Åke Stolt: Ny liga en omöjlig idé
Det är Anders Olshov, chefsanalytiker vid det s k Öresundsinstitutet, som avslutar en rapport om det krisartade tillståndet i de skandinaviska fotbollsklubbarna med att väcka idén om en skandinavisk liga. Han menar, att det skulle öka intresset från TV-bolagen, sponsorerna, publiken om MFF mötte Tromsö istället för Kalmar eller Göteborg tog emot AGF och inte Örebro SK. Jag tror han gör en grov felbedömning här.
Bakgrunden till hans överskattning av Skandinavien som en sammanhållen fotbollsregion är en beklämmande läsning av de stora fotbollsklubbarnas finanser i Danmark, Norge och Sverige. Förlusterna når miljardstrecket om man räknar de två senaste åren. Allsvenskan är allra sämst. Konkurrenskraften minskar.
Det är alarmerande läsning, han får medhåll av svenska fotbollsansvariga, man ”tittar på problemet”. Det har jag hört i många år. Men Olshov har rätt i, att det egentligen aldrig förekommit en riktig krisdebatt i svensk fotboll, aldrig gjorts några allvarliga försök att skapa ekonomiskt bärkraftiga fotbollsföretag med internationell konkurrenskraft. De djärva innovationerna har lyst med sin frånvaro. Men debatten är nog igång nu.
Lösningen på problemet heter dock inte Scandinavien League. En skandinavisk liga med fyra lag från vart och ett av länderna skulle lämna mig som inbiten fotbollskonsument totalt likgiltig.
Nordisk mästare var en statusstitel förr, när världen var för stor att greppa, men Skandinavien blir aldrig ett begrepp som sportslig mätare. Internationell fotboll – om man undantar Champion League-gruppspel, och matcher mot internationella storheter – har överraskande svag dragningskraft på publiken. Nästan undantagslöst sämre publiksiffror än Allsvenskan.
FC Köpenhamn och norska Rosenborg kan kanske dra folk i Malmö (ja, Helsingborg skulle nog inte få vara med i den här ligan), men knappast några andra.
Allsvenskan är ett begrepp att vårda, det är dess marknadsvärde som skall höjas. Det är känslan, tillhörigheten, det nationella dramat som utövar dragningskraften, de svenska klubbarnas och städernas relationer, regionernas inbördes förhållanden. Vi har inga sådana referenspunkter i Danmark och Norge.
Och betänkt; om nu FCK och Rosenborg alternerar som seriesegrare under en femårsperiod, med deltagande i Champions League – då står Sverige under motsvarande period helt utanför Europa, utan möjlighet att ens kvala. Det skulle sänka svensk fotboll ännu ett antal grader på den europeiska barometern.
Nej, i det här avseendet är Olshovs inlaga en typisk skrivbordsprodukt.
Bara storstäderna skall med. Malmö, IFK Göteborg, Djurgården (eller AIK) och sedan? Norrköping? Örebro? Helsingborg?
Och vad händerna med resterna av den sönderslagna Allsvenskan? Där kan ju faktiskt ett ännu bättre lag än de fyra ”skandinaviska” finnas. Med större möjligheter i Champions League.
Nej, Danmark, Norge och Sverige får nationellt lösa sina problem.
Storklubbar måste bli företagsdrivande eller företagsdrivna, omsättningarna flerdubblas, varumärkena stärkas. Malmö FF utnyttjar nog inte mer än 20-25 procent av sitt.
Spelarna måste profileras och utnyttjas bättre. Arenorna förvandlas till vinstdrivande koncerner. Regeln om medlemsägande (minst 51 procent av aktierna) tas bort från den futtiga procent som utgör idrottens underhållningsindustri. Förutsättningar skapas för idrottsföretagande.
Precis som i politiken – vilket vissa partier smärtsamt fått erfara - är det dags att omvärdera ideologierna när de blir ifrånsprungna av verkligheten.
Svensk fotboll behöver alltså en ny ledare. I min värld är efterträdaren till fotbollsbasen Lars Åke Lagrell given: Lars Christer Olsson, uppväxt i Lövestad, aktiv i Nike, student i Lund. En man som växt ur den skånska fotbollsmyllan i kansliet på Skånes idrottsförbund till vd-posten i UEFA.
Han har gräsrotserfarenhet, fotbollskärlek och han fick – handplockad av Lennart Johansson – internationell erfarenhet när han under sju år som chef var med om att bygga UEFA till ett gigantiskt idrottsföretag. Han är redan igång med att utveckla Allsvenskan mot framtiden.
Han är mannen att driva svensk fotboll de närmaste tio åren – längre bör nog inte presidentperioderna vara – med målet att åter bli starkaste i Skandinavien. Han är dessutom för klok för att slå sönder en institution som Allsvenskan.
Fotnot: den här texten är också publicerad på www.skaneidrotten.se
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.