Nu har Finland fått sin Janne
När ord blev till handling – aldrig har det varit tydligare, och haft en så självklar översättning.
Finlands VM-guld i ishockey, det tredje någonsin, blev möjligt tack vare ett gäng spelare och ledare som växte samman i en gemensam styrka som inte gick att stoppa. På några få dagar besegrades Tre Kronor, Ryssland ock Kanada.
Det var omöjligt, men blev i allra högsta grad verkligt – utan miljonlöner, bonusar och, gräddfiler. Och ingen prestige.

En idrott byggd på gemenskapen _”alla för en, en för alla”, Det som kännetecknar och har skapat idrott.
18 finländska debutanter kom till Slovakien utan ens en tanke på att de skulle åka hem som världsmästare.
Konsten att förenas
De var ju redan utdömda, ”som ”ett av alla tiders sämsta VM-lag”.
Hur kunde det ske, frågar många i dag.
Är det så svårt, egentligen…
Det här är det yttersta beviset på vad gruppen kan åstadkomma. Om det så är idrott eller på arbetsplatsen.
Konsten att tillsammans förenas runt ett mål. När ingen förminskas.
Det är inte alltid en fråga om pengarna, det är prestationen som räknas, som är avgörande.
När var och en känner delaktighet och betydelse, ingen är förmer, ingen har mer betalt eller måste ha det.
Då växer individer. Som Marko Anttila, som har älskat hockey och gnuggat på i många år utan uppmärksamhet och rubriker. Inga jättekontrakt, mer vardag. Oförtrutet har han fortsatt, van vid att bli ifrågasatt hemma i finländska ligan, fjärran från NHL. Nu gjorde han fyra mål i tre avgörande matcher. och är en nationalhjälte. Det torde han själv aldrig vågat drömma om...
Precis som Janne
Det finska miraklet visar också betydelsen av att ha en verklig ledare. Här i Sverige har det accentuerats via Janne Anderssons betydelse för fotbollslandslaget. Nu har Finland fått sin Janne. Han komplicerar inte, han lyssnar, uppmuntrar och får även bänksittaren att känna betydelse.
Som Jukka Jalonen upprepade under VM:
- Vi försöker att inte tänka för mycket, vi spelar bara – spelar bara på, enligt vad vi kommit överens om. Osjälviskt för laget.
Ledaren har sagt sitt, han som anger vägen och beteendet.
Märkvärdigare är det inte. Egentligen
Var och en gör sitt, och helst lite till, inom idrott och på jobbet. Då blir det resultat.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar