finns fortfarande kvar på och utanför huvudarenan, the Olympic Stadium. Foto: Jae Hong, AP Photo/Scanpix

 

Olympiska spel kommer aldrig mera att arrangeras i Sverige. Och idag verkar det uppriktigt sagt heller inte som om ens de som borde vara angelägna tror på möjligheten.

En märklig passivitet

Kanske beror passiviteten på de signaler som Sveriges idrottsminister, Lena Adelsohn-Liljeroth, med jämna mellanrum sänder ut.

De går helt på kors med vad hennes chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, deklarerade i sin regeringsförklaring 2006. Där var idrotten, precis som den brukar vara i den politiska debatten, visserligen en kort parentes att pliktskyldigt ta sig förbi, men det lilla statsministern sa, var ändå att Sverige skulle arbeta aktivt för att dra internationella evenemang till Sverige.

Det har inte blivit så. I de fall där regeringens garantier efterfrågats har det blivit kalla handen. Kanske beror det på att idrotten inte vägts in som en tung aktör i handel och turism. Det vore kanske klokt att föra över idrotten till handelsminister Ewa Björling (hon lär ju inte vilja någonting hellre) – även om det till slut ändå är Anders Borg och hans plånbok som avgör.

100-årigt solskensminne

Nu är det mera nykter realism än njugghet när regeringen visar kalla handen till eventuella OS-ivrare. OS i Sverige är inte realistiskt.

Vi får leva på det där 100-åriga solskensminnet nu när London för tredje gången (1908, 1945, 2012) förbereder sig och försöker se solen under de vanliga, återkommande orosmolnen; hur många kommer att vara dopade? Hur skall vi klara säkerheten? Den sistnämnda frågan har förföljt alla OS-arrangörer sedan München-attentatet i den israeliska brottningsförläggningen 1972.

Den olympiska rörelsen har byggt en fantastisk arena. Inget guld väger tyngre än det olympiska, ingen rörelse förenar världens alla länder som de olympiska spelen, ingen organisation har betytt lika mycket för idrottens utveckling åt alla håll – goda som onda – som de olympiska spelen.

Det attraktiva målet

Men de attraktiva, upphöjda arenan är därmed också ett attraktivt mål för de illasinnade.

De enda verkliga hoten mot de spelens existens i nuvarande omfattning är ett världskrig, en global börskrasch, en total kollaps för världsekonomin, konkurs för de stora, konkurrerande amerikanska TV-bolag som idag dränerar Marknaden på miljardbelopp för att kunna köpa sig rättigheterna till showen.

Ingen framgång värderas högre än det olympiska guldet. Precis som Spiridon Louis, den förste maratonsegraren 1896, kunde lösa in guldet mot livsvariga naturaförmåner, kan många av dagens hjältar köpa sig en gräddfil genom tillvaron. Endast deltagande är en merit.

Då ett genombrott för idrotten

Ingen kulturföreteelse, inget politiskt drama, ingenting annat som mänsklig hjärna åstadkommit, kan, som de Olympiska Spelen, engagera, fascinera, trollbinda, roa en hel värld samtidigt under två veckor. Däri ligger livskraften och magin. Där gömmer sig faran.

Det är värt att i dessa olympiska tider minnas vad Stockholms-OS betydde. IOK-presidenten Jacques Rogge sa nyligen att Stockholm skapade modellen för de moderna, olympiska spelen. Efter amatörmässiga arrangemang i Paris, S:t Louis och London visade Stockholm skisserna till ett regelverk som alla kunde accepterna, alla världsdelarna deltog för första gången, målkamera och halvautomatisk tidtagning var stora tekniska innovationer, en exakt publiksiffra noterades för första gången (327 288), funktionärerna var utbildade, polisen var språkkunnig. Ingen hade sett maken till arrangemang.

64 medaljer då, nu...

Nationellt betydde Stockholms-OS att idrotten slog igenom brett i ett samhälle där i varje fall de religiösa, bönderna och arbetarna varit starka motståndare.

Den svenska succén (24 guld, 24 silver, 16 brons), festen på gator, torg och arenor, den positiva bilden av arrangemanget som 200 rapporterande svenska tidningar bidrog med, slog sönder klassmotstånd och populariserade idrotten i tidigare okunniga kretsar.

Så vi får ta oss an London nu – med mycket måttliga medaljambitioner – och leva på minnen från fornstora dar.

Stockholm 1912 – då och aldrig mera.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen