Tänk den dagen då Zlatan slutar...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrotten och media har egentligen ett lustigt förhållande. Det råder lite av hatkärlek. Mitt uppe i alltihopa finns det lika många åsikter om nödvändigheten att bevaka Zlatan så intensivt.
Jonas Buud, så långe från Zlatan man kan komma - och ändå inte för han är också en internatinoell stjärna och här på Idrottens Affärer är artikeln med honom den mest lästa.


Aftonbladets reporter Robert Laul är frispråkig och skapar debatt. NU har han skrivit ett inlägg på Aftonbladets "Fotbollsbloggen" och tar upp förhållandet mellan Zlatan och Allsvenskan.

Allt mera internationellt, allt mindre hemifrån

Lauls reaktion kom när han letade efter texter på tidningens egen sajt om allsvenskan:

”Jag hittade inte En. Enda. Artikel om den allsvenska guldstriden, trots att både AIK och Elfsborg spelar i dag.

Däremot en hel del Premier League och Zlatan och och annat just nu rätt ovidkommande.”

Laul konstaterar:

”Vi går mot en utveckling där allt mer handlar om den internationella fotbollen, där eleganta krönikörer kan resa Europa runt, besöka de flashigaste av arenor för att sedan varva ner i fashionabla tv-studios, hämta hem de stora rubrikerna och de specialdesignade bildbylinerna (på nätet) medan fotfolket kuskar runt mellan Strömvallen och Strandvallen i jakt på en notis.”

"Bortskämd generation"

Laul delar också ut en känga till Marcus Birro:

”Det, Marcus Birro, är den riktiga sportjournalistiken. När satte du senast en fot på en allsvensk arena och nöjde dig med en botten i tidningen efteråt. Jaså, har det aldrig hänt? Okej, men håll då käften om supporterskap och journalistik och fortsätt med det du är bäst på, populistiskt dravel.”

Laul konstaterar också om läsarna:

”En generation bortskämd med Premier League och Champions League, som sedan länge tappat kontakten med det som borde vara vårt fokus, där vi kan vara bäst.”

Många ömma tår

Laul trampar på ett gäng ömma tår. Många är berörda på ett eller annat sätt.

Förhållandet mellan papperstidning och nättidning är komplicerat och i dagens förändrade medialandskap försöker alla parter anpassa sig utan att veta om de egentligen gör rätt. Frågan som förföljer alla, vad önskar läsaren?

Problemet är att det inte finns en läsare, inte en representativ grupp.

Kontrasternas beteende

Om vi här på sajten gör en artikel om Zlatan Ibrahimovic så bränner det till i besöksstatistiken. Det är komiskt på vilket sätt människor reagerar.

Ordnar han ett eller flera mål kan det passera med något mindre reaktion, men gäller det hans transfers och antal miljoner, eller hans antal bilar, då vet vi att det blir ordentlig snurr. Det samma gäller all media.

Det är i dag förutsägbart. Därför är det desto roligare det som skedde för tre veckor sedan när vi här på www.idrottensaffarer.se publicerade en artikel om Jonas Buud från Mora. 

Särklassigt mest lästa

Igenkänd av få, nu åtminstone bekant för desto fler.

En person som älskar att löpa och gör det bättre än de flesta. Han matchar afrikanarna till och med. Han är inte heller nörd utan tränar och äter när det passar. Men inte anade vi att inslaget skulle mottas med ett sådant fantastiskt intresse.

Det är den särklassigt mest lästa artikeln på www.idrottensaffarer.se någonsin. Läsarna strömmade till från första minuten och trafiken var hög i över en vecka.

Ett långt reportage med bilder, där vi fick möjlighet att berätta en historia med allt vad det innebär. Alltså en dokumentär – och folk gillade det.

Spektakulärt mot genuint

Jonas Buud hade lite träningsskor och kläder som enda sponsring. I övrigt fick han klara sig själv. I det mesta i dag är pengarna annars helt avgörande för att någon ska besvära sig eller för att någons ska skriva om det. Här kom en exceptionell person med fysiska gener som få andra och han är eller var en okänd världsstjärna.

Är det lika med antingen vill läsarna ha ”miljonerna, skandalerna, bråken” eller ”det genuina, det hemgjorda, det som ger igenkänning”. Eller båda delarna. Kruxet är att det finns ett begränsat utrymme.

Diskussionen om media och vad som bevakas, ja hur också för den delen, har pågått i decennier och lär fortsätta.

Ett beroendeförhållande

Parterna lever i ett slags beroendeförhållande utan att någon riktigt vill erkänna det. Lika välkommen som en journalist är vid ett tillfälle, lika ovälkommen kan han vara nästa gång. 

Men nu ställer sig alltså en journalist på idrottens sida. Laul tycker att allsvenskan är värd att skrivas mera om. Zlatan mindre om.

Tidigare gällde kampen lokalidrott mot riksidrott, nu är det svensk idrott mot världsidrott och hur mycket utrymme som ägnas respektive.

Utan att det finns några rätta svar. I synnerhet inte i den värld som snart är gammal den också. Precis som Zlatan och det är likadant där, tänk den dagen då Zlatan lägger de där färggranna skorna på hyllan.

Thomas Ejderhov

Chefredaktör Idrottens Affärer AB

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen